StoryEditorOCM
ShowbizBože, nisam spremna

Zaljubila se na aerodromu! Odrekla se državljanstva, spasio je od smrti: evo tko je Erwin Bach, Tinina ljubav života

25. svibnja 2023. - 15:18

Jedinstveni talent, nezaboravan glas i neiscrpna energija na pozornici osigurali su joj status kraljice rock‘n‘rolla iza koje je ostao niz moćnih hitova, brojne nagrade i 180 milijuna prodanih nosača zvuka širom svijeta.

Bila je inspiracija nekima od najvećih zvijezda današnjice, poput Beyonce i Rihanne, ali i uzor nebrojenim ženama uzdigavši se iz teškog djetinjstva i nasilnog braka do neslućene slave i mjesta među najvećim glazbenim legendama.

Na njezinom koncertu 1988. godine na Marakani u Rio de Janeiru se okupilo 180.000 obožavatelja, a milijuni širom svijeta sada se opraštaju od Tine Turner, koja je preminula u srijedu u dobi od 83. godine.

image

Cvijeće, svijeće i poruke ispred Tininog imanja u Švicarskoj

Fabrice Coffrini/Afp

Usprkos traumama koje su desetljećima pratile njezin privatni život, pravu ljubav i sreću Tina je pronašla uz drugog supruga, njemačkog glazbenog menadžera Erwina Bacha. Iskra i emotivna povezanost bila je prisutna među njima od prvog trenutka kad su se 1985. upoznali na aerodromu u Düsseldorfu, gdje ju je Erwin dočekao u ime njezine europske izdavačke kuće EMI.

image

Tina i Erwin u Milanu 2008. godine

Profimedia

Šesnaest godina mlađi od Tine, Bach nikad nije bio zastrašen ili impresioniran njezinom slavom, uspjehom i talentom, ona mu se zahvaljivala jer ju je naučio kako voljeti bez da se odrekne same sebe.

Tina je kasnije pričala kako joj je, kad su se susreli, srce počelo divlje lupati, ruke su joj bile ledene, pomislila je "dakle, to je ono što zovu ljubav na prvi pogled, Bože, nisam spremna za ovo".

image

Beyonce i njezin idol Tina Turner nastupile su zajedno na dodjeli nagrada Grammy 2008. godine

Robyn Beck/Afp

U svojoj biografiji pisala je kako je zaljubljivanje u Erwina bio izlazak iz zone ugode, otvaranje prema neočekivanim darovima koje život može ponuditi.

- Mogla sam ignorirati ono što sam osjećala, mogla sam slušati glasove duhova u svojoj glavi koji su govorili da ne izgledam dobro tog dana ili da ne bih trebala razmišljati o romansi jer to nikad ne završi dobro. Umjesto toga, slušala sam svoje srce, izašla sam iz zone komfora i odlučila bolje upoznati Erwina. Taj jednostavni prvi susret vodio je do duge, prekrasne veze i mog jedinog pravog braka – pisala je Tina.

image

Tijekom razgovora s Oprah Winfrey gledatelji su imali priliku vidjeti i snimke s vjenčanja Tine Turner i Erwina Bacha

Profimedia

Kazala je kako nije imala puno muškaraca u svom životu.

- Cijelu mladost sam provela s Ikeom i nakon razvoda veze su češće predstavljale problem nego nešto oko čega se vrijedi truditi. Nikad nisam bila jedna od onih žena koje moraju imati seks bez obzira na sve, znalo je proći po godinu dana bez intimnih veza – iskreno je pričala Tina.

Sreću je pronašla uz Bacha.

image

Tina i Erwin u Milanu 2015. godine

Profimedia

- Nisam tražila muža, samo sam željela da me netko voli. Djetinjstvo – nikad voljena, prošle veze – nikad voljena. Cijeli moj život – nikad zaista voljena. Više od svega trebala sam osjećati da me Erwin voli. I volio me, zaista jest.

Trebalo je proći 27 godina prije nego što su se tada 73-godišnja Tina i 57-godišnji Erwin konačno odlučili vjenčati, brak su sklopili u srpnju 2013. godine u civilnoj ceremoniji na obali jezera Zürich u Küsnachtu u Švicarskoj gdje su od 1994. živjeli u iznajmljenoj kući nazvanoj Château Algonquin.

image

Imanje na obali jezera Zürich gdje je Tina Turner preminula u srijedu u dobi od 83 godine

Fabrice Coffrini/Afp

Među 120 gostiju su bili Oprah Winfrey, David Bowie, Lionel Richie..., a sto tisuća crvenih i žutih ruža dopremljeno je iz Nizozemske za ukrašavanje kuće. Vjenčanje je mnoge iznenadilo jer Tina i Erwin nisu o tome željeli razgovarati i bili su sretni i bez vjenčanog lista.

- Mi smo u braku, samo nismo potpisali papir i dok nema potrebe za tim, vjerojatno ni nećemo – kazala je Tina.

image

Tina Turner s dragim kolegom i prijateljem Davidom Bowiejem

Paul Cox/Nurphoto Via Afp

- Nije nam potrebno vjenčanje da bismo bili zajedno. Neki ljudi trebaju tu sigurnost, ali misli da, ako si sretan sa svojim partnerom, ne trebaju ti simboli – dodao je Erwin.

U svojim memoarima "My Love Story", Tina je napisala:

- Dan mog vjenčanja nije mogao biti savršeniji ni spektakularniji, i nikoga nije bilo briga što mladenka ima 73 godine. Tek kad smo se okupili za fotografiranje počela sam se osjećati malo čudno. Mislila sam da to mora biti od vrućine ili zbog haljine, Armanijeve kreacije od zelenog tafta, crnog svilenog tila i kristala Swarovski koja je postajala sve teža.

image

Los Angeles, California - exact date unknown - circa 1991Singer Tina Turner arriving at a restaurant

/Shutterstock

A zapravo je taj čudni osjećaj bio prvi znak mučenja koje će uslijediti, noćne more koja je prestala tek kad joj je suprug Erwin dao dar krajnje ljubavi – dar života. Samo tri tjedna nakon vjenčanja Tina je imala moždani udar nakon kojeg je ponovno morala učiti hodati, a 2016. joj je dijagnosticiran rak crijeva. Homeopatski pripravci kojima se okrenula u pokušaju liječenja visokog tlaka rezultirali su daljnjim oštećenjem i u konačnici zatajenjem bubrega.

Preporučeno joj je da započne s dijalizom što je ona odlučno odbijala, počela je razmišljati o smrti i razmatrala je mogućnost asistiranog samoubojstva koje je legalno u Švicarskoj i učlanila se u Exit. U to je vrijeme doniranje organa u Švicarskoj bilo na jednoj od najnižih razina u Europi i nije vjerovala da će u dobi od 75 godina stići do vrha liste pacijenata koji čekaju organ.

image

Tina i Erwin u razgovoru s Oprah Winfrey tijekom medenog mjeseca nakon što su se u srpnju 2013. vjenčali u Švicarskoj

Profimedia

I onda je Erwin, koji je cijelo vrijeme bio pun razumijevanja i nije prigovarao zbog pogrešaka koje je u liječenju napravila, odlučan da joj pomogne, nije ju želio izgubiti i ponudio je svoj bubreg za transplantaciju.

- Pokušala ga je odgovoriti od toga, uvjeravajući ga da je mlad, zašto bi tako riskirao da omogući još nekoliko godina života staroj ženi, rekla mu je da treba misliti na vlastitu budućnost.

- Moja budućnost je naša budućnost – odgovorio joj je suprug.

Rekao joj je da ne želi drugu ženu ili drugi život i uspješna operacija transplantacije izvedena je 7. travnja 2017. godine.

image
Fabrice Coffrini/Afp

- Sretna sam što mogu reći da, zahvaljujući mome voljenom suprugu, koji mi je dao svoj bubreg, dar života, sada sam dobro zdravlja i volim život svakog dana – napisala je Tina.

Kazala je kako je najbolji trenutak bio kad je Erwin u kolicima došao u njezinu sobu.

- Nekako je uspio izgledati dobro, čak zgodno, pozdravio me energičnim "Hej, dušo!". Bila sam preplavljena osjećajima, sretna i zahvalna što smo to uspjeli preživjeti.

Tina se odrekla američkog i uzela švicarsko državljanstvo, a prije dvije godine ona i Erwin su za 76 milijuna dolara kupili veliko imanje na obali jezera Zürich. Imanje se sastoji od deset objekata, ima vlastito malo jezero, potok, bazen i mol. Nisu, nažalost, dugo uživali u svom novom domu, dugogodišnji ozbiljni zdravstveni problemi doveli su do Tinine smrti. Uz supruga Erwina, iza Tine su ostala dva usvojena sina čiji je otac Ike Turner, ona je nadživjela dvojicu svojih sinova...

image

Cvijeće, svijeće i poruke ispred Tininog imanja u Švicarskoj

Fabrice Coffrini/Afp
image
Fabrice Coffrini/Afp
image
Patrick T. Fallon/Afp
image
Arnd Wiegmann/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 17:41