StoryEditorOCM
ShowbizDRUGAČIJI ŽIVOT

‘U trudnoći se zbog straha od korone nisam u moru okupala!‘: glumica Jelena Otašević priča kako joj sina Jakšu još nisu vidjeli njeni, čekaju drugu dozu cjepiva

Piše Diana Šetka
21. travnja 2021. - 16:20
'Svatko od njih ima svoje potrebe, svoje vrijeme za obroke, spavanje, igru, učenje, a ja žongliram kako bih uskladila sve. Moram priznati da mi je puno lakše kad je Momo u Zagrebu, jer je vrlo posvećen tata...'Darko Tomaš/Cropix

Dubrovačka glumica sa zagrebačkom adresom, Jelena Perčin udana Otašević, i njezin suprug, crnogorski glumac Momčilo Otašević dali su veliki intervju za Gloriju, u kojemu su pričali o svom životu punom djece i sreće, ali i zebnje zbog neizvjesnih situacija koje je izazvala pandemija.

Svoj život u posljednje tri godine opisuju kao “amplitudu koja se kretala od najvećih zadovoljstava do silnih strahova”.

Nakon čarobnog vjenčanja u Crnoj Gori, naime, rodila im se kći Maša, potom su se uselili u novi dom, pa su im snove i planove uzdrmali i korona i potres, da bi prije četiri mjeseca ponovno doživjeli neopisivu sreću zbog rođenja sinčića Jakše.

No, ubrzo nakon toga su se razdvojili, jer je Momo prihvaćao poslove gdje god ga angažiraju, a Jelena je ostala u Zagrebu s djecom.

Posljednjih mjesec dana proveo je s kćerkicom Mašom na Cetinju kod svojih roditelja, a kad su se uoči Uskrsa vratili kući, Jeleni je zatitralo srce kad je dvoipolgodišnja kći uzviknula: “Vratila se Maša mami svojoj!”.

image
Momčilo i Jelena na zabavi nakon dodjele medijske nagrade Zlatni Studio
Tomislav Krišto/Cropix


"Za tako dugu odvojenost odlučili smo se lani dok sam bila trudna s Jakšom. Momo je 1. lipnja otišao u Beograd snimati seriju i vratio se tek krajem listopada, tako da se nismo vidjeli punih pet mjeseci. Ja sam za to vrijeme ostala kod njegovih na Cetinju.

Uoči početka školske godine vratila sam se sa starijom kćeri Lotom u Zagreb, a Maša je još ostala s bakom i djedom na Cetinju i dva mjeseca je nisam vidjela.

Kućica podno Lovćena

Momini imaju krasnu kućicu podno Lovćena, baš su baka i djed kao iz bajke, pa je Maši bilo prelijepo. Znala sam da će tamo biti više na zraku, nego sa mnom u stanu u Zagrebu, da će joj baka i djed posvećivati punu pažnju i da će juriti po dvorištu i igrati se s njima.

Zimu smo proveli svi zajedno i dočekali Jakšino rođenje, a u ožujku je Momo opet morao ići u Crnu Goru zbog snimanja filma pa je poveo Mašu, što je ona jedva dočekala..." - ispričala je Jelena za Gloriju.

"Kad Maša dođe u Cetinje, kao da je grad njezin" - priča Momčilo Otašević.

"Dok hoda po ulici, ljudi joj mašu, čak i neki koje ja ne poznajem dovikuju joj: “Zdravo, Mašo!” Mali je to grad, svi se znamo pa slobodno može uzeti nečiju loptu ili bicikl, voziti se po korzu, glavnom trgu…

Maša nas sve voli, ali djed je nešto posebno, njena najveća ljubav. Nadam se da će ovo ljeto situacija s koronom biti bolja pa da će i Jakša moći na Cetinje, a i sestra treba roditi djevojčicu u svibnju pa će dvorište biti puno djece" - priča i hrvatskoj publici omiljeni glumac.


Jelena i Momo uselili su se u prvi zajednički stan u studenom 2019. Tri mjeseca su uživali, a onda je njihovu idilu prekinuo zagrebački potres u ožujku 2020.

Momo je baš završavao snimanje sapunice “Drugo ime ljubavi”, a kako je tada bio vrhunac prvog vala pandemije, iz straha da obitelji ne donese koronavirus, smjestio se kod prijatelja Marka Todorovića.

Sreća u nesretno vrijeme

Jelenu, Mašu i Lotu smjestio je na sigurno. U to nesretno vrijeme ipak su doživjeli i neopisivu sreću kad su saznali da će ponovno postati roditelji.

"Jakša je dijete iz doba korone" - kaže Jelena Otašević Babić.

"I inače, a posebno u trudnoći, jako sam pazila na sve epidemiološke mjere. Toliko sam bila oprezna da se lani nisam ni okupala u moru u strahu od prehlade, zbog čega bih eventualno morala liječniku ili u bolnicu na dodatne pretrage. Cijelo sam ljeto prosjedila na terasi Mominih roditelja.

Trudnoća je dobro prošla, kao i porođaj, a i dalje se nastojimo paziti koliko je moguće. U šetnji s Jakšom prati me prijateljica Matea, koju doživljavam kao sestru jer me je njezina obitelj udomila kao izbjeglicu za vrijeme Domovinskog rata, a znam da je jednako oprezna kao ja. Kad idem na tržnicu, obavezno stavim masku, rukavice i držim razmak, a u trgovinu ne ulazim ako ima ljudi."

Kako bi đed izdržao...

Iz istih razloga Jelenini roditelji još nisu uživo vidjeli Jakšu, a to će biti moguće tek kad dobiju drugu dozu cjepiva. I brata je počela viđati tek nakon što se drugi put cijepio. Momini su preboljeli lakši oblik korone pa su došli vidjeti unuka čim se rodio.

"Ne znam tko bi ih u tome zaustavio. Kako bi đed izdržao da ne dođe po svog unuka u bolnicu" - dodaje u šali Momčilo Otašević, koji je u Crnoj Gori primio prvu dozu AstraZenece, jer je zbog alergija u rizičnoj skupini.

"Kad je Jelena bila trudna, liječnica je pitala žele li znati spol djeteta, na što joj je Momo odgovorio protupitanjem: 'Je li još jedna djevojčica?'.

"Toliko sam bio zaljubljen u Mašu i Lotu da sam očekivao kako ćemo dobiti još jednu curicu. No, kad sam saznao da stiže sin, bio sam presretan - zbog nastavka loze Otašević, povijesti, tradicije i drugih vrijednosti s kojima sam odgojen.

image
Obitelj na okupu: jelena, Maša, Lota, Momčilo i Jakša
Vedran Peteh/Cropix


Kad se Jakša rodio, preplavili su me jednako snažni osjećaji kao kad se rodila Maša. Jedino što sam nju vidio nekoliko minuta nakon porođaja, a Jakšu sam morao čekati tri dana. Dotad sam ga vidio samo na zaslonu mobitela" - priča ponosni otac.

"Moj dan je akcija od jutra do mraka" - otkriva Jelena.

Vrlo posvećen tata

"Svatko od njih ima svoje potrebe, svoje vrijeme za obroke, spavanje, igru, učenje, a ja žongliram kako bih uskladila sve te njihove ritmove. Moram priznati da mi je puno lakše kad je Momo u Zagrebu, jer je vrlo posvećen tata, pa mu mogu potpuno prepustiti brigu, pogotovo o Maši."

Jelena je zadnji put bila na pozornici između dvije trudnoće, u predstavi “Idiot” u prosincu 2018. i doista ne zna kad će se vratiti, jer u pandemiji se ništa ne može planirati.

S druge strane, s tugom prati događanja u svojoj matičnoj kući, zagrebačkom HNK, gdje je i članica Radničkog vijeća Drame. Pobuna protiv ravnateljice Dubravke Vrgoč je, kaže, posljedica dugogodišnjeg nezadovoljstva.

Blasfemično je proizvoditi krizu

- U trenutku kad prolazimo kroz jednu od najvećih kriza poslije Drugog svjetskog rata, blasfemično je proizvoditi dodatnu krizu. Problemi u HNK traju desetljećima: imamo jednu scenu, jednu pokusnu dvoranu, niže koeficijente u odnosu na druga gradska kazališta, nedostaje nam tehničara jer odlaze na bolje plaćena radna mjesta, treba riješiti i problem radnog staža baletana…

Svi ti problemi mogu se rješavati različitom dinamikom u suradnji s Ministarstvom i Gradom, s kojima smo imali konstruktivne razgovore, ali ih je prekinula korona.

image
Jelena Perčin i Momčilo Otašević snimljeni u društvu prijatelja Ljube Pavasovića Viskovića i Mare Bratoš
Ronald Goršić/Cropix


Sve ostalo je inscenirano s namjerom da se sruši sadašnja uprava. No, treba imati na umu da mi ipak imamo radna mjesta, dobivamo plaću, program je prilagođen uvjetima i većina umjetnika doista daje sve od sebe da se program realizira.

Upitno u profesionalnom i moralnom smislu

Od početka pandemije imamo propisana pravila ponašanja i strogo se sankcionira svatko koga uhvate da ih se ne pridržava. Od prosinca se o trošku kazališta testiraju svi koji sudjeluju u određenom projektu. Stoga mi se čini da su razlozi s kojima neki sada izlaze u javnost jako upitni i u profesionalnom i u moralnom smislu - govori Jelena za Gloriju.

image
Jelena Perčin snimljena lani u rujnu u sedmom mjesecu trudnoće u društvu starije, 11-godišnje kćeri Lote
Darko Tomaš/Cropix


Nikad nije bilo manje mogućnosti za posao, a nikad veća potreba za novcem, no Momčilo Otašević nekako se snalazi. Ne bira uloge, već prihvaća sve što mu se ponudi, i to u cijeloj regiji. Ali razdvojenost je cijena koju mora platiti u ovom trenutku da bi njegova obitelj imala sve što joj je potrebno, a to mu je najvažnije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 14:51