StoryEditorOCM
ShowbizSJEĆANJE NA VELIKANA

Tri godine bez Kiće: Hrvatski Elvis živio je za glazbu. Pjevao je Titu, a šalio se da je imao više žena nego Mick Jagger

Piše I.P.
13. studenog 2023. - 10:12

"Od tate sam naslijedio snažan glas, a od mame senzibilitet. Nitko se nije profesionalno bavio glazbom, ali svi su bili muzikalni. Prvi smo u ulici imali radio, a mama me prije osnovne škole upisala na balet i ritmiku, da steknem koordinaciju", pričao je o svom djetinjstvu i odrastanju Krunoslav Kićo Slabinac u jednom od posljednjih velikih intervjua koje je dao za 100posto.

Hrvatski Elvis Presley preminuo je prije tri godine u zagrebačkoj bolnici u 77. godini. Bolovao je od teške koronarne bolesti, no nakon uspješne operacije nije se uspio oporaviti. Iza sebe ostavio je neutješne sinove Pavla i Ivana, brojne prijatelje i obožavatelje.

Prodoran glas i neprikosnoven senzibilitet - glazba je bila ono za što se Kićo Slabinac rodio, ono što je do kraja života živio. Iza sebe je ostavio više od 500 snimljenih pjesama, oko 25 LP ploča i CD-a te 50-ak singlica.

Karijera Kiće Slabinca započela je pobjedom u iznimno popularnom showu "Subotom uvečer". Hitovi "Tvoj dječak je tužan", "Plavuša", "Zbog jedne divne crne žene", "Tri slatke riječi"..., vinuli su Kiću u sam vrh tadašnje jugoslavenske glazbene scene.

image

Kićo Slabinac

Duje Klarić/Cropix

Prvi je pjevač koji je nevjerojatna 22 dana zaredom rasprodao zagrebačku Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog, malo ljudi zna da je kultna "Skalinada" zapravo bila pisana za njega, ali ju je njegov tadašnji producent odbio i uzeo pjesmu "Kad su tukle stare ure". Gabi i Arsen, Tereza, pokojni Vice Vukov... Sve su to bili njegovi uzori s kojima je u jednom trenutku dijelio zajedničku pozornicu.

Četiri puta pjevao je Josipu Brozu Titu i njegovoj supruzi Jovanki, bio je prijatelj prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, jedno se vrijeme bavio i politikom pa mu tako u biografiji stoji da je umirovljeni saborski zastupnik HDZ-a. Otac dvojice sinove, od čije se majke razveo, nije skrivao da nije imao sreće sa ženama, iako se na upit novinara znao našaliti da ih je imao više nego legendarni frontman Rolling Stonesa Mick Jagger.

Osamdesetih odlučio je iskušati sreću u Americi. Tamo je upoznao Beograđanku Mirjanu Antonović, kojoj je posvetio pjesmu "Zbog divne crne žene". Veza nije opstala, no pjesma je postala legendarna. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 21:30