StoryEditorOCM
Showbiz'Ne znam šta se čeka'

Tony Cetinski ponovno šokira javnost izjavama: Lustracija u Hrvata!? To je nemoguća misija

29. kolovoza 2017. - 01:21

Prije dva dana je Tony Cetinski na tren postao Tony Šibenski! Njegov nastup na sada već kultnoj šibenskoj pozornici, Tvrđavi sv. Mihovila, pomogao nam je da zgotovimo razgovor, što smo ga praktički započeli telefonski, dok se poznati hrvatski pjevač vraćao s nastupa u Crnoj Gori.

Nije tu bilo nikakvog otezanja ni mudrovanja, kakvim se nerijetko susreće novinar kad razgovora s estradnim i sportskim zvijezdama ili fotogeničnim ljepoticama. Uostalom, i detalji iz Tonyjeve biografije sugeriraju da je on "pravi" profesionalac. Ne samo simpatični zajebant, kakvim nam se predstavlja u različitim televizijskim emisijama.

Riječ je o čovjeku koji u svojoj riznici ne čuva samo bezbroj "Porina", nego i nemalo priznanje "Red Danice hrvatske" za doprinos u kulturi.

Na sceni ste već dvadeset i sedam godina. Proletjela su ljeta…

– I jeseni, i zime, i proljeća. Kao da su jučer bile devedesete – počeo je s razgovorom Tony Cetinski.

Jesu li vrhunac vaše karijere nastupi s Joseom Carrerasom, Michaelom Boltonom...?

– Takve su suradnje glazbeni snovi koje se nisam kao tinejdžer ni usudio sanjati! No, mislim da vrhunac karijere još nisam dosegnuo. On tek dolazi.

Prvi ste napunili zagrebačku Arenu dva dana uzastopce. Dan za danom po dvadeset tisuća ljudi. Rijetki su to uspjeli...

– Da, to je činjenica, ali si ne uzimam za pravo živjeti na kredit iz 2009. godine. Ne razmišljam o starim rekordima dok radim i snimam nove pjesme. Jednostavno, uživam u svakom novom danu i projektu.

Vaš su glazbeni put obilježile ljubavne pjesme. Pretpostavka je da su bile posvećene vašim najvećim ljubavima?

– Ha, ha! Ovo može biti pitanje za milijun kuna ili za osnovnu školu. Kako se uzme. Nisu sve pjesme nužno vezane za život. Neke govore o tome kako bismo voljeli da nam bude u životu.Očito ste, kao u onoj svojoj pjesmi, puno puta u životu bili zaljubljeni!?

– Lijepo je biti zaljubljen, ali je još ljepše iskreno voljeti. Pravu sam ljubav upoznao tek kad sam od ljubavi gotovo bio odustao. Sada stvarno uživam, ako vas to zanima.

Koliko ste puta rekli "zbogom, odlazim"?

– Dovoljno! Svaki put kad sam shvatio da nema smisla ostati.

U vašem su životopisu tri braka. Čini se da ste se napokon smirili uz Dubravku?

– Nisam se dva puta vezao i rastajao jer sam bio nemiran, nego zato što je sudbina tako htjela. Uporno sam tražio mir i ljubav u životu, no cijelo sam vrijeme dobivao nešto sasvim suprotno. Sad konačno mogu reći da sam sretan. Da imam ono najvažnije što sam tražio: ljubav, lojalnost i mir.

Taman u vrijeme kad je počeo vaš uspon na hrvatske glazbene tronove, iz svog ste se Rovinja preselili u Zagreb. Sada ste potegnuli u suprotnom smjeru, vratili se u Istru...

– Zagreb mi je puno dao. No, dugo sam razmišljao o povratku kući. Sada napokon imam i divnu ženu pokraj sebe, koja, kao i ja, voli manju sredinu i život u njoj. Osjećam da sebi, svojoj Istri i svojemu gradu dugujem sljedećih 25 godina rada i života u miru, zdravlju, sreći.Rovinj je i kolijevka obitelji Cetinski, prave glazbene obitelji. Čini se da otac Mirko i brat Mateo sve manje pjevaju?

– Otac još uvijek pjeva, a brat je pronašao svoj put u kojem je uspješan i sretan. No, i on zapjeva kad se zaželi.

Poznati ste kao čovjek bez dlake na jeziku. Nedavno ste "okrznuli" Jacquesa Houdeka, kolegu iz žirija u showu "The Voice", zbog ocjena ste napali i kolege iz žirija u showu "Zvijezde". Isto tako, stali ste u zaštitu drugog kolege, Marka Kutlića iz benda Pravila igre. Imali ste što za reći i nakon što su vaša majka i otac oslobođeni optužbi na sudu; zanimljiva je bila i vaša izjava da "ne znate što se čeka s lustracijom"?

– Prvi dio vašeg pitanja ne bih komentirao. A što se tiče lustracije, mogu samo kazati da volim znanstvenu fantastiku! Nadam se da će se ona dogoditi, makar mi se čini da je to, kao u onom filmu, nemoguća misija!

Za razliku od većine drugih kolega, puno ste puta jasno izrekli svoje mišljenje o turbofolku ili, kako se tu glazbu češće naziva, cajkama. U medijima i na svojim koncertima često se izrugujete s tim žanrom...

– Jesam, dosta sam puta o tome govorio, ali, na moju žalost, nije puno pomoglo!Gotovo svi hrvatski glazbeni festivali su u krizi. Je li veći problem u pjevačima ili autorima?

– Po mojemu mišljenju, opća je kriza identiteta u narodu. A kamoli u glazbi! Jedino nas klape i tambura još održavaju.

Intrigantna je bila nedavna izjava vašega bivšeg menadžera Zorana Škugora, koji tvrdi "da je hrvatsku estradnu scenu devedesetih godina formirao po receptu bivšeg predsjednika Franje Tuđmana"...

– Škugi je znao puno toga pametnoga reći, ali ponekad, baš kao i ja, zna lupetati! Ne znam ništa o tim njegovim receptima, ali volio bih ih dešifrirati. Ako piše knjigu, rado ću je pročitati.

Ne znam čitate li ljeti knjige, ali znam da ove vruće mjesece provodite radno, na pozornicama. Stignete li uživati u moru i suncu sa svojim bližnjima?

– Sve se može kad se dobro isplanira. Naravno da sam uživao i sa svojima u Istri.

Prije koncerta u Šibeniku pjevali ste u Crnoj Gori. Jednako dobro prolazite i u susjednim zemljama?

– Pjevao sam u Tivtu, pa u Dubrovniku i sada u prekrasnom ambijentu Tvrđave svetog Mihovila u Šibeniku. Znate, svi vole ljubavne pjesme, bez obzira na vjeru i nacionalnost.

Trenutačno pripremate i novi album zajedno s Nenom Ninčevićem, Miroslavom Rusom, Mirom Buljanom...

– Spremam album sa svojim provjerenim timom autora. Uz ove koje ste nabrojili je i Aleksandra Milutinović. Moj prijatelji Neno Ninčević, Miroslav Rus i Miroslav Buljan vrlo dobro znaju da neću snimiti bilo kakvu skladbu. Želim samo iskrene pjesme, stvorene iz srca. Nikako one koje netko napiše samo zbog posla, zarade. Mislim da je to jednostavna formula, zar ne? Znam dobro što hoću i još bolje što neću. U takvim sam godinama.S obzirom da ste rekli kako "još niste dosegnuli vrhunac karijere", može li novi nosač zvuka nadmašiti dosadašnje više nego uspješne uratke kakvi su bili "Opet si pobijedila", "Ako to se zove ljubav", "Budi uz mene"?

– Iskreno, ne razmišljam o tome hoćemo li nadmašiti ikoga, pa ni sebe! Razmišljam jedino o kvaliteti pjesama. Najbitnija mi je ugoda pri stvaranju i slušanju novih stvari. Rezultati će uvijek doći ako budemo iskreni. Onakvi kakvi jesmo zapravo. Ne smijemo biti glumci u onome što radimo.

Za kraj, prelamam jednu osobnu dvojbu. Je li vaš glas sretna kombinacija belcanta i modernog pjevanja?

– Moj glas je kombinacija svega onoga što osjetim u pojedinim pjesmama. Bez obzira na žanr – završio je Tony.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 01:15