StoryEditorOCM
Showbiz30 SJAJNIH GODINA

Tomislav Bralić: Pisma nas je održala, ni ambicije, ni planovi...

Piše PSD.
16. studenog 2015. - 14:40
Zadarska klapa “Intrade” ove godine slavi svoj 30. rođendan. Iza njih je 14 albuma, nagrade na brojnim festivalima, koncerti i turneje od Amerike do Australije i, ono najvažnije, pjesme kao njihovo najvrjednije naslijeđe.

Gdje god da pjevaju, svaki njihov koncert je rasprodan, nabijen emocijama i često se pretvori u zborno pjevanje s njihovom vjernom pulikom.

Zato će i ovu veliku obljetnicu, svojih prvih 30 godina, Intrade proslaviti, a kako drukčije, nego velikim koncertima: u dvorani “Krešimir Ćosić” u svojem rodnom Zadru zapjevat će 21. studenog, a u Zagrebu u Domu sportova 12. prosinca.

Kroz ovu zadarsku klapu od te davne 1985. godine prošli su brojni glazbenici i zaljubljenici u klapsko pjevanje, a u sadašnjoj postavi nastupaju zadnjih 15 godina. Umjetnički voditelj klape je glazbeni pedagog Davor Petrović, a njezin prvi i najprepoznatljivi glas je Tomislav Bralić, Bibinjac čarobnog baritona.

Bralić je u “Intrade” došao još kao srednjoškolac, i to nakon što ga je Zdenko Knežević jednom slučajno čuo kako sa svojom ekipom pjeva na zadarskoj Kalelargi. Audicija nije bila potrebna, to je bilo to.

Ključni momenti

Što prvo pomislite kad se sjetite tih 30 godina iza sebe?


Pomislim kako je sve brzo prošlo i, da opet moram, sve bih ponovno. Pivati u klapi je privilegij, druženje s mojom dečkima iz klape, s mojim istomišljenicima i zaljubljenicima u pjesmu isto tako.

Kakvi su bili ti počeci, sada već davnih 80-ih godina prošlog stoljeća?


– Nas je spojila dalmatinska pisma i do danas nas je održala. Ništa drugo, ni ambicije ni planovi. Voljeli smo i sanjali Omiški festival, daleko smo bili od popularnosti koju imamo danas. Tada nam je jedino bilo bitno da pivamo, pa smo išli gdje god su nas zvali, samo da pivamo.

U početku je to bilo dva puta mjesečno, ali nama nije bilo važno, bili smo zadovoljni samo da nas netko sluša. Nismo ni pomišljali da ćemo jednom slaviti 30 godina karijere i da ćemo doživjeti ovoliku popularnost.

Često spominjete Festival dalmatinskih klapa u Omišu i njegov utjecaj na razvoj “Intrada”...


– Omiški festival ima posebno mjesto u našim srcima. Tamo smo počeli i upoznali klape kojima smo se divili: DC iz Vranjica, klape “Trogir”, “Šibenik”, “Maestral”... Učiti od njih za mene je tada bilo čudo, slušali smo svoje idole uživo.

Kasnije smo često skupa nastupali. Na našem prvom velikom koncertu, za peti rođendan klape, kao gosta smo doveli Olivera Dragojevića, staru gradsku klapu “Foša” i “Zadranke”, koje su tada bile jako popularne. To je bio naš svijet istog senzibiliteta, ljubitelja dalmatinske pisme, koji je, na žalost, prekinuo početak rata jer je više od pola nas obuklo uniforme.

Tada negdje, početkom 90-ih, dogodio se i vaš glazbeni zaokret od čiste a cappelle prema ovoj, modernijoj, veziji klapske pjesme?


– Da, točno tako. Rat nije bio jedina promjena, baš nekako u to vrijeme naša je glazba postala komercijalnija i krenula je malo drukčijim smjerom nego do tada. Za pjevanje a cappelle, bez instrumenata, treba jako puno raditi, a u onakvoj ratnoj situaciji nije bilo ni prostora ni vremena za nekoliko ozbiljnih proba tjedno.

Tako je u našu klapu ušla gitara, za njom i mandolina, a onda je došao i prvi Zadarfest 1992. godine na kojemu sam otpjevao “Ne znam što me tebi vuče”. Tu su dobili potvrdu da publika podržava taj novi put kojim smo krenuli i time je zapravo počela druga era “Intrada”, ova po kojoj nas sada znate.

Kći Croatia

Koje ćete momente u ovih 30 godina posebno pamtiti?

– Dva su momenta, zapravo tri, koje ću zavijek pamtiti kao posebne. Prvi se dogodio u Rimu 1997. godine, kada smo pjevali papi. Nas pet klapa s Omiškog festivala zapjevali smo “Bože, čuvaj Hrvatsku”, to je bio san koji se ostvario. Nas 50-ak, kao jedan veliki zbor. Kad smo zapjevali, Vatikan je zagrmio, i sad se naježim kad se sjetim tog trenutka.

Drugi je pobjeda na Zadarfestu s pjesmom “Ispod tvoje boloture”. Tada se dogodio i emotivni preokret, pobijedili smo u svojem gradu na festivalu s pjesmom koja zapravo uopće nije bila komercijalna, da ćeš na nju odmah na pasti. Ali, i dandanas ona traje. Treći je doček generala Ante Gotovine, koji nas zove svojom klapom i na to smo posebno ponosni. Kao i na činjenicu da smo mi jedini Zadrani koji su ikada pobijedili na Splitskom festivalu...

Je li točno da je “kum” “Intrada” zapravo pokojni Ljubo Stipišić Delmata?


– Ljubo Stipišić je taman negdje u to vrijeme izdao zbirku pjesama pod imenom “Intrade san popi”. Intrade su zapravo ljetine, imanje..., a Ljubine ljetine bile su pisme. Našla se ta knjiga jednom pred članovima klape i jedan od osnivača, nisam sada siguran je li to bio Zdenko Knežević ili Nikica Gregov, predložio je da se tako nazovemo. I ostalo je do dandanas. Kao i Ljubi, i nama su ljetina naše pisme.

A vi ste, onda, to ime i proslavili.


– Ha-ha, tako ispada. Danas već možeš naručiti vino koje se zove Intrade, možeš otići u konobu u Kaštelima koja se tako zove ili u restoran u Splitu nazvan po našoj pismi “Zora bila”. Lijep je to osjećaj, pogotovo kad ti netko kaže da je dijete nazvao po tvojoj pjesmi.Uzmeš gitaru, napišeš pjesmu i ujutro si poznat i slavan. Daleko je uspjeh od toga. Prvo godinama treba tesati i usavršavati svoje pjevanje.

Surađivali ste u ovih 30 godina s brojnim glazbenicima. Postoji li neka suradnja koji niste realizirali, a željeli ste?


– Jedino Arsen. Nazvao je jednom i rekao: “Tome, Arsen ovdje.” Pitam ja koji Arsen, a odgovara on: “Jedini Arsen koji može biti.” Uvijek nas je hvalio, imali smo zajedno nekoliko koncerata, volimo pjevati njegove pjesme. Iako smo to planirali, nije mi stigao napisati pjesmu. Jako mi je žao zbog toga.

Otkrijte nam djelić programa rođendanskog koncerta na Višnjiku.


– Neću puno o tome govoriti, neka ostane iznenađenje. Ali 30. rođendan zaslužuje naših 30 najboljih pjesama. Bit će teško izabrati, ali postoje pjesme koje jednostavno ne možemo preskočiti. Bit će i gostiju, naših suradnika čije pjesme volimo i pjevamo, ali ipak je ovo naš rođendan i zato pozivamo ljude da dođu pivati s nama. Čujem da se Višnjik brzo puni i zato pozivam sve koji žele biti na našem rođendanskom slavlju da na vrijeme uzmu karte kako bismo skupa pivali.

ANA VUČETIĆ ŠKRBIĆ, FOTO: CROPIX

Kako kupiti ulaznice

Ulaznice za slavljenički koncert klape “Intrade” na Višnjiku možete kupiti i preko on-line servisa Croatia Tickets, brzo i jednostavno. Croatia tickets je servis Slobodne Dalmacije preko kojega se prodaju ulaznice za brojna događanja, muzeje i nacionalne parkove.

Nemate li printer, dovoljno je ulaznicu pokazati na zaslonu mobitela, koja se skenira i poništava na ulazu u dvoranu. No, požurite, jer ulaznice za koncert “Intrada” brzo idu.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 15:52