StoryEditorOCM
ShowbizSINOĆNJA POBJEDNICA

Tko je Loreen? Doma je jako popularna, iskrena je o svojoj seksualnosti, a u Azerbajdžanu se našla u centru skandala

Piše SCENA SD
14. svibnja 2023. - 09:04

Šveđanka Loreen upisana je u povijest kao druga osoba koja je dva puta osvojila Natjecanje za pjesmu Eurovizije, a to joj je prije sinoćnjeg finala prvi put pošlo za rukom 2012. godine u Bakuu, s pjesmom "Euphoria", prenosi Klix.

BBC navodi da je Loreen imala nešto što nitko od drugih ovogodišnjih takmičara koji su se pojavili u finalu u Liverpoolu nije imao - iskustvo da je ranije pobijedila.

Ova 39-godišnjakinja iz Stockholma nije se planirala vratiti na pozornicu Eurosonga, ali nakon sedam tjedana nagovaranja od strane njenog tima, odlučila se za još jedan pokušaj.

Šveđanka Loreen je pobjednica 67. izdanja Eurosonga s pjesmom "Tattoo"

Na Euroviziji 2012. godine slučajno je pokrenula trend neobrijanih pazuha, jer je na švedskoj televiziji emitiran kadar knjižničarke koja slavi Loreeninu pobjedu, i kojoj se vide neobrijani pazusi. Tada su feministice diljem svijeta pokrenule akciju "Povratak dlakama", a podržala ih je i sama pjevačica.

Loreen koja je sinoć, na 67. Euroviziji nastupila s  pjesmom "Tattoo", već je četiri puta sudjelovala na nacionalnom takmičenju Švedske za odlazak na Eurosong. Prvi put je to bilo 2011. s pjesmom "My heart is refusing me" kada se nije plasirala, zatim 2012. kada je i pobijedila, a ponovo je pokušala 2017. s pjesmom "Statements".

"Volim ovu zajednicu. Nadam se da ljudi osjete koliko ih volim i koliko mi je stalo", osvrnula se Loreen na atmosferu koja je vladala u Liverpoolu.

Talentirana pjevačica je poznata i po svom humanitarnom radu, a sudjelovala je i u UN-ovoj kampanji za pomoć izbjeglicama u Siriji te podržava organizacije koje se bore za ljudska prava. Također se našla u središtu skandala nakon svoje pobjede u Bakuu jer se sastala s lokalnim aktivistima za ljudska prava koji su joj govorili o nedostatku demokracije u bivšoj sovjetskoj državi. Kasnije je novinarima rekla da se ljudska prava u Azerbejdžanu krše svaki dan i da se o takvim stvarima ne treba šutjeti.

Svoj privatni život Loreen ustrajno drži za sebe, ali 2017. je izjavila da je biseksualka te je izrazila podršku LGBTQ+ zajednici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 11:05