StoryEditorOCM
Showbizu dnevnom boravku

TBF na Melodijama Jadrana bacio u trans publiku, ali i sebe! Mlađo se dobro rasplesao, a na bis su se vraćali dvaput

24. lipnja 2023. - 22:11

Druga večer glazbene revije Melodije Jadrana pod direktorskom palicom Tomislava Mrduljaša počela je večeras oko 21:20 sati s akustičnim koncertom kultnog splitskog benda TBF u prepunoj splitskoj Galeriji Meštrović.

‘Osjećamo se veličanstveno, kao neki pripadnici stare monarhije, ode u ovom uzvišenom backstageu gledamo ljude od gore, lipo nam je, mišići nam rastu bez vježbe, super će bit večeras. Publika može očekivati jednu pjesmu koju ne sviramo u standardnom programu, a koju su mnogi htjeli čuti uživo, mogu čuti jedan skroz osvježen TBF-ov koncertni program, koji će uz to šta mi očekujemo da ljudi sudjeluju, da pjevaju, plešu, ali i da obrate pozornost na to šta smo napravili s pjesmama, jer smo se potrudili okrenit stvari na glavu da bude nešto svježe. Izvoditi ovaj akustični koncert u rodnom gradu je super, osjećaj je kao prvi dejt, uvik je malo te lipe nervoze koja ti drži krčmu ravnom i spremnom na avanturu.‘ rekao nam je Mladen 10-ak minuta prije početka koncerta.

U sjedećem položaju TBF je počeo akustični koncert pjesmom ‘San‘, a Mlađo se publici obratio na početku, zahvalio što su došli, rekao kako je ovo opuštena večer, kako i treba bit u rodnom gradu u kojem su nastale sve ove pjesme, sada obrađene u drugačijem ruhu. ‘Dobrodošli u dnevni boravak‘ rekao je svima prisutnima. Sjetio se i da je danas sv. Ivan, a mi smo ‘u njegovoj kući‘.

image
privatni album
image
Josko Ponos/Cropix

Prvi od hitova koje je TBF izveo bili su ‘Sa mog prozora‘, ‘Papilova‘, ‘Malo san maka‘...

Nakon pjesme ‘Guzice i sise‘ Mladen se našalio da on ima jedno i drugo i nastavio s ‘Data‘. Rasplesana publika gušta u akustičnim verzijama poznatih hitova. ‘Pozitivan stav‘ raspametio je publiku koja je izvadila mobitele, snimala, slikavala... njišući se u ritmu pjesme. Posebno su živnuli na dio ‘Dabome, stavljaj kondome‘. Uslijedila je izvedba ‘Pas sa plastičnim plaštom‘ koja inače nije dio klasičnog repertoara, a naslovna je skladba debitantskog, dugometražnog igranog filma “Baci se na pod” Nine Violić koju je TBF napravio baš za film.

Pjesma ‘Mater‘ je publiku raspištoljila, letjeli su i baloni po zraku i bini, pjevalo se jednoglasno, a nakon pjesme uslijedio je ogroman pljesak i pjesma ‘Krist‘ na koju su svi euforično i oduševljeno pjevali i plesali s TBF-om.

‘Krist je uvik dobrodoša u Split, on je naš čovik. Na afteru ima mista za sve. Fala van puno šta ste došli večeras, a sad šta ste svi čekali...‘, rekao je Mladen i započeo pjesmu ‘Veseljko‘. Na ‘Veseljku‘ intimni koncert i dalje publiku drži na ‘hormonu sreće‘.

Nakon ‘Veseljka‘ ovacije publike i gromoglasan pljesak nisu prestajali. Nastavili su s ‘Odjeb je lansiran‘. TBF-ovci su otkrili i da im je ovo 807. koncert i da evo, napreduju. A onda je uslijedio ‘Genije‘ na kojoj publika gušta.

Pjesma s kojom su završili koncert oko 23 sata bila je ‘Smak svita‘ i otišli s bine prvi put. Publika ne prestaje vrištati i pjevati dozivajući ih da se vrate na bis. Pjevaju ‘Šaka suza, vrića smija, ća je život nego fantažija‘ i zovi ih nazad. Na bis se sretni TBF-ovci vraćaju i pjevaju ‘Nostalgična‘.

S obzirom da je publika tražila ‘Fantastičnu‘, izveli su je i publiku bacili u trans, a sretni Mlađo se pred kraj pjesme rasplesao  i zaslužio ovacije i pljesak do neba.

‘Ništa mi neće ovi dan pokvarit‘ sljedeća je izvedba na bisu, a sigurni smo da će i publika Melodija Jadrana još dugo pamtiti ovu večer svojih sugrađana koji su ih naprosto oduševili. S ovom se pjesmom pozdravljaju i idu s bine, a publika se jednoglasno dere i zove ih na drugi bis. Pjevaju ‘Hajduk je ono što me čini sretnim, ja ne mogu drugo nego da ga volim‘ i zove TBF nazad.

TBF je sigurno publiku učinio sretnom ovim fantastičnim nastupom, a vratili su se, naravno, i na drugi bis. Nakon što su odsvirali neizostavnu ‘Splitsko stanje uma‘, posljednji put su se naklonili i napustili sumještane, koji će do dugo u noć biti pod dojmom jednih i jedinih ping-pongera, lipanjskog zvjezdanog neba i najljepšeg vrta pod Marjanom. U ovom je tonu završila druga večer Melodija Jadrana.

‘Nikakav spektakularan razlog za akustični koncert, od prije par godina bi nam svaku malo doša neki upit imamo li neku akustičnu verziju, šta nismo imali, jer smo se prije 12 godina, kad smo išli u avanturu akustike, zasitili toga. Ali sad nam je ušla buba u uho. Odonda smo izdali dva albuma koja imaju masu hitova i koja bi publici bilo interesantno čut u nekoj drugoj verziji, krenuli smo od toga.

image


 

Josko Ponos/Cropix
image


 

Josko Ponos/Cropix

Obradili smo to, malo proširili program. Krenulo nas je super, zvuči puno bolje, zrelije i rafiniranije nego prvi put. Koncept je super! Probali smo se odmaknuti od originala, neke sporije pjesme ubrzat, neke brže usporit. Da ima lagani kabaretski štih. Svi koncerti koji su, dosada, bili na toj akustičnoj turneji su prošli super.’ rekao nam je Mladen iz TBF-a u nedavnom životnom intervjuu za Slobodnu.

Što se događa u TBF-u, što spremaju na Melodijama? Iskreni Mlađo otkriva sve. Puno toga nikad niste čuli...

Na koncert su dosle i brojne poznate osobe, među njima i Tonka i Aljoša Šerić iz Pavela, Hari Rončević... Podsjetimo, sinoć je održana prva večer Melodija Jadrana kada je publika u punoj Galeriji Meštrović imala prilike čuti Misu Mediteraneu. Riječ je o prvoj pop-misi na svijetu. Sakralni pop koncert ‘Misa Mediteranea’ djelo su renomiranog skladatelja i producenta Tončija Huljića i Hane Huljić.

Huljić na Melodijama Jadrana: Napravio sam Misu da pronađem mir i onda ga podijelim s vama. Valjda sam uspio

image
Josko Supic /Cropix

Sutra, u nedjelju, 25. lipnja, na trećoj večeri ‘Hit ljeta’ nastupit će brojne zvijezde među kojima će biti i 6 dueta: Petar Grašo i Nina Badrić („Nemoj“), Zorica Kondža i Jacques Houdek („Jubavi svitlo“), Neno Belan i Mia Dimšić („Ajmo u đir“), Giuliano i Ivica Sikirić Ićo („Ako ona nije ta“), Antonia Dora Pleško i Ivan Ive Županović („Dvije obale“), Ivo Perkušić i Nataša Janjić („Ludost“).

Svoje najnovije hitove na Melodijama Jadrana izvest će i: Jelena Rozga („Idi ti“), Goran Karan („Fali cviće“), Jole („Miško moj“), Domenica („Jedna na 100“), Hari Rončević („Zbogom ljube“), Tedi Spalato („Plovin tvojin tilon“), Marko Tolja („Ruke sigurne“), Matija Cvek („Zalazak“), Sergej Ćetković („Daj šta daš“), grupa Pavel („Naopaka pjesma“), Adi Šoše („Najljepši cvijet“), Stjepan Lach („Pučina“), Marko Kutlić („Kad god poželiš“), Marija Mirković („Vrijeme laži) i Lorena („Jel moguće“).

Melodije Jadrana ugostit će i četiri klape: Cambi („Kad bi“), Klapu Kampanel („Stavljam sve na ovu ljubav“), Rišpet (Pitali me anđeli) te Tomislava Bralića i Klapu Intrade („Našu pismu pivaj“).

Melodije Jadrana, čiji tim čine umjetnički savjetnik Neno Belan, kreativni producent Nikša Sviličić te Aljoša Bašić, izvršni direktor Dalmacija koncerta, već sad pretendiraju, kako kažu, postati najsnažniji glazbeni događaj na početku ljeta kao uvertira vrhuncu ljetne sezone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 07:31