StoryEditorOCM
Showbiz‘ZAUVIJEK AUTOR‘

Svi koji su voljeli pokojnog Massima mogli bi pripremiti maramice, ovako je govorio...: u utorak na HTV-u film o Tutiću

Piše SCENA SD
27. svibnja 2024. - 10:35

Zbog velikog interesa za dokumentarce serijala "Zauvijek autor“, Hrvatsko društvo skladatelja nekoliko dana nakon emitiranja postavlja pojedine emitirane epizode na svoj Youtube kanal. Tako ondje svi koji su propustili premijere u programu Hrvatske televizije već mogu pogledati filmove o Gibonniju i Vjekoslavi Huljić.

Naime, stvarno je rijedak slučaj da dokumentarni sadržaji izazovu ovakav interes javnosti i većine medija, zato u Slobodnoj Dalmaciji možete naći najavu novih i glavne pojedinosti već emitiranih filmova. Sljedeća je na redu u utorak, 28. svibnja, u 20 i 15 sati na HRT1, priča o bogatoj karijeri jednog od najuspješnijih kantautora, skladatelja i tekstopisaca ovih prostora, Zrinka Tutića.

"Zrinko je div. Znali smo to i prije, ali kad zaronite u njegove dane na zemlji, shvatite da je napisao antologiju hrvatske zabavne glazbe i šansona. Pa tri su puta njegove pjesme predstavljale bivšu tvorevinu i Hrvatsku na Euroviziji, napisao je stotine hitova, stvarao je ili bitno ‘pomagao plesti‘ karijere Tajči, Severine, u jednom trenutku i Massima, Doris, Željka Bebeka, Miše Kovača, Maje Blagdan, Tereze, dijelom i Novih fosila i mnogih drugih.

image

Zrinko Tutić

S Rajkom Dujmićem kad su tamo neki neuredni i zločesti barutom i željezom htjeli otkinuti dio Hrvatske, napisao je ‘Moju domovinu‘ i svima nam vraćao vjeru u pobjedu. Dobio je i dvije Zlatne arene za filmsku glazbu, inicirao utemeljenje nagrade Porin, a početkom karijere objavio i neke nezaboravne pjesme kao što je ‘Doris‘“, kaže za Slobodnu scenarist i redatelj filma Toni Volarić.

Otkrivamo da su za film o Zrinku, osim naravno njega samog, u vrijeme pandemije uživo ili pak "online“ govorili Doris Dragović, Ksenija Erker, menadžer Vladimir Mihaljek Miha, nažalost već pokojni urednik HTV-a, Miroslav Lilić, direktor Croatia Recordsa Želimir Babogredac, Enes Kišević, Miroslav Rus, Duško Mandić, Neno Ninčević, Željko Bebek, Siniša Škarica, Nikša Bratoš, Alka Vuica, Branko Vukšić, Sanja Doležal i Paolo Sfeci.

image

Miroslav lilić

"Svi koji su voljeli pokojnog Massima, mogli bi pripremiti maramice, jer je, te 2021., sretan i optimističan govorio u važnosti Zrinka Tutića za njegovu karijeru. Te izjave nikada nisu nigdje emitirane, pa su mi to posebno emotivni trenuci filma o Zrinku.

image

Željko Bebek

Evo, otkrit ću da Massimo u filmu priznaje da ga je Zrinko znao doslovno u studiju mučiti. Na kraju kada bi već bio toliko umoran da više nije znao što taj Zrinko hoće od njega, tada bi mu podsvijest proradila i počeo bi isporučivati ono što se po Zrinkovoj teoriji zvalo eksplozija emocija, tek tada bi postao ‘zarazan‘, tako da pjesma ulazi ljudima pod kožu“, prisjeća redatelj novog dokumentarca iz serijala Hrvatskog društva skladatelja, "Zauvijek autor“.

Ton majstor bio je Viktor Grabar, direktorica fotografije Andre Kaštelan, majstorica šminke Sanja Krstulović, a sve je montirao Alen Horvatić.

image

Nikša Bratoš

image

Tereza Kesovija

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2024 08:55