StoryEditorOCM
ShowbizALBUM ‘IŠIJAS‘

‘Špurijus‘ je opet u elementu... Njihov album nekima će probuditi nostalgiju, a evo njihove glazbene ‘recepture‘: sarkazmom kontra dešperacije

25. prosinca 2021. - 15:51

Tri godine nakon svoga debitantskog albuma splitski bend "Špurijus" dobio je i "Išijas", a riječ je o njihovu drugom albumu objavljenom pod etiketom Dallas Recordsa.

Dok je album bio u nastajanju, bend je redom izbacivao singlove "Barba je partija", "Psihički nestabilna", "Dobročinitelji" te "4 banke". Peti singl "Model 95" ujedno je i singl kojim su predstavili album, a koji je nastao u produkciji Saše Antića (studio Bozon), uz snimateljsku pomoć Dina Siriščevića i Borisa Ždere.

– "Model 95" je energična numera brzog ritma, tipična punk-rock tema u kojoj je splitskom bendu u manje od dvije minute trajanja uspjelo utrpati pune četiri strofe, isto toliko mantričnih refrena te solo, a da nije retro snimke dial-up spajanja na internet, pjesma bi bila i kraća. Pjesma govori o sredovječnom pripadniku alternativne scene u raskoraku s vlastitim godinama i ambicijama, nesvjesnom protoka vremena i promjena društvenih okolnosti, koji i dalje pokušava voditi svoj život kao da su devedesete u punom jeku, što je u suprotnosti s odlikama junaka "Špurijusova" prethodnog singla "4 banke", koji se poprilično glasno žali na izazove novog vremena i vlastite zdravstvene tegobe – poručuju iz "Špurijusa".

Neprilagođeni buntovnici

image
Snimka: Petar Kosović

Album sadrži 13 živopisnih pjesama, čiji su junaci izgubljeni i neprilagođeni likovi, sredovječni buntovnici zauvijek zaglavljeni u tinejdžerskim idealima. Tu su i klasične politički inspirirane pričice o junacima TV dnevnika i USKOK-ovih optužnica, kao i crnohumorne storytelling pjesme s fatalnim ishodom.

– Iako je tematika albuma na prvu poprilično crna i sumorna, ne odskače od svega onoga o čemu svakodnevno čitamo po portalima, gledamo na televiziji ili čujemo na ulici, a "Špurijus", kao poprilično izravan i transparentan bend, ni prije nije bježao u eskapizam niti poručivao da je svijet neko šareno, lijepo i veselo mjesto. Zajebantsko, ironično i sarkastično komentiranje sive osobne i društveno-političke svakodnevice zapravo je jedini bijeg od dešperacije i poruka da nada možda još leži samo u nama jer je tako očito da nam je nitko drugi neće ponuditi – poručili su.

Pjesme je većinski napisao vokal benda Domagoj Božinović, uz pomoć basista Ivice Božića, koji je radio glazbu na dvije pjesme. Uz njih dvojicu, u bendu su još i gitarist Boris Tudor te bubnjar Ante Sabalić.
Gostujuće glazbenike predvodi klavijaturist Bruno Matijašević (Buža, Đubrivo), a tu su i puhači Frane Mihalj i Damjan Grubić (Justin's Johnson, Zo), violinist Marko Borna Torre, gitarist Goran Cetinić Koća, klapsku vokalnu ispomoć donirali su Vladimir Garić (Četiri tenora, klapa Cambi) i Zdeslav Mišurac (klapa Šufit), za reggae-zvuk zaslužan je Luka Barbić (TBF, Banana zvuk), a prateće vokale je, uz sam bend, odradila The Place ekipa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. ožujak 2023 03:31