StoryEditorOCM
ShowbizSTIVIJEV koncept

Splitski festival: pjevat će kći i tata Vuco, stiže Boris Rogoznica, Vilović otkrio što Dino Dvornik nikad nije naučio

22. ožujka 2023. - 15:31
Prošlost, sadašnjost i budućnost Splitskog festivala: Arsen, Gabi i Vice, direktor Stivi Vučković i Brigita VucoArhiva/Cropix

Tri nas mjeseca dijele od Splitskog festivala, čiji je, od ove godine, novi ravnatelj glazbenik Stevo Vučković Stivi. Na medijskoj konferenciji Vučković je okupljenima predstavio 22 nove autorske skladbe koje će se izvoditi na završnoj natjecateljskoj večeri, program čitavog festivala i pjesme koje će se izvoditi na večeri posvećenoj šezdesetom jubileju glazbenog stvaralaštva istaknutog splitskog autora, skladatelja i producenta, Nenada Vilovića.

image

Nenad Vilović

Josko Šupić/Cropix

Predstavio je i novi kreativni koncept ovogodišnjeg Splitskog festivala, koji su formirali splitski dizajneri Karlo Kazinoti i Mišo Komenda, i za čiji je koncept vizuala i logotipa zaslužna Viktoria Šižgorić Zorić.

"Splitski festival ima tri zadane večeri. Retrospektivnu večer, večer suvremene glazbe i večer novih natjecateljskih skladbi. Imamo još četiri večeri, kojima obogaćujemo Splitski festival i složili smo kvalitetan, raznolik i kreativan program. Na Prokurativama želimo sjecište kreativnih energija, odnosno želimo zadovoljiti različite glazbene ukuse, generacije i ne samo naše stanovništvo - već i brojne turiste koji će za vrijeme festivala biti u Splitu", rekao je Vučković.

image

Direktor festivala Stevo Vučkovic Stividen

Josko Šupić/Cropix

Podijelio je s okupljenima i raspored bogatog programa koji očekuje publiku festivala.

"Program je podijeljen u dva vikenda. Prvi vikend, naslovljen "Kronika našeg Malog mista", trajat će od 23. do 25. lipnja i uključuje tri večeri: "Prokurative plešu", koja je omaž stotoj obljetnici rođenja Miljenka Smoje i besplatna za sve građane, "Split Blues Festival" i "Split Jazz & Funk Festival".

Tijekom drugog vikenda, nazvanog "Kronika Veloga mista", koji će se odvijati od 29. lipnja do 2. srpnja, održat će se četiri programa: "Retrospektiva", "Večer mladih izvođača", "Ništa kontra Splita" i završna natjecateljska večer".

Bit će i rapa

Dotakao se Vučković i modernizacije festivala, objasnivši da ona neće ugroziti tradiciju koja je srž ove važne splitske manifestacije.

"Svi koji su se pribojavali da ćemo se udaljiti od tradicije i mediteranskog izričaja mogu mirno spavati. Osobno sam zadovoljan s pjesmama i programom, a kako je ovo prva godina, iz nje ćemo puno naučiti. Nikada nećemo odustati od dobre pjesme i kvalitetnog sadržaja.

Ovaj festival pripada građanima Splita i oni na njega trebaju biti ponosni. Ukusi su različiti, ali ako netko pronađe barem nešto za sebe, mi smo uspjeli u svom naumu", zaključio je i dodao kako je od 164 prijavljene pjesme pobjedničke 22 birala komisija od šest članova, među kojima su, uz njega, glazbena urednica Radio Splita Ninoslava Zorica, glazbenici Dado Topić, Miron Hauser i Remo Cartagine i producent Damir Dado Marušić.

Objasnio je i da će dvije pobjedničke izvedbe s "Večeri mladih izvođača" sudjelovati u završnoj večeri s 22 izvedbe i da je festival organiziran u suradnji sa Splitskim skautskim zborom i njihovim programom "Green Split Blue".

Uz Vučkovića, medijima su se obratili i direktorica Turističke zajednice Grada Splita, Alijana Vukšić, Nenad Vilović i gradonačelnik Grada Splita, Ivica Puljak.

"Nakon više od pedeset godina djelovanja na Splitskom festivalu i nakon više od pedeset mojih pjesama koje su na njemu izvedene, došao sam u fazu autorske retrospektivne jubilarne večeri. Smatram to priznanjem za moj dugogodišnji rad i počašćen sam.

image

Nenad Vilović

Josko Šupić/Cropix

Vrlo sam osjetljiv na svoje pjesme i bilo mi je vrlo teško eliminirati neke od njih, zbog programa koji sadrži samo 16 pjesama. Ipak, pjesmu "Ništa kontra Splita", koju je 1995. na Festivalu izveo Dino Dvornik, nisam mogao izostaviti. Nažalost, Dina Dvornika više nema s nama i jedini logičan put bio je da se obratim njegovom bratu, Deanu, koji je prihvatio poziv za nastup.

image

Dinovu ‘Ništa kontra Splita‘ u retrospektivnoj večeri posvećenoj Nenadu Viloviću izvest će njegov brat dean uz pomoć Kreše Bengalke i Žuvija

Arhiva/Cropix

Pošto pjesma ima mnogo teksta, čak je ni Dino nikada nije naučio, odlučio sam pomoći Deanu te sam pozvao Krešu Bengalku i Roka Žunića Žuvija, koji će izvesti rap dio pjesme", rekao je Vilović nabrojivši mnoge kultne klasike koje će na pozornici Splitskog Festivala izvesti glazbenici koje je sam odabrao.

image

Skladatelj Nenad Vilović

Josko Šupić/Cropix

Glazbeni turizam

"Nadam se da će ova večer biti zanimljiva, da će ljude podsjetiti na prošle lijepe dane Splitskog festivala i da će to biti lijepa večer", poručio je.

Alijana Vukšić u svom je obraćanju podsjetila na novi koncept festivala, čiji je prioritet objediniti i zadovoljiti želje lokalnog stanovništva, ali i velikog broj turista koji će boraviti u Splitu u mjesecima kada će se manifestacija održavati. Poštivanjem tradicionalnih, organizatori su htjeli stvoriti nove umjetničke vrijednosti, koje će Splitskom festivalu dodati novi sjaj te ga novim sadržajem prilagoditi vremenima u kojima živimo.

image

Konferencija za medije nadolazećeg Splitskog festivala: skladatelj Nenad Vilović, direktor festivala Stevo Vučkovic-Stividen, gradonačelnik Ivica Puljak i direktorica Turističke zajednica Alijana Vukšić

Josko Šupić/Cropix

"Glazbeni festivali i događanja dodana su vrijednost našeg turističkog proizvoda i možemo biti iznimno ponosni na svoju tradiciju i sve što baštinimo, što smo naslijedili od naših predaka - i što ćemo prepustiti našoj djeci. U ovim burnim vremenima, što se tiče turističkih brojki, odlučili smo se okrenuti, između ostalog., i glazbenom turizmu. Nemojmo zaboraviti da je naš Splitski Festival u srcu ljeta, stoga želimo svim gostima pružiti događaj za pamćenje - a pjesma i impresija najljepši su suveniri", rekla je Vukšić.

image

Direktor festivala Stevo Vučkovic Stividen

Josko Šupić/Cropix

"Splitski festival jedan je od najcjenjenijih glazbenih manifestacija na ovom području i ove godine smo program odlučili približiti i mlađim generacijama, a isto tako i održati tradiciju mediteranske glazbe i splitskog duha i kulture, na koji smo ponosni. Festival se u cijelosti organizira na Prokurativama, koje su sami simbol Splitskog festivala i pozivam sve građane i naše goste da sudjeluju u festivalu. Ove godine su Turistička zajednica i Grad Split za festival izdvojili milijun kuna. Sredstva su malo veća od prošlogodišnjih, ali su s njima usporediva, jer se ove godine proširio broj dana programa", rekao je gradonačelnik Grada Splita, Ivica Puljak.

Ništa kontra Splita - jubilej Nenada Vilovića, 1. srpnja 2023.

Ništa kontra Splita - Dean Dvornik, Krešo Bengalka i Žuvi

Di si bija kad je grmilo - Đorđi Peruzović i klapa Partenca

48 uri kad bi traja dan - Đorđi Peruzović

2002 godine u Splitu - Luka Nižetić

Nismo mi bez cilja - Lidija Bačić

Tajna života - Tereza Kesovija

Zaboravi Espanju - Dino Petrić

Šumi more - Vokalni ansambl Jedinstvo (Rajmir Kraljević)

Julske kiše - Darko Domijan

Treća suza - Ana Opačak

Kiss me - Colonia

Oli bilo oli crno - Ana Sasso, Žarko Mamula i klapa Partenca

Nakon dugih milja - Zorica Kondža

Stara zvona - Zoran Jelenković

Vjerujem - Zoran Jelenković

Megamix - Igor Cukrov

Završna natjecateljska večer, 2. srpnja 2023.

Bura - Jurica Pađen i Aerodrom

Ča si mi ublidila - Bravo

Čudo - Leona Gradinski

Da nam bude lipo - Boris Rogoznica

Dome moj - Stijene

Kad Bog nas u jedno spaja - Marko Škugor

Kad dunja zamiriše - Maja Milinković

Kako te dušo jubin - Zdravko Škender

Lanternist - Salto Guru

Letim u svemir - Đorđi Peruzović

Ljubav - Ibrica Jusić

Ljubavi - Ivica Šerić

Napamet - Stefany Žužić

Nisan moga znat - Trio Gušt

Oboje smo pali - Siniša Vuco

Pramaljeća i marčane bure - Klapa Kaše

Tuka - Ane Paška

Tvoja i moja - Mario Huljev

Varoške kale - Klapa Iskon

Velo misto - Nenad Vetma

Voljena - Brigita Vuco

Zauvijek - Barbara i Rajko Suhodolčan

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2023 14:16