StoryEditorOCM
ShowbizTEŠKO ISKUSTVO

‘Sjećam se kako sam plakala kada je prijateljica rekla da je trudna‘; Nevena i Csilla o teškom putu do majčinstva

Piše SCENA SD
25. svibnja 2023. - 10:39

"Ne znam - procijedila sam kada me prijateljica koja po četvrti put prolazi postupak IVF-a očajno upitala kako sam ja sve to preživjela. ‘U principu se ne sjećam, jer nekako je sve nestalo onog trenutka kad su one došle na svijet‘, pokušala sam je ohrabriti i istodobno prizvati u sjećanje svu bol, fizičku i psihičku, za koju znam da je postojala, samo sam je negdje duboko potisnula, piše Gloria.

Sad kad vratim film sedam godina unatrag, ili čak desetak, kada sam shvatila da će ono što drugima uspijeva spontano ili planirano (u svakom slučaju, dosta jednostavno) meni biti velik problem i izvor frustracija. Iz današnje perspektive, čini mi se kao da se sve događalo nekome drugome, nekome tko je jako izdržljiv i hrabar", otkriva Nevena Rendeli Vejzović u svojoj ispovijesti u novom broju Glorije i dodaje kako se sjeća svih pregleda i nagađanja zašto ne ostaje trudna unatoč urednim nalazima.

image

 Nevena Rendeli

Marko Todorov/Cropix

"Sjećam se i kako sam plakala u WC-u jednog restorana kada nam je prijateljica rekla da je trudna i da se udaje krajem godine. Nije da nisam bila sretna zbog nje, ali tada sam prvi put iskusila pravu ljubomoru i bijes. Usmjeren uglavnom na sebe, a onda i na cijeli svijet", priznaje u opisivanju svog iskustva.

image

Nevena Rendeli Vejzović sa suprugom Makom Vejzovićem i kćerima
 

Josip Moler/Cropix

Svoju priču podijelila je i Csilla Barath Bastaić koja njome želi skrenuti pozornost na tu važnu temu, skinuti veo nerazumijevanja okoline i normalizirati problematiku kako bi se što manje žena i muškaraca osjećalo izoliranima.

image
Vedran Peteh/Cropix/Cropix

"Sjećam se jedne situacije gdje su nam prijatelji, kad smo im priopćili da smo bili u postupku medicinski potpomognute oplodnje i da smo uspjeli (jer mi smo oduvijek vrlo otvoreno govorili o tome), rekli: ‘Pa dobro, nećete to valjda nikome govoriti. Pravite se da je sve išlo prirodno.‘ Zapitala sam se čemu takav stav?!

image
Dragan MatiĆ/Cropix

Čemu posramljivanje i nametanje osjećaja da nešto s nama, kao i s toliko drugih parova, nije u redu", piše Csilla i dodaje: "Parovi ulaze u postupak MPO iz raznih razloga: ponekad se može detektirati problem, a ponekad, kao u mojem slučaju, nema nikakvih indikacija za neuspjeh. Bez obzira na razloge, svima je zajedničko da je pred njima težak put i da treba izrazito puno strpljenja, odlučnosti i živaca."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 00:59