StoryEditorOCM
ShowbizNova zvijezda

Sestru smo joj voljeli u Životu na vagi, Lucin glas zavodi publiku. Josipa je obožava, ostala je paf, ovo joj je rekla

Piše Milena Budimir
24. svibnja 2024. - 10:15
Maja Čustić javnosti je poznata kao najdraža trenerica u popularnom tv showu (lijevo). Njena sestra Luce Ćustić osvaja iz etera, a savjetima je bodri Josipa LisacCropix

Možda je ne poznajete, niste čuli za nju, niste je vidjeli, ali, vjerujte na riječ - šteta. Pred nama je mlada, energična žena božanskog glasa. Ona je Lucija Ćustić, zovu je Luce, pa ćemo je tako zvati i mi. Luce, kao svjetlo, odabrala je i za svoje umjetničko ime pod kojim pjeva i pjeva i pjeva.

image
Vanesa Pandžić/Cropix

Luce je promovirala svoji album znakovita naziva "Fragmenti". Uzbuđena je zbog toga, pogotovo što će publika imati priliku čuti singl "Biraš nas", za kojeg joj je spot osmislila i režirala Sara Hribar.

 

- U periodu pandemije, kad su mi bili otkazani svi koncerti, bila sam prisiljena raditi još nešto osim pjevanja. Razmišljajući što bi to moglo biti, a da mi je ujedno zanimljivo i da volim to raditi, shvatila sam da mi je posuđivanje glasova u reklamama i crtićima oduvijek velika želja, samo nisam imala hrabrosti pokrenuti se po tom pitanju.

Pošto je s nečim trebalo platiti režije, uspjela sam se ohrabriti, pokrenuti i izaći iz zone komfora tako da sam završila spikersku radionicu i krenula na praksu na jednom radiju, a onda i počela slati otvorene molbe raznim kreativnim agencijama i radijskim redakcijama.

Čak sam napisala i status na društvenim mrežama da tražim posao i što bih sve radila i to je buknulo u nekoliko sati po svim portalima. U šali sam govorila da bi mi takav besplatni i slučajni PR zlata vrijedio kad neku pjesmu objavim. Moj današnji šef Zlatko Turkalj Turki, legenda Drugog programa Hrvatskoga radija, vidio je status, dao mi šansu i evo me već godinu i pol dana u eteru - ponosna je Lucija, veliki joj je užitak broditi na radio valovima.

Zabavno i stresno

Kaže da joj taj posao, kao i samo pjevanje uostalom, omogućava dati dio sebe, uvijek je zanimljivo i zabavno, iako nekad vrlo stresno...

- Pogotovo na radiju! To program uživo i uvijek treba biti informiran, fokusiran, spreman na razne izmjene i improvizaciju, kao i na sugovornike raznih karaktera. S nekima klikneš u sekundi, s nekima se malo "loviš", ali na kraju dana, najbitnije je da se uz nas slušatelj osjeća ugodno i informirano. Velika je to odgovornost i ne shvaćam ju olako - uozbiljila se radijska voditeljica, povlaka, pjevačica.

image
Vanesa Pandžić/Cropix

Uskoro u kina dolazi crtić "Garfield" u kojem je posudila glas uz kolege Slavka Sobina, Marka Petrića, Davora Gopca, Jadranku Đokić i ostale, nije joj uloga bila velika, ali ju je učinila sretnom. Uzbuđena je, kaže, što je dio te lijepe priče.

Vraćamo se pričom na početke karijere ove mlade dame, koju ste do sada, sigurni smo, dobro "izguglali". Doznali ste kako je gostovala na koncertima Josipe Lisac, to je tek bilo kulmin uzbuđenja, poštovanja, treme....

Velika Josipa Lisac

- Nikad neću zaboraviti Runjićeve večeri 2014.godine, kad mi je onako svoj "zelenoj" i prestrašenoj prišla Josipa Lisac i rekla "Luce, slušala sam tvoju pjesmu "Možda mi", divna je, bravo". U tom trenutku pomislila sam "Bože je li se ovo stvarno upravo dogodilo, nakon ovoga ne moram ni pjevati večeras!".

Mjesec, dva kasnije, ta ista Josipa Lisac, glavom i bradom, me nazvala i pitala želim li joj biti gošća na njenom tradicionalnom koncertu u čast Karlu Metikošu.

Noge su mi se odsjekle, ali čini se da sam pristala. Srećom postoji snimka na youtubeu jer mi je pola večeri u magli od silnog uzbuđenja - iskrena je naša Luce.

Nakon tog koncerta još nekoliko puta bila je Josipina gošća i svaki put je osjećala ogromnu čast, privilegiju i zahvalnost na prilici i potpori.

- To su iskustva teško usporediva s ičim drugim, pogotovo jednoj glazbenici koja tek gradi svoj put, za kojeg zna da je vijugaviji i sporiji od nekih drugih, ali zna da je njen, a to je Josipa prepoznala.

Štoviše u jednom razgovoru mi je rekla "unikatna si, zato će te ljudi ili jako voljeti ili jako neće, ali to je znak da radiš nešto dobro i da si svoja". U našim telefonskim razgovorima red je smijeha, red savjeta, red iskustva i mudrosti. Ali da moram svesti moje mišljenje o Josipi na samo jednu riječ, bila bi to svakako "poštovanje" i znam da nisam jedina - veli nam.

Poznata sestra

Dodirujemo se i sestre. Lucina je sestra Maja Ćustić, poznata vam sigurno kao bivša trenerica u showu "Život na vagi".

- Maja je moja jedina sestra, starija od mene četiri godine. Mi smo dokaz da one priče kako je drugo dijete razmaženije i kako uvijek prođe bolje, nisu istina. Maja je roditeljima uspjela "prodati" svaku priču, a sa mnom su već bili puno oprezniji, iako je ona u pubertetu bila puno problematičnija nego ja. Kasnije se ispostavilo da samo ne voli višesatno mirovanje u školskoj klupi i da je hiperaktivna, od čega danas, kao osobna trenerica, uspješno živi.

Do kraja studenog Luce se čvrsto drži svojih 36 godina, plaši je, doduše, priznaje, kolikom brzinom godine lete... Jedan dio nje radi presing oko godina i starosti, a drugi ti govori "budi sretna što stariš, znači da si još uvijek ovdje", život se događa negdje između.

image
Vanesa Pandžić/Cropix

- Nisam u braku, nit imam djece, imam dečka koji se zove Dario i chef je u jednom zagrebačkom restoranu. Da mi je netko rekao da ću ja, velika gurmanka, imati dečka chefa, rekla bih mu/joj da je dobra šala, ali da nisam ja te sreće! Eto ipak izgleda da jesam. U šali kažem da hrana uvijek nađe put do mene - zadovoljno se smješka zaljubljena Luce.

Diplomirala je enologiju/vinarstvo, ali je život odveo u glazbu, reklame i radio, pa se tako vinom bavi samo vikendima. U dobrom društvu.

Obećali smo joj kako neće pitati ništa o prvim koracima, ali obećanja i služe da bi se kršila. Tko ju je naučio sve što o glazbi zna?

- Zanimljivo, jedan od mojih prvih profesora i mentora bio je pokojni maestro Dinko Fio, legenda klapske glazbe, čija se stota obljetnica rođenja upravo obilježila. Tijekom studija pjevala sam u fakultetskoj mješovitoj klapi "Falkuša" i upravo nas je maestro Fio vodio i učio pjevati. Mene kao prvog glasa, dodatno je "drilao" uz svoje specifične i nekad pomalo vojničke metode, ali zauvijek sam mu zahvalna na svemu što me naučio.

Nikad neću zaboraviti kako je sa svojih tadašnjih osamdeset i nešto godine i s astmom, mogao nadglasati nas osmero mladih, zdravih ljudi. Nevjerojatna energija je iz tog čovjeka isijavala. On mi je u to vrijeme, dok još nisam imala pojma da će glazba biti moj poziv, rekao "mala, predvidio sam Josipi karijeru, e pa predviđam je i tebi", pritom misleći na Josipu Lisac kojoj je upravo on bio prvi profesor pjevanja - zanimljivo kako se krugovi isprepleću i započinju i završavaju....

image
Vanesa Pandžić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2024 21:27