StoryEditorOCM
Showbizatrakcija na mrežama

Poznati bacaju boce u more: ‘Tako smo htjeli ukazati na problem zagađivanja Jadrana i uspjeli smo! Nikakve kazne!‘

Piše Ivana Kapetanović
14. rujna 2023. - 13:28

Nedavna akcija bacanja boca u more poznatih osoba pokrenula je lavinu komentara i pravu senzaciju na društvenim mrežama i po medijima.

Naime, vokal Daleke obale i saksofonist Jakša Kriletić Jordes u suradnji s vlasnikom restorana Gariful u Hvaru, Ivanom Gospodnetićem, nedavno je odlučio pobacati nekoliko boca s porukama u more, a video su objavili na društvenim mrežama. Nalaznicima je Jakša u videu objasnio da boce znače nagradu u poznatom hvarskom ribljem restoranu: oni koji je nađu dobivaju besplatnu večeru u Garifulu.

Bacanju boca u more pridružili su se mnogi, pa je tu i legendarni hvarski ribar Mijo koji inače dobavlja ribu restoranu i zabavlja ljude na društvenim mrežama, zatim skiper, pa zadarski pjevač Mladen Grdović koji je par boca pobacao ispred zadarskog Poluotoka, a angažirali su i djecu i goste.

Nakon nekoliko videa pokrenula se priča o zagađivanju mora te su akteri priče iznapadani da će dobiti visoke kazne radi kršenja zakona. Vlasnik restorana Gariful, Ivan Gospodnetić, objavio je 2. rujna na svom Facebooku radi čega je pokrenuo kampanju "GarifulMessageInABottle": 

‘Dragi prijatelji,

Želimo s vama podijeliti važne detalje o našoj kampanji "GarifulMessageInABottle" za restoran Gariful. Naši prijatelji koji bacaju boce to čine skoro uz obalu i na mjestima gdje se okuplja puno ljudi. Naš cilj je da svaka boca brzo pronađe svog sretnog pronalaznika.

Također, kada se sretni pronalaznici jave, imamo posebnu želju. Molimo ih da bocu i čep od nje donesu sa sobom na večeru u restoran Gariful. Ovo je izuzetno važno jer nam je stalo do očuvanja našeg predivnog mora i okoliša.

Vaša podrška i suradnja ključni su u očuvanju čistoće i ljepote naših obala. Hvala vam što ste s nama u ovoj zajedničkoj inicijativi!‘

Međutim, ono što možda neki nisu shvatili je poanta da su ovim sudionici kampanje željeli ukazati na problem koji imaju ne samo na otocima već na Jadranu generalno. Tako je morski.hr objavio da ih očekuje visoka kazna jer je bacanje bilo čega u more najstrože zabranjeno, nakon čega smo kontaktirali i Gospodnetića i Kriletića da dodatno objasne o čemu se točno radi. 

‘Svaka boca koja je bačena je i izvađena i to imamo i snimljeno, imamo dokaze, sve je napravljeno marketinški jako dobro. Cilj kampanje je ukazat na problem, a to je očuvanje našeg mora, u čemu smo i uspjeli očito. To sam napisao i na svome Facebooku prije nego se pokrenula priča po medijima. Cilj je ukazati na problem onečišćenja mora, ukazali smo, a ništa nas ne mogu kazniti jer boce skupimo, nema ih u moru. Tako da nije kažnjivo. S akcijom nastavljamo.‘ kaže nam Gospodnetić. 

Gospodnetić je i snimio video u kojem objašnjava kako projekt ima glavu i rep te da cilj nije samo promocija Hvara i restorana nego i ukazivanje na problem tijekom ljetnih mjeseci koji se događa - zagađivanje našeg mora. ‘U tome smo i uspjeli, hvala medijima na reakciji. Sve su boce nađene, izvađene, dokumentirano, bacamo još 80 boca, pratite nas.‘ rekao je vlasnik restorana u videu. 

‘Mislim pa jasno je da boce ne ostavljamo u moru, snimili smo i zafrkanciju da su pronađene na Siciliji, u Sloveniji. Nisu doplutale do tamo, već je tamo bace i pokupe. Naša kampanja je pomno osmišljena. Drago mi je da se ova priča pokrenula.‘ kaže nam Gospodnetić. 

Jakša Krileić Jordes također nam je snimio video u kojem nam kaže: ‘Drago mi je da se nacija aktivirala u vezi očuvanja našeg Jadranskog mora. Bacali smo staklene boce u more koje su se odmah izvadile vanka. S tim smo pokazali na problem onečiščavanja mora. Boce su se izvadile što imamo i snimljeno. Drago mi je da ste nam pomogli da se dođe do tog problema na nacionalnom nivou.‘

Kampanja ukazivanja na ovaj problem se i dalje nastavlja, kažu nam, u nadi da će se nešto i napraviti po pitanju zagađivanja mora. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 11:13