StoryEditorOCM
Showbizsakrili ga

Pogledajte trenutak za povijest: okrunjen je kralj Charles! Stavio je krunu uz riječi ‘Bože, čuvaj kralja‘

Piše Duška Jurić/JL
6. svibnja 2023. - 13:20

Okrunjen je kralj Charles. Kralju Charlesu predani su predmeti poznati kao regalije - mamuze, ruke, kuglu, prsten, rukavicu, štap i žezlo. Krunidbene regalije su sveti predmeti koji simboliziraju službu i odgovornosti monarha.

Kralj Charles konačno je stavio krunu na glavu uz riječi ‘Bože, čuvaj kralja‘.

To je kruna Sv. Edwarda koju će kralj nositi samo jedan put u životu, na samoj krunidbi. Nazvana je prema mnogo starijoj verziji krune načinjenoj za anglosaksonskog kralja i sveca Edwarda Ispovjednika koju je uništio Cromwell, piše Jutarnji list.

Sadašnja verzija krune načinjena je 1661. godine. Teška je 2,23 kilograma, izrađena od 22-karatnog zlata u više dijelova - trake za glavu, lukove, križeve i nekoliko ljiljana. Ima na sebi drago kamenje - rubine, safire, ametist, topaz i granat te turmalin.

Krunu Sv. Edwarda prije izlaska iz Westminsterske opatije, kralj skida te stavlja Imperijalnu državnu krunu, tešku oko kilograma, napravljenu 1937. godine. Ona je urešena s 2686 dijamanata, 269 bisera, 17 safira i 11 smaragda. Glavni dijamant na prednjem je Cullinan II. Safir na križu pripadao je, tvrdi se. Sv. Edwardu Ispovjedniku, a veliki rubin kralju Henryju V.

"Ja, Charles, svečano i iskreno u Božjoj prisutnosti ispovijedam, svjedočim i izjavljujem da sam vjeran protestant i da ću, u skladu s pravom namjerom zakona koji osiguravaju protestantsko nasljeđe prijestolja, podržavati i održavati navedene propise u skladu sa svojim ovlastima prema zakonu", rekao je Charles, a onda je zapjevao zbor.

Iako se pretpostavljalo da će se vidjeti na televiziji i pred prisutnima u opatiji, čin pomazanja kralja nije prikazan na televiziji.

Prije nego što su mu na glavu stavili krunu, kralja Charlesa i nadbiskupa Canterburyja su u jednom trenutku krunidbe vojnici sakrili iza četiri pregrade kako nitko od prisutnih, kao i nitko preko televizije ne bi vidio čin pomazanja kralja, piše Index.

Pomazanje je obavio nadbiskup Canterburyja. Svetim uljem pomazao je prsa, ruke i glavu kralja Charlesa. Čak ni kraljica Camilla nije vidjela taj čin. On se u engleskoj Crkvi smatra najsvetijim i nikada nije viđen niti mu je itko svjedočio osim monarha i nadbiskupa koji bi ga pomazao.

Charlesa su prije pomazanja skinuli u košulju i raskopčali je, a nakon pomazanja obukao je zlatnu kraljevsku odoru. 

Ni na prethodnim krunidbama, trenutak u kojem nadbiskup Canterburyja svetim uljem pomazuje ruke, grudi i glavu suverena nije viđen u javnosti ni pred kamerama.

Sveto ulje kojim je kralj Charles pomazan posvećeno je na ceremoniji u Crkvi Svetoga groba u Jeruzalemu. Napravljeno je nedaleko Betlehema, od maslina ubranih na Maslinskoj gori.

Ulje je napravljeno po drevnoj formuli, no uz u Charlesovoj mješavini ima ulja sezama, ruže, jasmina, cimeta, nerolija, benzoina, jantara i cvijeta naranče, bez ikakvih životinjskih sastojaka, a isto će biti korišteno za pomazanje kraljice Camille.

Kada je Elizabeta II. pomazana za britansku kraljicu, iznad njezine glave je stajao baldahin od zlatnog platna, a televizije koje su prenosile krunidbu na nekoliko sekundi su zamračile sliku. Ove godine nije prekinut prijenos nego se kamera fokusirala na zbor koji je pjevao ‘Bože, čuvaj kralja‘.

image
Aaron Chown/Afp
image
Richard Pohle/Afp
image
Richard Pohle/Afp
image
Jonathan Brady/Afp
image
Jonathan Brady/Afp
image
Phil Noble/Afp
image
Phil Noble/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 18:10