StoryEditorOCM
ShowbizTO SE ZVALA KOLEGIJALNOST

One su bile vrhunske pjevačice, top imena! Prepoznajete li tko je Vajti na Eurosongu pjevao prateće vokale? Evo priče iz 1981. godine, ovakva sjećanja napune srce

8. veljače 2022. - 10:22

Oni koji su te davne 1981. godine, kada se 28. veljače na Radioteleviziji Beograd održavao 17. Izbor za pjesmu Eurovizije, imali barem 20-ak godina, svega se toga zacijelo živo sjećaju, no za one mlađe i zainteresirane za uzbudljiva događanja na estradnoj sceni bivše države, prisjećamo se impresivne činjenice koja je pratila tadašnje izdanje manifestacije.

Voditelji te glazbene večeri koja je, tradicionalno, prikovala pred malim ekranima cijele obitelji i susjedstvo, bili su Helga Vlahović i Minja Subota, a između 16 natjecatelja koliko ih je te godine nastupilo, pobjedu je odnio Seid Memić Vajta s, ispostavit će se megahitom, "Lejla". 

Glasovi regionalnih žirija, naime, baladi koju je svojim hrapavim vokalom Vajta sjajno donio, a koju potpisuje Ranko Boban, donijeli su 71 bod, a odmah iza njega, na drugom mjestu, našla se grupa Novi fosili s pjesmom "Oko moje" (67 bodova), dok su na trećem završila Srebrna krila u zvjezdanoj supersnazi, s "Kulminacijom" (61 bod).Te se godine, naime, Jugovizija, kako se tada zvao domaći izbor pjesme predstavnice na Eurosongu, održavala nakon stanke od pet godina (zbog ranijih loših rezultata, poznato nam je to i sada).


Vajta je ipak izdominirao (Vlado Kalember je svoju priliku dobio i sjajno iskoristio par godina kasnije, duetom s Izoldom Barudžijom "Ciao, Amore"), te osvojio kartu za Dublin, gdje se 1981. održavalo finale Eurovizije.

Ono što je posebno impresivno u toj priči jest činjenica da su Vajti na Eurosongu prateće vokale pjevale, ne neke "bezimene edjevojke", nego tri vrsne pjevačice, koje su i same već imale sjajne karijere.

Riječ je o Nedi Ukraden, Jadranki Stojaković i Ismeti Dervoz ili, kako ju je šira publika tada poznavala, Ismeti Krvavac.


Činjenica da su bezrezervno dale podršku svome kolegi i sve učinile da vokalno, ali i vizualno, doprinesu njegovom uspjehu, vrijedna je pljeska i nakon toliko godina.

Kao dirigent u Dublinu Vajtu je pratio Ranko Rihtman, dok su po gitarama na pozornici prebirali autor skladbe Ranko Boban i legendarni Slobodan Bodo Kovačević.

Vajtina “Lejla” osvojila je 15. mjesto, a ovako je to izgledalo:

Te godine, inače, u Dublinu je trijumfirala pjesma "Making your mind up" u izvođenju Bucks Fizza, donoseći tipični zarazni eurovizijski ritam 80-tih koji, doduše, nije ostavio značajnijeg traga u povijesti ove manifestacije kao neke druge skladbe, ali nas je snimkom podsjetio i na apsolutne modne zgoditke te sezone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2023 11:07