StoryEditorOCM
Showbizdruga prilika

Novinarka Ivana Dragičević o borbi s opakom bolešću: ‘Kada sam prvi put sjela sama sa sobom, stigao je PTSP‘

Piše SCENA SD
1. prosinca 2023. - 12:25

Ivana Dragičević (48) kolumnistica je i urednica projekta N1 Disinfo na televiziji N1, u čijem je osnivanju i sudjelovala, te autorica knjige "Nejednaki" nastale na temelju njenog bogatog novinarskog iskustva s terena.

Naime, iza Ivane je 25 godina karijere - prvi dio provela je na HRT-u kao vanjskopolitička novinarka i autorica nagrađene emisije "Horizonti", bila je dugogodišnja dopisnica iz Beograda, autorica je multimedijalnog projekta "Anima Hotel Europa"... Uz to je bila prva dobitnica stipendije Europe‘s Futures na bečkom Institutu za društvena istraživanja, gdje se okupljaju intelektualci koji promišljaju o temama važnim za budućnost Europe.

No, to su tek crtice u njezinoj zaista impresivnoj karijeri, tijekom koje je postala i majka - danas 17-godišnjeg sina - i toliko se naputovala da danas, kaže, sve manje voli putovanja. Zato voli gledati serije na streaming servisima pa kad se "zakači" na neku, obično je odgleda u jednom danu. Pisanje joj je i dalje velika strast pa joj pet godina nakon knjige "Nejednaki" u izdanju naklade Ljevak izlaze "Nesigurni". 

Osim o društvenim bolestima, tu je otvoreno progovorila o vlastitoj zdravstvenoj krizi u koju je zapala baš tijekom pandemije. Naime, dok se liječila od korone otkrivena joj je zloćudna bolest pluća, koju je nakon operacije savladala. A o svim tim temama, progovorila je i za Gloriu. 

Borba s bolešću

"Kada cijeli život poput mene radite u stresu i teškim okolnostima, za novinare je uobičajeno da PTSP dožive prolongirano, i tog se sjećam s prekidima." rekla je ivana, napomenuvši kako joj je liječnica Lela Bitar na Jordanovcu, bila velika podrška, te nije odustajala dok se dijagnoza nije otkrila. 

"U tom sam se trenutku prebacila u "krizni mode" i rekla sama sebi ‘idemo to odraditi‘. Moj posao je rješavati probleme, i u tom trenutku bilo mi je samo važno naći najbržu i najbolju opciju. I tek nakon te zaista velike operacije, kada sam prvi put sjela sama sa sobom, stigao je PTSP. " prisjeća se Ivana, koja je u tom trenutku kaže, shvatila da više nije ista, te da dijagnoza uvelike mijenja neke stvari.

image
Darko Tomaš/cropix/

"Shvatila sam da više nisam ista i da moram drugačije misliti i paziti na sebe. Shvatila sam, također, da u fazi oporavka ima jako malo pomoći za oboljele. I o tome su ‘Nesigurni‘." Objašnjava i kako je njezina najnovija knjiga upravo usredotočena na ideju da svi moraju imati jednaku šansu, prenosi Gloria

"Svima savjetujem da idu na preventivne preglede, da koriste javno zdravstvo i ono što nam svima mora pružiti. Sami sebi ne možemo pomoći ako nemamo uvjete za sve elemente liječenja bolesti, a pogotovo preventivu i dostojan oporavak." rekla je Ivana. 

A da iz borbe s bolešću, može proizići i nešto pozitivno, svjedoči upravo odnos Ivane prema sebi, svojim potrebama, svom tijelu. Na jedan način, natjera vas da postanete bolji prema sebi, da se više pazite ukoliko ranije niste.

"Trideset godina sam pušila, a zadnju cigaretu sam zapalila prije tri godine, večer prije operacije. Ne idem više u zadimljene prostore, malo više hodam i radim vježbe disanja.Iskustvo bolesti me naučilo da uvijek mora biti barem pola sata tog slavnog vremena za sebe." objašnjava Ivana. 

"Svi smo mi doživjeli taj trenutak gdje osjetimo svoju smrtnost i nesigurnost te moramo shvatiti što onda s tim radimo kada dobijemo drugu šansu." zaključuje, prenosi Gloria

Ljubav je mudrost 

Upravo je ova borba iz koje je Ivana izišla kao pobjednica, bila jedan od povoda da napiše svoju najnoviju knjigu. Na početku svoje knjige "Nesigurni", Ivana često citira intelektualne i moralne savjete mladima filozofa Bertranda Russella, kojima je ustvari željela mladima poslati poruku da gledaju sebe, i gaze naprijed.

image
Darko Tomaš/cropix/

"Moralna poruka je, kao i kod Russella, uvijek ista - ljubav je mudrost, mržnja je glupost. Moja je predodžba, možda naivna, da svatko tko sebe zove čovjekom mora težiti dobrom. S obzirom na to da živimo u vremenu surovog individualizma i sebičnosti - knjigu sam podnaslovila "self-help za današnji svijet". Kada se raspada socijalno tkivo, a tome smo svjedočili od pandemije preko nebrojenih kriza i ratova, mislim da je bitno da se okrenemo jedni drugima, odnosno društvu" rekla je kolumnistica. 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 14:25