StoryEditorOCM
ShowbizBROJNE RASPRAVE

Nova Snjeguljica je ubila sedam patuljaka! Fanovi su ljuti, a ona je tamnoputa i ne čeka princa: evo u kojem je filmu

16. veljače 2023. - 20:54

Politička korektnost u filmskoj industriji ima nove žrtve a one su – sedam patuljaka iz priče o Snjeguljici. Sedam patuljastih muževa koji žive u šumskoj kolibi, kopaju dijamante i pomažu princezi da preživi mržnju zle maćehe, odlaze u povijest jer u remakeu filma najavljenog za ožujak iduće godine vesele družine sa kapicama više nema.

Zaljubljenici u originalnu priču braće Grimm diljem svijeta, generacije na koje je bajka utjecala, revoltirani su odlukom Disney produkcije da "ubiju" sedam patuljaka čiji su se simpatični karakteri odražavali u njihovim imenima Učo, Ljutko, Srećko, Pospanko, Stidljivko, Kihavko i Glupko i ne mire se s tim. Ipak i službeno je objavljeno da će se oni u filmu nadomjestiti grupom nekakvih "čarobnih bića" koji će imati svoje glasove.

Hoće li oni rudariti za draguljima, hoće li imati ista imena kao originalni patuljci ostaje nepoznato do američke premijere 22. ožujka 2024. Na službenim stranicama filma istaknuto je tek jedno ime glumca patuljastog rasta Martina Klebba, poznatog po ulozi u "Piratima sa Kariba", inače voditelja zaklade Coalition for Dwarf Advocacy čiji je cilj pomaganje osobama patuljastog rasta.

image

Martin Klebb

 

Profimedia

On bi trebao igrati ulogu Ljutka u Disneyevom glazbenom filmu "Snjeguljica" koji se priprema od 2019. a prošle godine je sniman Pinewood studijima u Engleskoj. Film je adaptacija Disneyevog filma iz 1937. godine, bio je to prvi uopće animirani dugometražni film toga studija, a redatelj mu je Marc Webb, autor "Čudesnog Spider Mana" sa Andrewom Garfieldom.

Kritike autorima novog filma koje su pokrenule lavinu u javnosti krenule su od mega popularne zvijezde iz "Igara prijestolja", Petera Dinklagea. On je zamjerio način kako se i dalje prikazuju patuljci u filmu koji – u skladu sa zahtjevima vremena – ipak ima mnogo izmjena u scenariju.

"Kako bismo izbjegli jačanje stereotipa iz originalnog animiranog filma, koristit ćemo drugačiji pristup s ovih sedam likova i konzultirali smo se s članovima zajednice osoba patuljastog rasta", izjavio je glasnogovornik Disneya, za časopis Variety ubrzo nakon toga.

image

Peter Dinklage u "Igrama prijestolja"

Profimedia

No i prije nego je reagirao britanski glumac, na društvenim mrežama problematizirao se izbor glavne glumice filma. Za ulogu Snjeguljice odabrana je 21.godišnja Rachel Anne Zegler koja je osvojila Zlatni globus za ulogu u glazbenoj drami "West Side Story", inače Kolumbijka.

Na društvenim mrežama su komentirali da je isuviše "tamna" za Snjeguljicu čije ime govori da joj je lice bijelo poput snijega. Post na Tik Toku sa takvim mišljenjem pregledalo je 2,3 milijuna korisnika, i tisuće komentatora pozvalo je Disney da napravi "novu priču" za smeđe glumice, umjesto da u ulogu Snjeguljice postavi latino glumicu.

O tome je progovorila zvijezda "Igara prijestolja", o prihvaćanju određenih različitosti dok se ignorira druge:

"Bio sam malo zatečen njihovim ponosom što su latinoameričkoj glumici dodijelili ulogu Snjeguljice. Meni to nema smisla. Ti si progresivan na neki način, a još uvijek radiš onu jebenu priču o sedam patuljaka koji zajedno žive u špilji. Pretpostavljam da nisam dovoljno glasan" – razljutio se Peter Dinklage.

Nisu sve osobe patuljastog rasta koji imaju angažmane u filmskoj industiji istog mišljenja, neki žele zadržati uloge koje im pripadaju zbog fizičkih obilježja, moguće i vrlo bitne kao u "Snjeguljici", ne sviđa im se što ih Disney zamjenjuje sa "magičnim stvorenjima".

Svi se ‘raspalili‘

Profesionalni hrvač WWE-a Dylan Postl, poznat po nastupima u ringu Hornswoggle, osuđuje Dinklagea kao "licemjernog" i "sebičnog", te da želi preuzeti uloge za sebe.

Utjecajni komičar Brad Williams drži da bi se problem mogao zaobići prikazivanjem pozitivnih aspekata likova patuljaka: "Mislim, oni imaju posao, rudari su dijamanata, bogati su. Imaju dobre prijatelje, kuću. Vole zaštiti Snjeguljicu" – nabraja razloge zašto ih ne treba zaobići u filmu.

image

Gal Gadot je lijepa i zla maćeha

Image Press Agency/Nurphoto Via Afp

Uz Rachel Anne Zegler u ulozi Snjeguljice, njenu zlu maćehu igrat će Gal Gadot, bivša miss Izraela i nekada instruktorica borbenog fitnesa u Izraelskim obrambenim snagama, "Wonder Woman" i jedna od najplaćenijih svjetskih glumica. A njena pastorka Snjeguljica u novoj verziji filma nije više toliko romantična i bespomoćna, puno je snažniji lik.

Zagler je tako objasnila da je Snjeguljica, za razliku od crtića prije 85 godina, danas mlada žena koja ne razmišlja da će "jednog dana doći njen princ" i da ne sanja o pravoj ljubavi nego da "postane vođa kakvi zna da ona može biti". Stara priča o Snjeguljici je jednostavno nevjerojatna za današnje mlade ljude – objasnila je u jednom intervjuu modernizaciju radnje filma.

U modernoj verziji filma pojavljuje se i novi lik, Jonathan i kad se sve zbroji pitanje je da li se ovdje radi o remakeu ili novom filmu koji se samo zove Snjeguljica? Nema patuljaka, Snjeguljica nije bijela, Princ je postao suvišan...što to više ima veze sa braćom Grimm?

image

Originalni Snjeguljica i sedam patuljaka: Učo, Ljutko, Srećko, Pospanko, Stidljivko, Kihavko i Glupko

Walt Disney Productions/Collection Christophel Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2023 07:23