StoryEditorOCM
ShowbizŠUŠUR U GRADU

Nakon uspješnog Splitskog festivala, Tomislav Mrduljaš najavljuje veliku feštu za dogodine. Pročitajte što se planira i koliko će festival trajati

18. srpnja 2022. - 12:34

Direktor Splitskog festivala Tomislav Mrduljaš sređuje dojmove oko nedavno održanog 62. izdanja na Prokurativama, veoma je zadovoljan, ali već pravi planove za dalje: po njegovu sudu, ova glazbena manifestacija mora se širiti i izvan okvira koji su desetljećima bili zacrtani u prostoru i vremenu.

Ove godine osmišljen je "Festivalski šušur", koji je obuhvatio koncerte u gradu neposredno prije triju večeri na Prokurativama, a slijedi i nastavak - niz pjevača nastupit će uskoro na Gradini u Solinu, što znači da festival odlazi "na gostovanje".

image

Tomislav Mrduljaš: Nastojat ćemo uskoro istaknuti svoju kandidaturu za priznavanjem statusa nematerijalne kulturne baštine

Duje Klarić/Cropix

Tri centralne, festivalske večeri, Mrduljaš je ovako prokomentirao:

- Sve su bile uspješne. Publika se prve večeri odlično zabavila uz Nenu Belana i Fiumense. Iduća, Terezina retrospektivna večer bila je posebna. Tada smo ujedno obilježili šezdesetu obljetnicu njezina umjetničkog djelovanja. Pristigla je publika ne samo iz Hrvatske, nego iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije...

Ona je istinska zvijezda, uvelike zaslužna i za to što je festival napunio 62. rođendan. Ujedno, energija i kvaliteta glasa Tereze Kesovije zapanjujući su - ona može mladim kolegama pružiti primjer kako se energija sa scene prenosi u gledalište. Postigla je takvu interakciju s publikom da su svi pjevali njezine pjesme od početka do kraja i dugo će pamtiti ovaj događaj, kaže Mrduljaš i nastavlja:

image

Danijela i Tomislav Mrduljaš na Prokurativama

Duje Klarić/Cropix

- Po reakcijama publike - ali i radijskih urednika - treća večer novih skladbi također je veoma uspjela. Rekao bih da smo od nevolja s COVID-om imali i neke koristi - autori su bili kod kuće, više su pisali, više su se posvetili kvalitetnim pjesmama. Mislim da je više pjesama prihvaćeno na prvo slušanje, a to nije lako.

Danas je sve teže afirmirati se - nekada je pozornica na Prokurativama bila jedno od rijetkih mjesta na kojima su se mogle plasirati nove pjesme i predstaviti novi pjevači. Danas se taj prostor proširio, pogotovo pomoću interneta i društvenih mreža, što znači da se i mi moramo mijenjati i hvatati korak s vremenom.

Ali, ipak nastup na festivalu još uvijek predstavlja značajan vjetar u leđa, osobito za mlade autore, mi im možemo ponuditi taj prvi iskorak, a oni ga moraju znati dalje iskoristiti. Pa i većinu nagrada ove godine osvojili su upravo mladi, ističe direktor.

Po njegovu mišljenju, širenje festivala valja nastaviti još intenzivnije nego ove godine. Svakako će se zadržati tri tradicionalne večeri na Prokurativama, ali nastupi Zorice Kondže i Massima na Peristilu te Borisa Novkovića na Rivi dodali su gradu novu, kvalitetnu glazbenu ponudu. I tim smjerom će se ići, pa će festival možda uskoro trajati i petnaestak dana.

Inače, ove godine je izaslanstvo Splitskog festivala na poziv Željane Zovko, potpredsjednice Kluba zastupnika EPP-a i članice Odbora za kulturu i obrazovanje, predstavilo značaj i vrijednost festivala u Europskom parlamentu u Strasbourgu.

image

Terezeza u odličnom društvu na svojim Prokurativama

Tom Dubravec/Cropix

- Nastojat ćemo uskoro istaknuti svoju kandidaturu za priznavanjem statusa nematerijalne kulturne baštine u Republici Hrvatskoj. Festival to zaslužuje, kako bismo mu potvrdili značaj i osigurali budućnost. Zamislite samo da se iz fonoteka odjednom izbrišu sve pjesme s nekadašnjih festivala - bili bismo nemjerljivo glazbeno siromašniji. Uz to, imamo ideje i za obilježja na voltima Prokurativa, kojima bismo odali počast velikim autorima koji su desetljećima gradili manifestaciju - nabraja planove Tomislav Mrduljaš.

I zaključuje - nagrade su podijeljene, svakome je drago nagradu primiti, ali prava "utakmica" festivalskih pjesama počinje dan kasnije i vrijeme uvijek pokaže koje su najuspjelije i koje će se dugo pjevati i pamtiti. Uostalom, Oliver Dragojević nije pobjeđivao ni s "Galebom" ni s "Cesaricom", a ipak su to danas kultne pjesme.

image

Dobra je atmosfera bila na Prokurativama

 

Nikola Vilić/Cropix

Dio ovogodišnjih sudionika s Prokurativa nastupit će na solinskoj Gradini u četvrtak 21. srpnja - bit će među njima pobjednik Luka Nižetić, pa Lorena, Mladen Grdović, Tedi Spalato, Lidija Bačić, Daniela, Ivo Perkušić i drugi.

A Mrduljaš vjeruje da će sa sobom donijeti dobru energiju - onakvu kakva je bila i u Splitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2023 20:52