StoryEditorOCM
Showbizumorni, ali sretni

Mrle: ‘Znamo mi dobro taj žiri. Rekli su da će nam dati bodove samo ako mi njima damo da nas naguze‘

Piše Klara Rožman/JL
14. svibnja 2023. - 07:30

Esencija Eurosonga - kako su članove Leta 3 nazvali kritičari BBC-ja - u svoj liverpoolski hotel po završetku Izbora za pjesmu Eurovizije na kojem je slavila Šveđanka Loreen, stigla je oko dva sata ujutro. Umorni, ali i sretni jer je sve završilo, nasmijali su se kada su pred hotelom ugledali svoje partnerice i supruge koje su ih čekale s hrvatskim zastavama u rukama i pjesmom ‘Riječke pičke‘.

Trinaesto mjesto Hrvatske u finalu Eurosonga slavilo se potom u Liverpoolu kako i priliči: uz Guinness i pjesme Beatlesa. Damir Martinović Mrle spremno je za Jutarnji list objasnio zbog čega je Hrvatska predzadnja po glasovima europskih žirija, a sedma po publici.

- Znamo mi dobro taj žiri. Mi smo u petak, dan prije finala, bili s njima na jednom sastanku. Taj je sastanak bio nezgodan, a mogao je ispasti i vrlo neugodan po nas, jer su nam rekli da će nam dati bodove samo ako mi njima prije damo da nas naguze. Mi smo na to rekli da im guzice ne damo. Zašto smo im tako rekli, jesmo li uopće razmislili o njihovoj ponudi? Ni sekunde! Žalimo li sada zbog toga što smo ih odbili? Ne, jer nama su naše guzice drage - objasnio nam je Mrle, kojem je drago i da je publika prepoznala i nagradila pjesmu ‘Mama ŠČ‘.

- Publika nije išla za našim guzicama. Umjesto da nam pokušaju skinuti gaće, oni su ipak otvorili oči i uši.Tako ti je to u životu: jedni te šutiraju jer im ne daš dupe, drugi te nagrade upravo zbog toga. Ja se baš super osjećam s ovom nagradom publike, nikako ne bih volio da smo bili predzadnji po izboru publike, a sedmi po ocjeni guzičarskog žirija - govori Mrle, otpijajući gutljaj piva i grleći svoju partnericu Ivanku Mazurkijević koja mu nazdravlja uz riječ: ‘ŠČ‘.

image
Paul Ellis/Afp

- Bitno da je sada sve gotovo. Bi li Let 3 opet volio okušati sreću na Eurosongu? Ne, mi to ni od početka nismo htjeli, nas je to zaskočilo. Mi stvarno nismo planirali pobijediti na Dori, niti su Dora i Eurosong naša ‘šalica čaja‘, da budemo Englezi do kraja. Naša želja bila je promovirati pjesmu koja je nastala u okviru antiratne opere inspirirane radom na predstavi LizistRATa. Pobjeda na Dori nas je zatekla, onda smo nakon toga išli na Eurosong i ispostavilo se da hrvatska i europska publika imaju isti ukus, kao i da hrvatski žiri za razliku od europskog ipak ne čine guzičari - priča Mrle, koji ni sam ne zna koliko je razgovora Let 3 dao tijekom boravka u Liverpoolu.

- Ili smo pričali s medijima ili smo pjevali. Samo na BBC-ju bili smo jedno pet puta, a pozli mi kad se i prisjetim Tirkiznog tepiha na kojem sam, tijekom otvaranja Eurosonga dao valjda 100 intervjua u 4 sata - kaže Mrle, od kojeg doznajemo da Let 3 nakon Eurosonga ima pozive i za neke inozemne nastupe.

- O tom potom. Sada je najvažnije da se prvo malo odmorimo - govori Mrle koji će odmor provesti sa svojom Ivankom, u njoj najdražem gradu na svijetu - Londonu.

Njegov prijatelj Zoran Prodanović Prlja također se želi odmoriti od svega, no veseli ga i skorašnji nastup benda na manifestaciji ‘Crna ovca‘ u Baškoj.

image
Oli Scarff/Afp

Tomislav Štengl, šef naše eurovizijske delegacije, jako je zadovoljan plasmanom Leta 3. na Eurosongu

- Po publici smo bili sedmi, no žiri nas nije pomazio. Mislim da je trinaesto mjesto solidan rezultat, pogotovo kada se uzme u obzir situacija u dvorani kada se vrlo jasno i glasno moglo čuti kako publika reagira na ocjene žirija, kao i koga zapravo želi za pobjednika - kaže Štengl podsjećajući da je publika tijekom čitanja glasova navijala za drugoplasiranog Finca.

- Mislim da bi organizatori Eurosonga trebali razmisliti u čemu je problem; zbog čega publika želi jedno, a žiri drugo - govori HRT-ov urednik od kojeg doznajemo da se ista stvar dogodila i 2017. godine, kada je Hrvatska zadnji put bila u eurovizijskom finalu.

- Tada nas je predstavljao Jacques, koji je isto poput Leta 3 završio na 13. mjestu. On je po žiriju bio otprilike dvadeset i peti, a onda su ga prema vrhu ljestvice digli glasovi publike. Dakle, opet je to bila slična priča - ističe Štengl, dok ekipa u hotelu pjeva ‘Mamu ŠČ‘.

image
Oli Scarff/Afp

Misli li da postoji neka eurovizijska zavjera?

- Ne, nisam pobornik toga, ali smatram da postoji taj jedan baltičko-skandinavski krug koji je očito utjecajan i jak. Nisam jedini šef neke eurovizijske delegacije koji tako misli - govori Štengl koji je s Letom 3 proveo 2 tjedna u Liverpoolu. Kako je bilo?

- Ja bih još dva tjedna! Bilo je zabavno. Mnogo smo radili, puno napravili. Neki ljudi Let 3 doživljavaju kao neukrotive zafrkante, međutim, oni su prije svega veliki radnici i veliki glazbenici. Ja sam s njima prvi puta radio prije 30-tak godina, s Draženom Baljkom sam i u Upravnom odboru Porina. O Letu 3 sve najbolje, doista - naglašava Štengl, koji je u green roomu tijekom eurovizijskog finala sjedio odjeven u kostimu Leta 3. Kako se osjećao u toj ‘koži?

- Super. Oni koji me znaju privatno, znaju da dolazim iz rockersko-darkerskog miljea s konce osamdesetih i početka devedesetih. To što smo u green roomu bili skupa jednako odjeveni smatram super forom i sjajnom zabavom - kaže Štengl.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 02:05