StoryEditorOCM
ShowbizDva dana prije 13. rođendana

'Moja ju je kći gledala pa se objesila!': roditelji u šoku nakon tragičnih događaja navodno prouzrokovanih serijom popularnom među tinejdžerima

7. svibnja 2019. - 22:13

Rachel Warburton, čija se 12-godišnja kći Jessica Scatterson objesila i ostavila poruku sa šest razloga zbog kojih se ubila, uputila je apel roditeljima da paze što im djeca gledaju, kao i zahtjev da se zabrani prikazivanje kontroverzne Netflixove serije "Trinaest razloga zašto".

Što vam djeca gledaju? Pljušte optužbe na račun popularne Netflixove serije: romantiziraju samoubojice, nude načine kako ga počiniti suicid, stručnjaci upozoravaju: Mogu gurnuti preko ruba!

Tragičnu priču o samoubojstvu svoje kćeri Rachel je iznijela tek nekoliko dana nakon što su u SAD-u objavljeni rezultati istraživanja koji pokazuju da je u mjesecu koji je slijedio nakon premijernog prikazivanja prve sezone Netflixove serije 2017. godine bilo gotovo 30 posto više samoubojstava među dječacima u dobi između 10 i 17 godina.

Premda stručnjaci nisu mogli direktno povezati povećanje broja samoubojstava sa serijom o tinejdžerici koja se ubije i ostavi 13 audiokaseta o razlozima koji su je nagnali na taj čin, mnogi upozoravaju kako serija može imati ozbiljne posljedice na mlade ljude koji imaju problema i koji su već razmišljali o samoubojstvu.

Rachel Warburton kazala je kako joj je kći rekla da je gledala seriju sa svojim prijateljima, a u oproštajnoj je poruci navela šest razloga zbog kojih je željela umrijeti.

– Seriju bi trebalo zabraniti, moja ju je kći gledala, daje ideju djeci kako mogu sama sebi nanijeti ozljede i ubiti se – kaže ožalošćena majka.

Jessicini prijatelji nazvali su policiju nakon što je na društvenim mrežama objavila fotografiju svoga stopala s natpisom "RIP" ("počivaj u miru"). Pronađena je obješena u svojoj sobi u kući u kojoj je živjela s ocem, samo dva dana prije svoga 13. rođendana. U sobi je pronađena mala oštrica kao i bilješke koje su se odnosile na samoubojstvo, ime osobe koja ju je navodno maltretirala, te crtež obješene osobe.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

You matter. If you or a friend need help visit 13reasonswhy.info for crisis resources.

A post shared by 13 Reasons Why (@13reasonswhy) on

Počinila je samoubojstvo samo tri tjedna nakon prvog prikazivanja serije "Trinaest razloga zašto" na Netflixu. Većina epizoda u Velikoj Britaniji ima oznaku da nije za osobe mlađe od 15 godina, a četiri nisu preporučljive mlađima od 18 godina, uključujući i jednu iz prve sezone u kojoj glavna junakinja Hannah Barker počini samoubojstvo.

Jessicina majka Rachel kaže kako serija možda ima namjeru upozoriti i podići razinu svjesnosti o problemu samoubojstava, ali zapravo ohrabruje mlade ljude da okončaju svoje živote. Kaže kako su svi Jessicini prijatelji u porukama samo raspravljali o seriji i roditelje bi trebalo upozoriti da ne bi smjeli svojoj djeci dopustiti da je gledaju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

❤️???? #pride

A post shared by 13 Reasons Why (@13reasonswhy) on

Američki stručnjaci za mentalno zdravlje upozoravaju kako mladi mogu biti dodatno prijemčivi na "zarazu" samoubojstvima koju potiču priče koje senzacionalno prikazuju ili promoviraju pojednostavljena objašnjenja sucidalnog ponašanja, glorificiraju i romantiziraju samoubojice, te predstavljaju samoubojstvo kao način postizanja cilja ili čak nude potencijalne načine kako ga počiniti.

Streaming servis Netflix brani svoju seriju, poručili su kako se radi o iznimno važnoj temi i kako vrlo naporno rade da joj pristupe odgovorno, a uskoro se očekuje i prikazivanje treće sezone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2023 23:57