StoryEditorOCM
Showbiz'samo nas nebo rastavit može'

Mišo za 'Slobodnu' progovorio o dvije velike životne ljubavi: Lidija i ja imamo jednu dušu, a na utakmice Hajduka išao sam prekooceanskim brodom

Piše L. M.
17. studenog 2018. - 16:37
miso_split23-110414.JPG

Samo nas nebo, rastavit može, i nitko više, i nitko više. I zaista, Matu Mišu Kovača i njegovu, uvijek vjernu napominjemo, publiku, rastavit može samo neka jaka onozemaljska sila. Kako drukčije objasniti više od 60 godina karijere, milijune prodanih ploča brdo primljenih nagrada.

"Samo nas nebo rastavit može" je, prigodno, i ime velikog koncerta na kojem će legendarni šibenski pjevač nastupiti pred splitskom publikom 22. prosinca. Idealan božićni poklon u splitskoj Spaladium Areni za sve njegove fanove.

Mišo je trenutno u studiju gdje snima novi album koji izlazi sljedećeg proljeća. "Snima se, snima" potvrđuje dok govori o suradniku na novom glazbenom uratku.

- Autor pjesama je Dušan Šarac, moj prijatelj kojeg znam ima 60 godina. Umjetnički je ravnatelj festivala u Omišu i Šibeniku, a uz njega, na albumu je i Branimir Mihaljević - kazao je Mišo, dodajući kako na novom nosaču zvuka neće snimiti duet s kćerkom Ivanom.

Posebno se osvrnuo na činjenicu kako mu nakon šest desetljeća bavljenja glazbom i silnih hitova koje je otpjevao nije bilo teško izabrati nove skladbe koje bi se trajnije nastanile u uhu slušatelja.

- Hitove ne stvara pjevač nego publika koju taj pjevač dobije. Ima puno pjesama. Moramo se sjetiti da sam uzeo pet nagrada na Splitskom festivalu opet zahvaljujući publici.

Upravo je ta tajna veza između Miše i Splita toliko moćna da je (ako i ono) jedino nebo može prekinuti. Ulaznice se strelovito brzo prodaju. Zna Mišo kako će ga dočekati podno Marjana...

- Moram priznati prva moja pobjeda je bila u Sarajevu s pjesmom Đorđa Novkovića "Više se nećeš vratiti". Sve drugo je Split. Tu je 25 koncerata u dvorani Gripe, kao i najveći koncert 1993. godine na Poljudu, te prepuna Arena u Splitu otprije četiri godine.

Na ovom koncertu Mišo će pozornicu podijeliti s kćerkom Ivanom, ali i klapom "Rišpet".

- Moram vam reći da ja nisam birao goste. Goste su odabrali sami organizatori koncerta. Meni je ugodno pjevati s Ivanom i klapom "Rišpet". Gost iznenađenja neka ostane iznenađenje.

Posljednjih se godina legenda hrvatske estrade povukla iz medija. Logično je pitanje prati li glazbenu scenu...

Odgovor je pak, u maniri legende.

- Kada ne pjevam, ne mislim o pjevanju, niti ne gledam na televiziji takve emisije - kratko je odgovorio Mišo koji gušta u svakodnevici sa suprugom Lidijom.

- Lidiju sam upoznao na svom koncertu u clubu The Best 1998. godine. Imamo kako bih ja to rekao isti svijet koji nas cijeni i koji mi cijenimo. Postoje ljubavni parovi, ali oni imaju dvije duše. Lidija i ja imamo jednu dušu.

Osim što ne prati glazbenu scenu, Mišo niti ne sluša radio, niti, kako sam priznaje, ne zalazi u klubove. Klubove koje su preplavili narodnjaci koji su hrvatsku zabavnu glazbu bacili na margine.

- Ništa to ne pratim. Pjevam po najvećim dvoranama u Hrvatskoj - lakonski je odgovorio Mišo.

Iako ignorira glazbenu scenu, ne može mu se poreći kako pomno prati aktualna društvena događanja.

- Sramota je da mladi ljudi s fakultetom ili bez njega odlaze iz Hrvatske. Kada sam ja bio malo dijete doktor je bio bog u Šibeniku, imao je posla, imao je što god poželi. Danas nemaju nažalost ništa.

Dašak optimizma, pak, ovog je ljeta narodu donijela hrvatska nogometna reprezentacija.

- Gledao sam svaku utakmicu Hrvatske. Bilo je kao da sanjam. Ma, oni su pobijedili sve. Protiv Francuske su izgubili zato što je sudac svirao jedanaesterac za njih. Nažalost, tu nismo mogli ništa napraviti. Mora se znati da je ispao Messi i Ronaldo dva najbolja svjetska igrača i da je Luka Modrić proglašen najboljim igračem svijeta.

Repka je, tako odobrovoljila kritičnog Mišu, no, s Hajdukom je druga priča. Situacija nije bajna, ali je ljubav tu.

- Već sam izjavio da sam s četrnaest godina išao prekooceanskim brodom iz Šibenika u Split na utakmice Hajduka jer nije bilo autobusne linije Šibenik - Split u to vrijeme. Danas situacija nije takva. Hajduk je u krizi i zato je na šestom mjestu, ali za Mišu Kovača i Torcidu uvijek ponavljam Hajduk može biti na tablici šesti, ali za nas je uvijek prvi - kazao je poznati glazbeni miljenik Torcide koja će vjerojatno i ovog puta, kao što je znala i dosad, u velikom broju pohoditi koncert.

Posljednjih godinu, dvije napustio nas je velik broj Mišinih eminentnih kolega. Otišao je Arsen, otišao je Oliver...

- Ma nikada nitko neće moći zamijeniti Arsena Dedića, Vicu Vukova i Olivera Dragojevića. Nitko nikada.

Malo koji pjevač doživi 60 godina briljantne karijere, no Miši je to pošlo za rukom. Svoju je jednostavnu tajnu rado podijelio.

- Ja sam pjevao samo za publiku, novinare nikada nisam potezao za rukav.

Uz suprugu Lidiju, Miši dane ispunjava i druženje s unukom Elenom.

- Mala je lijepa. Nekako je specijalna curica, neće biti jednostavna osoba.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. ožujak 2023 05:22