StoryEditorOCM
ShowbizVJETAR U LEĐA

Loreni Bućan tek je 19, a smiješi joj se odlična karijera: Prezahvalna sam što obitelj Huljić stoji iza mene, nisam mogla upasti u bolje ruke...

25. srpnja 2021. - 12:20

Kad bi se ovog trena pisala biografija Lorene Bućan, ovako bi pisalo: 19-godišnja pjevačica iz Solina, u svijet glazbe ušla još kao djevojčica, sa 17 prvi je put nastupila na Splitskom festivalu, s 18 dobiva prvo mjesto stručnog žirija i nagradu novinara, s 19 godina drugo mjesto žirija i nagradu za najbolju interpretaciju.

Mi bismo nadodali pridjev "respektabilno", jer unatoč mladosti, Lorena je policu napunila popriličnim brojem važnih priznanja. Ona će na to jednostavno samo nadodati: "Pjevanje je moj život, to je ono čime se želim baviti." Poticaj joj je donijela struka, što je osobito veseli. Štoviše, kaže da respektira svaku nagradu, ali da joj ipak nagrade od kolega sa stručnim znanjem i iskustvom ipak malo više "pizaju".

– Radujem se svakoj nagradi, ali kad te žiri već dvije godine na Splitskom festivalu nagradi "Valom", prvi put za skladbu "Kako samo mater zna", drugi put za pjesmu "Tvoja i gotovo", onda moraš biti presretan. Jesam, ja sam presretna. Radim ono što sam cijeli život željela i sebe vidim samo u tome. A cijelu tu priču na višu dimenziju dižu ljudi koji stoje iza mene. To je obitelj Huljić, Vjekoslava i Tonči, prvenstveno odlični, prekrasni ljudi. Nemate pojma koliko mi znači biti u njihovu timu. Jer raditi s takvim ljudima znači iza sebe, oko sebe, ispred sebe imati sigurnost, snagu, znanje. I što još možeš poželjeti. Prezahvalna sam, nisam mogla upasti u bolje ruke – veli Lorena.

Tonči ju je odabrao. Pogledao je njezin nastup u RTL-ovu showu "Zvijezde" 2018. godine. Čuo je kako pjeva pjesmu "This is the man world". Snažno, jako, upečatljivo. Tog trena Huljić je shvatio da je pred njim pjevačica koja će moći na predstojećoj Dori iznijeti njegovu pjesmu. Okrenuo je njezin broj…

– S druge strane čula sam Tončija Huljića. Rekao mi je da je gledao moj nastup i da mu za nastup na Dori treba osoba s takvim stavom, energijom. Pitao me je jesam li zainteresirana. Naravno da sam bila zainteresirana, kako ne bih bila. Prvo mi nije bilo jasno što se događa, pa se sabereš i kreneš u sve to. To je bila velika prijelomnica. Tu sam stekla veliko iskustvo. I nakon Dore Tonči mi je kazao da će mi napisati pjesmu. Uskoro nakon toga počela je naša suradnja. Rezultat su nagrade stručnog žirija, moja velika, velika sreća. A cijeli je život preda mnom – kaže nam pjevačica.

image

 
Paun Paunović/Cropix

'Ekonomija nije za mene'

Tako je, cijeli život. I ona zna što bi s njim napravila. Čvrsta je u tome da joj pjevanje bude prioritet. Voli ona i glumu, i ples, ali pjevanje je ono što je zanima. Iz srednje škole izišla je s diplomom hotelijersko-turističkog smjera, a onda se usmjerila prema ekonomiji, upisala je menadžment trgovine i turizam. Počela su predavanje, brojke i računi, statistike…

– Zapravo sam i sama razmišljala zašto sam uopće upisala taj faks, jer cijeli život matematika mi je bila najlošija strana. Mislim da sam znala da bih možda mogla i bolje funkcionirati u nekom drugom smjeru, ali, eto, opet sam upisala to šta sam upisala. Možda i zato što su sa svih strana dolazila očekivanja da nešto upišem, da nastavim obrazovanje. I to je okej. Svi oko tebe ipak ti žele najbolje, a škola, faks je sigurnost, znanje. Možda mi nije u blizini bilo nešto drugo što bi mi više ležalo. U svakom slučaju, ekonomija je otpala. Ne vidim se u brojkama, statistikama, računicama, analizama. To mi je stvorilo show u glavi, shvatila sam da to nije za mene. Rekla sam samoj sebi – naći ću nešto drugo, nije priša. Nisam ja za ured, sjedenje, želim pjevati, to me usrećuje – veli Lorena.

Srećom, uvijek je u svojim izborima imala podršku najbližih. Obitelj, mamu koja ju je kao malu vodila na međunarodne festivale. Lorena je svjesna kako je teško sve to prolaziti sam, posebice kad se s glazbom počneš družiti još kao dijete. I zato joj je neizmjerno važno da osim vrhunskog tima uz sebe ima i svoje najbliže.

– Mama me uvijek prati, uvijek je blizu mene, i zahvalna sam joj na svemu, na podršci, na pomoći. A posebnom je čini to što nije kao neki drugi roditelji koji se vole miješati u odabire svoje djece, pa im nameću svoja mišljenja, počnu se ponašati kao da će se na binu popeti oni, a ne netko drugi. Zato sam joj zahvalna, jer je uvijek poštovala moje odluke i granice, i svoje je mišljenje izražavala poštujući moje – veli Lorena.
Pitamo je što voli slušati.

– Sve. Domaću glazbu, stranu, sve žanrove.
Što voli pjevati? Pravac u kojem je krenula vođena Huljićevim autorstvom. Kaže da joj te pjesme lijepo pristaju, u njima se osjeća kao u svojoj koži.
– To je to. To je ono s čim se želim predstaviti na pozornici, stil koji želim prezentirati. Ovih dana čeka me snimanje spota za festivalsku skladbu, potom imam nastup na pop-misi Tončija Huljića u Galeriji Meštrović, pa ću se malo odmarati, malo ću igrati PlayStation igrice. GTA 5, ta mi je omiljena – veli Lorena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. ožujak 2023 19:08