StoryEditorOCM
ShowbizPOVIJESNI DOGAĐAJ

Krunidba kralja Charlesa kao dodjela Oscara: stigli Nick Cave, Ema Thompson, evo slavnih ispred Westminsterske opatije

Piše SCENA SD
6. svibnja 2023. - 10:44

Među prvim zvijezdama koje su uočene na krunidbi kralja Charlesa III su glumica Emma Thompson i glazbenik Nick Cave.

Obožavatelji su se već okupili na lokacijama kroz koje će proći kraljevska povorka, a počeli su stizati i prvi gosti u Westminstersku opatiju. Kraljevski par će u svečanoj krunidbenoj povorci putovati u državnoj kočiji Diamond Jubilee State Coach, a svoje putovanje započinju u Buckinghamskoj palači, piše Gloria.

Prolaze kroz središnju kapiju, gdje će ih dočekati okupljeni obožavatelji. Uz The Mall stižu do južne strane Trga Trafalgar, te Ulicom Parliament stižu do Westminsterske opatije. Istim putem će se nakon svečanosti krunidbe vratiti u Buckinghamsku palaču, ali ovaj put u kočiji Gold State.

image

Nick Cave

Jane Barlow/Afp

Krunidba kralja Charlesa III. bit će proslavljena kroz tri dana, a sve započinje svečanom krunidbom, prvom u više od 100 godina koja će biti održana u subotu. Ceremonija će se održati u Westminsterskoj opatiji, a sam obred vodit će nadbiskup od Canterburyja.

Radi se o tradicionalnom obredu starom više od 1000 godina u kojem će kralj Charles i Camilla biti službeno okrunjeni i Ujedinjeno Kraljevstvo će nakon dugo vremena ponovno imati kralja i kraljicu. Naime, suprug kraljice Elizabete II., Philip, nosio je titulu princa.

image

Emma Thompson

Jane Barlow/Afp

U subotu će pripreme krenuti od ranog jutra kada se otvaraju javna mjesta za promatranje procesije, a već nakon osam počinju dolaziti gosti Westminsterske opatije. Dolazak važnih gostiju očekuje se od 10:30, te bi u tom trenutku trebali vidjeti članove kraljevske obitelji, šefove država i bivše premijere.

Kraljevska povorka počinje u 11:20. Kralj i kraljica će od Buckinghamske palače do Westminsterske opatije putovati kočijom koja je napravljena za dijamantni jubilej kraljice Elizabete II., 2012. godine. Britanci su još jedini koji kod krunidbe koriste regalije pa će tako i one biti unesene u opatiju u svečanoj povorci.

image

Britain‘s Home Secretary Suella Braverman

Andrew Milligan/Afp

Ceremonija krunidbe počinje u 12, trajat će oko dva sata, a prisustvovat će oko 2000 uzvanika. Povratna povorka do Buckinghamske palače očekuje se u 14 sati, ali će ovaj put prisustvovati više ljudi te će se kralj i kraljica voziti u zlatnoj kočiji, istoj onoj u kojoj je kraljica Elizabeta II u lipnju 2022. proslavila platinasti jubilej.

image

Lionel Richie

Gareth Cattermole/Afp
image

Lionel Richie

Gareth Cattermole/Afp

U 14:45 će kralj i kraljica primiti kraljevski pozdrav na azapadnoj terasi vrta Buckinghamske palače, a pola sata kasnije će petnaest članova kraljevske obitelji mahati okupljenima s balkona Buckinghamske palače. Među njima će biti princ William i princeza Catherine te njihovo troje djece.

image

Nick Cave

Jane Barlow/Afp
image

Nick Cave

Odd Andersen/Afp
image

Emma Thompson sa suprugom Gregom Wiseom

Jane Barlow/Afp
image
Andrew Matthews/Afp
image
Andrew Matthews/Afp
image
Marco Bertorello/Afp
image

Kraljica Rania i jordanski kralj Abdullah II.

GOFFPHOTOS.COM/GOFF PHOTOS/PROFIMEDIA
image

Princeya Charlene i Albert II. od Monaca

GOFFPHOTOS.COM/GOFF PHOTOS/PROFIMEDIA
image

Švedski kralj Carl XVI Gustaf i princeza Victoria

JOHN RAINFORD/SIPA PRESS/PROFIMEDIA
image

Katy Perry, Edward Enninful i Alison Johnstone

JANE BARLOW AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 12:55