StoryEditorOCM
Showbiztužna i istinita

Svi znamo stihove: kome je Davorin Popović pjevao u svojoj najbolnijoj baladi? Kultna Indexova pjesma bila je misterij

Piše MOZAIK SD
17. ožujka 2023. - 22:32

Legendarna Indexova pjesma "Bacila je sve niz rijeku" postala je veliki hit nakon objavljivanja, ali i zaštitni znak Indexa. Osim što nosi posebnu emociju, ova pjesma krije i zanimljivu priču.

Naime, stvaranje ove pjesme započeo je Fadil Redžić, basist Indexa, a glazbu je napisao dok je bio u Sovjetskom Savezu na turneji s drugim bendom.

Jednom je ispričao kako je nastala glazba za pjesmu, a kasnije i tekst.

"Bio sam daleko od svoje mezimice, već sam bio oženjen, tada me obuzela tuga, pa sam uzeo gitaru. Onda sam pjesmu dao Kemi, on se zaljubio, a meni se u početku nije sviđalo, to usred bašte... ali je kasnije pristajalo, izuzetan tekst. Tekst pjesme govori o dvije velike ljubavi, a emocije je u stihovima prenio Kemal Monteno."

Monteno je o pjesmi, čiji je postao dionik, ovako ispričao:

"Nije to baš moja priča, u toj pjesmi su spojene dvije priče, jedna je mog Davorina Popovića, druga je moja iz mladih, dječačkih dana..."

U to vrijeme bio je zaljubljen u djevojku iz Čapljine.

"Šta ću, zaljubio se... Idem do Čapljine potražiti je. Lutam, gledam hoću li je negdje sresti, ništa ne znam, ni gdje živi, ništa... I šetam po toj Čapljini, ljeto, i odjednom, na uglu ona stoji bosa, a oko nje cvijeće. I tako mi ta slika ostade. Zato je "stajala usred bašte kao najljepši cvijet...".

Ipak, to nije sve, ova pjesma opisuje tragičnu sudbinu Davorina Popovića, frontmena Indexa.

Bio je u vezi sa devojkom iz Sarajeva. Iako je njihova ljubavna veza bila ozbiljna, djevojka nije bila spremna za brak. Međutim, ona je zatrudnjela.

U svemu tome joj se ukazala prilika da ide u Ameriku. I ona se odluči, ono… pobaciti bez da Davorinu išta kaže. I tako je nastao taj dio pjesme: “Nosila je našu ljubav, našu sreću prvi cvijet, bacila je sve niz rijeku i pošla u drugi svijet”.

Djevojka je pobacila i zauvijek napustila Davorina. Iz emotivno teške životne situacije rodila se svevremenska ljubavna pjesma.

{youtube}

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. ožujak 2023 22:50