StoryEditorOCM
ShowbizPolitička igra

Jeste li znali da je lice Mislava Bage naslikano na zidu jedne od najstarijih splitskih konoba? Otkrio nam je poveznicu sa Splitom i nešto o tremi prije izbora: Bilo je fino raditi u doba Sanadera i Račana

21. prosinca 2019. - 12:55

Televizijski nastupi domaćih političara sve više nalikuju američkim filmovima. Za govornicom je kao nikad dosad izražena nasrtljivost, povišen ton kojim se stvara osjećaj superiornosti, što nerijetko prerasta u loše glumatanje nadmoći. Moderno je da protukandidat na kritiku uzvrati još žešće. U političkoj igri već se poseže za svim sredstvima.

Otkad su nam božićne filmove na malim ekranima zamijenile debate, statistike, analitike i govorancije uvaženih politologa, stigla nam je i veća minutaža Mislava Bage, neutralizatora tih podivljalih čestica.

Još se priča kako je na proste faktore rastavio Miroslava Škoru i kroz nekolicinu jednostavnih pitanja pokazao javnosti da čovjek nije baš na “ti” s načinom rada države kojoj bi htio biti na čelu. A Bago je cijenjen i među našim lokalnim političarima poput Željka Keruma, koji je nedavno najavio kandidaturu za gradonačelnika. Ako je netko i zaboravio slavnu rečenicu “a tebi Bago želin da budeš konobar ka šta i jesi”, onda evo prilike da se posjeti. S uglednim novinarom i analitičarom razgovarali smo o pripremama za izbore, poveznicama s Dalmacijom, stanju u medijima i političkim sklonostima.

Naslikani ste na zidu jedne od starijih splitskih konoba - “Bakre”. Stojite pored Miše Kovača, Borisa i Dina Dvornika. Jeste li ponosni?

- Kada su mi to rekli, prvo sam mislio da je neka šala, pa sam prošlo ljeto sa snimateljem putovao na Hvar i završili smo tamo u restoranu. I kada sam ušao nisam ni primijetio sliku, dok mi ljubazno osoblje nije skrenulo pažnju. Sigurno mi laska biti na slici pored Miše, te Borisa i Dina Dvornika, posebno u Splitu, gdje oni imaju poseban značaj. Počašćen sam. Koristim ovu priliku da im zahvalim i da ih pozdravim!

Kakve su vaše poveznice sa Splitom?

- Iskreno, uglavnom tranzitne, ali ne mogu reći da tamo nemam dobre poznanike i, pa rekao bih, prijatelje. Zadnjih godina grad doživljava neki svoj boom, samo mora paziti da ne “proda” dušu turizmu. Split je puno više od “zimmer frei”. Ima dušu i puno dobrih restorana.

U javljanjima uživo gotovo uvijek ste odlično pripremljeni - imate li trik kojim uspijete zapamtiti ogromnu količinu brojki i informacija?

- Godine, godine i godine. I nakon tridesetak izbora naravno da i dalje imam tremu i strah kako će nešto ispasti. Hoću li nešto krivo izgovoriti. Ali znate, samo oni koji ne rade ne griješe. Iskreno, nema tu nekog trika, volim to što radim, godinama sam u tome i posvećujem puno vremena pripremi. To vam je kao da doktora pitate kako je naučio operirati slijepo crijevo.

Je li vas ovaj nedavni štrajk nastavnika podsjetio na školske dane; gledate li na njih s nostalgijom?

- U moje vrijeme nije bilo ovakvih štrajkova, bio sam vrlo dobar đak, obožavao sam povijest i zemljopis. Kad si dijete na neke stvari gledaš bitno drukčije nego sada. Tako da apsolutno razumijem moje nećakinje kojima nije jasno zašto sad one moraju nadoknaditi neke dane, a nisu one štrajkale već njihovi profesori.

Dugo godina bili ste urednik i voditelj na HTV-u. Kakva iskustva od tamo nosite, kako ocjenjujete javni servis i zaslužuje li HRT zaista taj naziv?

- O kući u kojoj sam krenuo i stasao nikada nisam, niti ću, govoriti išta loše. Tamo sam puno naučio, iskusio, upoznao mnogo ljudi, dio je mog profesionalnog puta koji me doveo do ovoga gdje sam danas.

Dobro, ali možete nam barem reći je li vaš odlazak s HRT-a imao veze s tim što ste Ivi Sanaderu odbrusili “nećete vi mene učiti kućnom odgoju”?

- Ne, nije. Treba znati kada je vrijeme za otići. Samo ću to reći.

Postoji li predsjednički kandidat koji vam je draži od ostalih? Ne tražimo imena, samo “da” ili “ne”.

- Ne.

Tko je najbolji čovjek u hrvatskoj politici? Tko je najopasniji?

- Uh, političari su presjek Hrvatske. Da se razumijemo. Nisam gledao i mjerio njih u kategoriji najbolji ili najopasniji. Ali recimo, bilo je fino raditi u doba kada su zemljom iz pozicije vlasti i oporbe upravljali Ivo Sanader i Ivica Račan.

Čini li vam se da neki predsjednički kandidati namjerno pucaju sebi u nogu? Milanović - petokraka; Kolinda - kolači i Bandić...?

- Svatko u životu sam je sebi najveći neprijatelj, pa tako i oni sami sebi. Nema tu velike nauke.

Biste li se, kao Zoltan Kabok i Mirjana Hrga, mogli prebaciti u politiku? Čini se da se novinari najčešće prebacuju u HDZ?

- Ljudi idu tamo gdje misle da će naći svoju sreću. Ne mislim da ih ima u jednoj stranci više, a u drugoj manje. Nekada kada misliš da gorčina prevladava nad optimizmom možda je bolje otići, a ne crnilo sipati preko ekrana, novina ili portala. I ne vidim zašto bi se nekog novinara osudilo ako ide u HDZ, a drugog hvalilo ako ide u SDP ili obrnuto.

Tko je, po vašoj procjeni, inteligentniji: ljevičari ili desničari?

- Kao svugdje u životu, pa tako i u politici, i lijevo i desno imate i inteligentnijih i manje inteligentnih ljudi. Ono što polako dominira je populizam, koji onda demotivira i one koji nešto znaju da se uključe u javne polemike. Oni se povlače, a prostor puštaju populistima, koji nažalost “kontaminiraju” Hrvatsku lažnim obećanjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. ožujak 2023 17:26