StoryEditorOCM
Showbizumirovljeničke nevolje

Ivana Kovač: Mišu svi slušaju, a živi od 2000 kuna!?

Piše PSD.
11. srpnja 2015. - 17:21
I poslije CMC festivala Ivana Kovač je još jednom udružila snage s Mladenom Grdovićem – ovaj put na prošlotjednom Splitskom festivalu, ali ne u duetu nego samostalno s njegovom pjesmom “Mala mafioza” za koju joj je tekst, na njegovu glazbu, napisala Antonija Šola.

Nakon glazbene suradnje u “Dva goluba” na CMC festivalu, Ivana s Mladenom u dobrom raspoloženju nastavlja dalje, priznajući kako joj pored pjesme u njegovu društvu definitivno ne nedostaje zabave.

- S Mladenom mi je super. Toliko je dobar, šaljiv, normalan... Ma čovik je - vedro će Ivana s čijom je “Malom mafiozom” zadovoljan i otac Mišo. Retro zvuk njezine aktualne pjesme podsjeća, kaže, na glazbeni stil kakav se njegovao na Splitskom festivalu 80-ih godina, baš je napravljena po njezinu senzibilitetu.

Totalno retro

- Ja sam totalno retro, obožavam grupe Creedence i The Animals. A Ultru?! Ma imala sam ja ultra festivala u svojoj 16-oj koliko hoćeš, za deset života. Više me to ne interesira – otvoreno će Ivana o svojim glazbenim preferencijama.

Danas je samo zanima dalmatinska pisma, ona koju je proslavio njezin otac s kojim se nerijetko penje na pozornicu u ulozi gošće na njegovim koncertima. Poglavito onima u Sloveniji, pa je tako nedavno u očevu društvu oduševila publiku na ljubljanskim Križankama, a potom s bendom održala i samostalni koncert u Rogaškoj Slatini, nakon kojega je s visokom temperaturom završila na antibioticima, plativši zdravljem nastup u oskudnoj odjeći pod šatorom na 8 stupnjeva Celzijevih. Nije joj baš u festivalskom tjednu trebala fibra i stres pred nastup na “Splitu”, ali neka, veli, njezine dežele...

Odnijelo me u Sloveniju

- Tamo me uopće nema u medijima, pa opet stalno nastupam. Totalno čudno... Ali stvarno u Sloveniji na terenu super funkcioniram. Nisam na to računala, dogodilo se... Slovenci su stvarno zahvalna publika. Zaljubljeni su u Dalmaciju i našu pismu, ma što zaljubljeni, ludi za njom. I ne treba im alkohol kako bi se veselili, čim krene pjesma, oni plešu i zabavljaju se. Ja bacila sidro u naše more, a odnijelo me u Sloveniju – slikovito će kći legendarnog Miše, napominjući kako je samo u ožujku u susjednoj državi održala šest koncerata.

- Nije to zanemariva brojka. Inače, s ljetnim gažama nemam problema, a zima je onako. Eto, i nakon “Splita” opet zabavljam publiku u Sloveniji – smije se Ivana, priznajući kako “isto rado voli pivat kod nas”. Baš kao i njezin otac koji je, usprkos 73-oj godini, željan susreta s obožavateljima.

- Ali Mišo bira gdje će i kako će, ipak su mu 73 godine. S druge strane, nevjerojatno je koliko se na bini napuni energijom. Nakon susreta s publikom po mjesec dana bude super – priča Ivana.

Njezin je otac posljednjih tjedana spominjan kao pjevač koji od Hrvatske udruge za zaštitu izvođačkih prava (HUZIP) dobija samo 14.000 kuna. Svota je to zbog koje je HUZIP javno prozvao Želimir Babogredac, predsjednik Uprave Croatije Recordsa, što su iz Udruge ubrzo demantirali, navodeći kako je u pitanju bitno veći iznos, ipak ga ne želeći precizirati.

- Jok, ne stoji ta priča kako je u pitanju znatno viša cifra. Koliko ja znam, Mišo je dobio malo više od navedene svote. Ali glupo je da ja sad govorim u njegovo ime. U svakom slučaju dobije puno manje od onog što mu pripada kao nekom čije se pjesme toliko vrte u eteru. Uostalom, i sam je Mišo na tu temu govorio u “Nedjeljom u 2” – govori kći pjevača čija mirovina, prema njezinim riječima, iznosi oko 2000 kuna. Odgovora na pitanja kako se zaštititi i kako kontrolirati tko, što i koga emitira u hrvatskom eteru, kaže, nema, jer je takvo što nemoguće provjeriti.

MIRELA GORETA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 09:00