StoryEditorOCM
ShowbizJE LI NAŠA DRŽAVA PAMETNIJA OD SVIH

Glazbenici Poreznoj upravi: Vi ne slušate naše argumente, nego sječete glave sjekirama!

Piše PSD.
18. ožujka 2013. - 15:05
Hrvatska glazbena unija reagirala je danas dopisom na priopćenje Porezne uprave, po kojem su odbijeni njihovi zahtjevi za smanjenjem poreza na ulaznice za koncerte.

U dopisu koje potpisuje predsjedništvo HGU-a, Husein Hasanefendić, Nikša Bratoš, Neven Frangeš, Olja Dešić i Bruno Krajcar, navodi se sljedeće:

"Porezna uprava očitovala se priopćenjem na naš zahtjev da se na ulaznice za koncerte primijeni povlaštena stopa PDV-a. U priopćenju nema niti jednog jedinog argumentiranog odgovora na tu našu inicijativu, samo se utvrđuje trenutno stanje stvari, odnosno činjenica da je stopa PDV-a i dosad bila 25%. To je poruka na razini one priče o magarcu, koji je krepao upravo kad su ga naučili gladovati.

Postalo je neizdrživo

Ne prosvjedujemo mi zbog rasta PDV-a, iako je u kratkom razdoblju porastao s 22% na 25% (što isto nije nebitno), nego zbog činjenice da je dosadašnja stopa PDV-a jednostavno postala neizdrživa za našu djelatnost, a da je Ministarstvo financija, bez ikakvih argumenata, odbilo prijedlog Ministarstva kulture da se PDV za ulaznice za koncerte izjednači sa stopom koja se primjenjuje na kino ulaznice.

Mi ne tražimo nikakve privilegije ili izuzetke, nego samo da nam se izjednače uvjeti poslovanja sa svim državama oko nas, i državama Europske unije, koje 1. srpnja postajemo punopravni članovi. Najbogatije zemlje EU, u kojima je kupovna moć, a i navika posjećivanja kulturnih događanja na neizmjerno višoj razini nego kod nas, uvele su povlaštenu stopu PDV-a na ulaznice, pa je ta stopa, primjerice, u Švedskoj, Nizozemskoj i Belgiji 6%, a u Njemačkoj i Francuskoj 7% PDV-a.

U siromašnoj Hrvatskoj je ta stopa 25%, dakle mi na svaku ulaznicu plaćamo četiri puta veći porez. Toliko o "usklađivanju“ naših stečevina s onima EU, i našoj ravnopravnosti na tom tržištu od preko pola milijarde ljudi.

Postavlja se pitanje je li naša država pametnija od svih ostalih država, pa vodi najpametniju politiku u EU, ili uopće ne razumije razloge zašto su druge države uvele povlaštenu stopu, a naša baš neće. Uz dužno poštovanje, naša je procjena da su Vlade Švedske, Belgije, Nizozemske, Njemačke, Francuske, Austrije, Italije, Portugala, Rumunjske, Poljske, Slovenije…. (da ne nabrajamo dalje) dobro promislile, i napravile ozbiljne analize i izračune prije nego su uvele povlaštene stope PDV-a na ulaznice.

I Srbija ima povlaštenu stopu


I Srbija je uvela povlaštenu stopu, iako još neko vrijeme neće biti članica EU. Sve Vlade na svijetu vole da se proračun puni, očito je zaključak Vlada svih tih država bio da će se, u ovoj konkretnoj djelatnosti, s velikim multiplikativnim efektom na porezne prihode, proračun bolje puniti ako porezno opterećenje bude manje, a koncerata bude više. Za takvu njihovu odluku nisu trebali ni javni prosvjedi, ni priopćenja, samo zdrav razum i kvalitetna analiza stanja na tržištu.

Na žalost, bojimo se da naša država nije napravila nikakve ni analize ni izračune, to je politika rezanja sjekirom, a ne seciranja skalpelom. Očito će još puno "glava“ pasti dok mi ne počnemo spašavati svaki segment našeg gospodarstva pojedinačno i stručno, prvo kvalitetnom dijagnozom, a onda adekvatnim kirurškim zahvatom.

Uvjereni smo da Porezna uprava ne raspolaže izračunima koliko je manje uprihodio državni proračun od koncerata i pratećih djelatnosti u 2012. godini u odnosu na 2011., ili 2011. u odnosu na 2010., ili kumulativno u te dvije godine. Štoviše, uvjereni smo da se takva statistika u Poreznoj upravi uopće ne vodi. Ukoliko smo u krivu, ovim ih putem pozivamo da javno objave te podatke.

Udaljeni smo par stotina metara, a komuniciramo priopćenjima

Broj koncerata u protekle dvije-tri godine pao je za preko 50%, što Porezna uprava uopće nije primijetila, ali zato to naši članovi osjećaju na vlastitoj koži, i na budžetima svojih obitelji. Umjesto da upravo u Poreznoj upravi zazvoni "alarm za uzbunu“ jer im je u jednom segmentu, ma kako beznačajan on bio za proračun, drastično pao prihod, pa da sami, ili zajedno s nama, počnu tražiti rješenja kojima će se taj trend pada zaustaviti, Porezna uprava lakonski poručuje javnosti da je sve pod kontrolom i u najboljem redu, i sve u skladu s EU direktivom - iako su u EU ulaznice za koncerte izuzete iz opće stope PDV-a, a kod nas nisu.

Za taj presedan, kojim nas tjeraju u "ravnopravnu“ tržišnu utakmicu s teškim utezima na nogama, priopćenjem Porezne uprave ni mi ni javnost nismo dobili nikakvo suvislo obrazloženje.

Smatramo da je daljnja komunikacija priopćenjima posve izlišna, s obzirom da se zagrebački ured HGU nalazi na par stotina metara zračne linije od zgrada Ministarstva financija i Porezne uprave. Jedan od ključnih razloga našeg nezadovoljstva je to što Ministarstvo financija, nakon službenog prijedloga Ministarstva kulture da se na ulaznice za koncerte uvede niža stopa PDV-a, nije našlo za shodno sazvati bar jedan sastanak s nama koji o tome nešto znamo, prije nego je taj prijedlog odbijen.

A to je u stvari i glavna intencija našeg javnog manifestiranja nezadovoljstva, a i svih ostalih koje ćemo u idućim danima organizirati. Naime, želimo s nekim kompetentnim i politički odgovornim argumentirano razgovarati o našem problemu- koji je ujedno nedvojbeno problem vezan uz kulturnu politiku ove zemlje- i to prije nego što taj netko, olako i površno, presudi o našoj sudbini.

Mislili smo da je prava adresa za razgovor o kulturnoj politici Ministarstvo kulture RH, sudeći po tome tko se oglasio priopćenjem ispada da je to ipak Porezna uprava...", stoji na keaju dopisa predsjedništva HGU-a.

PSD, FOTO: CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2023 13:30