StoryEditorOCM
ShowbizPOSLASTICA ZA FANOVE

Gibonni je Splićanima priznao da je, kako bi mogao platiti bar neke račune i da ga ne uzdržava žena, napisao pjesme zbog kojih ga je sram: ova sigurno nije ta! Pogledajte video za ‘Lažu fotografije‘

27. rujna 2021. - 15:09

Šest mjeseci od izlaska prvog singla "Kiša", koji je i dalje jedna od najemitiranijih pjesama u eteru domaćih radio stanica, ali i onih u regiji, Gibonni danas objavljuje drugi singl sa aktualnog EP-a naziva "U po’ ure".

Radi se o pjesmi "Lažu fotografije" koja je, sudeći po dosadašnjim reakcijama publike i glazbene kritike, već prepoznata kao jedna od najistaknutijih i prvi izbor za nasljednicu uspješne "Kiše".

I sam Gibonni priznaje da mu je pjesma, nastala na Korčuli, jedna od najdražih na ovom izdanju, a na njoj su se kao gosti pridružili istaknuti instrumentalisti, jazz pijanist Matija Dedić i gitarist Yogi Lonich, te Simfonijski orkestar HRT-a.

Ova pjesma definitivno nije jedna od onih za koje se Gibo "srami što ju je napisao", kao što je otkrivao splitskoj publici na prošlotjednom "Pričiginu", gdje je njegov nastup, ako to možemo tako nazvati, zapravo više prijateljski razgovor s moderatorom i otvaranje publici, bio prava poslastica za njegove poklonike.

image
Gibonni s moderatorom večeri Ivom Anićem na 'Pričiginu' u Ljetnom kinu Bačvice
Joško Šupić/Cropix


Ondje je pričao kako je početkom 90-ih, dok mu još nije krenula vlastita karijera u smjeru u kojem kasnije srećom jest, pisao mnoge pjesme, i to mahom za druge izvođače, samo iz potrebe financijski uprihodi bračnoj zajednici sa svojom suprugom, koja je u toj fazi, srećom ne tako dugoj, morala financijski nositi kućanstvo.

"A ja san muškarac, Dalmatinac, ako me razumite šta oću reć... Nisan moga pustit da je ne platin neke račune..." - pričao je Gibo svojim Splićanima koji su ga sigurno "razumili".

Otkrio je i da mu je za neke pjesme koje je tih godina radio za druge, žao što ih nije potpisao. Recimo za "Zašto praviš slona od mene", koju je napravio za Dina Dvornika.

Tada još dugokosi roker, s pedigreom "polu heavy metalca" iz bivšeg benda "Osmi putnik", osjećao je, kako je priznao, da "izdaje svoje", ako sklada nešto za izvođača plesne muzike.

image
Dino Dvornik i Gibonni snimljene 2007. na splitskim Gripama
Joško Ponoš/Cropix


"To je bija suprotni pol, to su bili šminkeri..." - smijao se Gibo, koji je ipak rado svom dragom prijatelju, a i kvartovskom susjedu, napisao pjesmu koja je postala megahit i potpisao je imenom stvarne osobe, koja je kasnije dobivala tantijeme za nju.

"Sidija san isprid Bobisa na Skalicama i gleda ga kako prolazi u skupon autu, toga koji živi vanka i vodi se ka autor 'Slona', a ja san se istovremeno mislija oću li imat za platit još jednu kavu, ako neko naleti i sidne sa mnom..." - ispriča je Gibonni, podvlačeći kako se nezrelost u stavovima uvijek negdje plati.

Sjetio se tada i koncerta "Osmog putnika" na teraci u Klisu, za kojeg je prodana jedna jedina karta, ali i njihovog stylinga koji im je, po uzoru na američke hard rock bendove, osmišljavao prijatelj Ozzy, a koji se temeljio na posudbi "gega i elastičnih gaća i kratkih majičica od prijateljica iz razreda, koje se nikad ne bi vratile". 

image
Joško Šupić/Cropix


Stari fanovi su se sjećali dobro svih tih izdanja, i Gibinih i vlastitih, a novi će se, vjerujemo, obradovati novome, vrlo zanimljivom spotu, kojeg po Gibonnijevoj ideji, kao redatelj potpisuje Filip Filković Philatz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2023 11:39