StoryEditorOCM
ShowbizDESET SKLADBI

Evo koje ćete sve hitove slušati večeras u show programu Splitskog festivala: dok se glasovi budu zbrajali, napetost će ublažiti pjesma klape Sveti Juraj

10. srpnja 2021. - 10:34

Čak dva koncertna nastupa darovala je svojem gradu Klapa Hrvatske ratne mornarice "Sveti Juraj", povodom 20 godina osnivanja i rada.
Prvi koncert "Festivalske uspješnice" održan je u srijedu, a drugi koncert planiran je za subotu, 10. srpnja, u revijalnom show programu finalne večeri "61. Splitskog festivala 2021.", uz pratnju Festivalskog orkestra, pod ravnanjem maestra Tonća Ćićerića.

- "Splitski festival" nije samo jedan od brendova grada Splita, nego bi se usudio kazati i prvorazredno glazbeno-zabavno događanje u Hrvatskoj. U tom smislu, zaista smo počašćeni da u godini kada obilježavamo 20 godina osnivanja i rada mornaričke klape "Sveti Juraj" možemo nastupiti u programu "Festivala zabavne glazbe" u Splitu, našem rodnom gradu i to na dvije večeri, u srijedu i u subotu - izjavio je Marko Bralić, prvi čovjek nagrađivane klape.

Bit će ovo prigoda u kojoj će mornarička klapa iz Splita, u stanci glasovanja, izvesti brojne uspješnice "Splitskog festivala", ali i svoje autorske pjesme s novog albuma znakovitog naslova "Plovit se mora". Show program predviđa deset izvedbi, među ostalima, čut ćemo: "Sve bi seke ljubile mornare" (T. Huljić, N. Ninčević), "Proplakat će zora" (S. Mihaljinec, D. Britvić), Plovit se mora (T. Ćićerić, T. Ćićerić), "Ružo moja crvena" (D. Šimek, D. Šimek), "Kome bi šumilo" (T. Trumbić, T. Trumbić) i druge.
Inače, kada je u pitanju "Festival zabavne glazbe" u Splitu, klapa HRM-a je dobitnik više nagrada, među kojima su najznačajnije Grand Prix "Festivala zabavne glazbe Split 2019.", 1. nagrada publike i stručnog ocjenjivačkog suda za pjesmu "Kuća naše pisme", koju su izveli u suradnji s Goranom Karanom i Tedijem Spalatom.

Druga značajna nagrada je Grand Prix "Festivala zabavne glazbe Split 2009." i treća nagrada stručnoga ocjenjivačkog suda, za pjesmu "Mali Paškin", koju su izveli u suradnji s Đanijem Stipaničevim.
Klapa "Sveti Juraj" HRM - Split osnovana je 12. siječnja 2001., u Raketnoj bazi HRM-a u Žrnovnici, s ciljem predstavljanja Oružanih snaga RH na međunarodnom susretu vojski svijeta u Lourdesu.
Pjevači klape "Sveti Juraj“- HRM su: Hrvoslav Kužić, Stipe Botica, Ivica Kuzmanić, Marko Bralić, Darko Tranfić, Domagoj Žanić, Bruno Andrić, Goran Bralić, Jakov Šegvić, Dragan Popović i Ignacijo Tranfić.
Zapovjednik klape je stožerni narednik Marko Bralić.

Tijekom 20-godišnjeg rada nagrađivana mornarička klapa je izdala više od 150 audio i videosnimaka, kroz brojne albume (7 diskografskih izdanja Scardone i 12 promotivnih albuma MORH-a), čija se tematika proteže od tradicionalnih dalmatinskih klapskih pjesama, napjeva svjetovnog i duhovnog karaktera do domoljubnih i modernih pjesama pod umjetničkim vodstvom prof. Dragice Bošnjak, prof. Vladana Vuletina i prof. Maria Božića.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. siječanj 2023 23:04