StoryEditorOCM
ShowbizADIO, BRACO

‘Dragi prijatelju, počivaj u miru...‘: Dražen Zečić se emotivno porukom oprašta od tonca čija je smrt potresla estradu

Piše SCENA SD
3. lipnja 2024. - 20:11
Braco Radović (u sredini) ozvučio je kultni koncert Prljavaca na Trgu pred 250 tisuća ljudi, kao i Mišu na Poljudu 1992.Cropix

Hrvatsku glazbenu scenu pogodila je vijest o smrti legendarnog, za mnoge najboljeg majstora zvuka kojeg smo imali, Brace Radovića.

Vijest o njegovoj smrti šok je za cijelu scenu, jer malo tko nije s njim surađivao. Braco nas je napustio nakon duge i teške bolesti.

"Iskrena sućut obitelji i posljednji pozdrav našem Braci... Dragi prijatelju, počivao u miru" - napisao mu je na Facebooku Dražen Zečić.

"Zbogom dragi prijatelju", piše na Facebook stranici grupe Atomsko sklonište.

"Braco, počivaj u miru", napisao je Alen Vitasović.

Bolnu vijest o njegovu odlasku podijelio je danas Bracin sin Marko.

"Jutros nas je napustio Bracek, posljednji romantičar zvuka, kako su ga jednom prilikom nazvali. Moj tata, i istinski zaljubljenik u razglase, ribolov i dobar roštilj. Kako je Andrej jednom rekao, Braco nema dana radnog staža jer on živi jedan jako skupi hobi. I tako je i otišao... s tri projekta koje je i polupokretan šarafio i lemio. Uvijek spreman pomoći, naučiti i pogurati! I hvala mu na tome!

I kad razmislim o našem odnosu i što sam naučio samo se slatko nasmijem, jer znam da koliko dobroga ostavlja iza sebe. Ali tri mudrosti dominiraju: 1. Mali zapamti, najbitniji je miran san, 2. Budi čovjek, nemoj biti seronja, 3. Nemoj da ti fali basa.

Volim te Tata, počivaj u miru!", napisao je Marko potresne riječi.

Zvuk u režiji Brace Radovića obilježio brojne koncertne spektakle, turneje i festivale. Bio je pravi vizionar, čiji su talent i strast za glazbom ostavili neizbrisiv trag na glazbenoj sceni, kako onoj domaćoj, tako i stranoj, piše glazba.hr.

Glazbu je čuo na posve drugačiji način. Tvrdio je kako jedino u medicini i akustici 2 i 2 nisu 4. Iako se za neke prostore tvrdilo da se ne mogu kvalitetno ozvučiti, Braco bi na takve tvrdnje odmahivao rukom uz smiješak.

“Sve se može namjestiti”, samo bi odgovorio.

Svoju karijeru započeo je kao radio serviser, no brzo je počeo graditi vlastite zvučne sustave, a ljubav prema glazbi i neosporiv talent nakon koncerta Blood, Sweat & Tears u Zagrebu, na kojem im je predgrupa bio Parni Valjak, nisu ostali nezamijećeni. To je bio njihov prvi koncert u Europi i to baš u Zagrebu, 18. lipnja 1970. na Šalati, a pojačala je izradio upravo Braco.

Zapazio ga je Ivica Šerfezi, kojem je ozvučio koncert te se s njim uputio na turneju po Rusiji. Tamo je sedam godina radio razglas za dva najveća festivala – Melodije Druzja i Zlatna jesen. Po povratku iz Rusije, počeo je suradnju s "Bijelim dugmetom", ozvučavajući godinama sve njihove turneje, uključujući i povratničku turneju 2005. s koncertima u Sarajevu, Zagrebu i Beogradu.

Još se pamti koncert Bajage i Bijelog dugmeta u moskovskom Parku Gorki 1985. koji je privukao stotine tisuća ljudi na koji je Braco dovezao dva šlepera opreme za koncert. Također je radio na zahtjevnoj seriji koncerata Atomskog skloništa u Beogradu, na kojima je ukupno prisustvovalo oko 200 tisuća ljudi. Surađivao je i sa Zdravkom Čolićem, a Dino Merlin mu je tijekom jednog koncerta tri puta zahvaljivao na izvrsnom razglasu, piše glazba.hr.

Braco je stajao i iza ozvučenja legendarnog koncerta Prljavog Kazališta na Trgu bana Josipa Jelačića 1989. Bio je to najveći rock spektakl ikada u Zagrebu. Na tadašnjem Trgu Republike našlo se više od 250 tisuća ljudi.


Njegov je zvuk obilježio i klapski koncertni spektakl na Poljudu pod nazivom "Ne damo te pismo naša“ 2006. god. koji je donio tektonsku promjenu na glazbenoj sceni. Ozvučio je i na stadionu Poljud velike koncerte Miše Kovača i Marka Perkovića – Thompsona, turneje Prljavog kazališta, Parnog Valjka, Tomislava Bralića i klape Intrade…


Domaći izvođači bili su Braci draži od stranih, iako je ozvučio Brucea Springsteena u Budimpešti, Samanthu Fox, Joea Cockera i Simple Minds u Zagrebu, te Motorhead i Alvina Leeja u Puli. Na europskim koncertima strani su glazbenici znali inzistirati upravo na njegovom ozvučenju, a tonac Simple Mindsa izjavio je nakon koncerta u Zagrebu da je to bio najbolji razglas u Europi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2024 20:58