StoryEditorOCM
ShowbizOSMISLIO MU OKUS

Dietrich Mateschich, preminuli osnivač energetskog pića Red Bull, vodio je zanimljiv život, a u jednom od rijetkih intervjua čak je priznao koliko Red Bullova pije dnevno

Piše Mozaik SD
24. listopada 2022. - 19:47

Prošla su dva dana od smrti osnivača tvrtke za pića Red Bull, Dietricha Mateschicha (78). Ovaj Austrijanac, koji je kultna figura europskog biznisa, u subotu je izgubio bitku s rakom. Život s mu obilježili brojni zanimljivi trenutci, među kojima i trenutak kada je Dietrich uintervjuu priznao da dnevno popije čak 10 do 12 limenki Red Bulla, prenosi Fenix magazin.

Ovo svjetski poznato energetsko piće na tržištu se pojavilo 1987. godine, kada je Mateschich dobio licencu za tajlandsko energetsko piće “Krating Daeng”. On je tada okus pića prilagodio europskom tržištu, a ostalo je povijest.

O daljnjoj budućnosti ovog pića odlučivat će šef tajlandskog obiteljskog klana, koji je većinski vlasnik tvrtke Red Bull (u kojoj je Mateschicha imao 49 posto), Chalerm Yoovidhya. Mateschichev 29-godišnji sin Mark bit će uključen u poslovanje Red Bulla, prenosi Fenix magazin.

Red Bull je Mateschicha s ukupnom imovinom od 25,1 milijardi eura učinio najbogatijim Austrijancem i 51. najbogatijim čovjekom na svijetu prema Forbesovoj ovogodišnjoj listi. Unatoč činjenici da nije sam izumio ovo kultno piće, ovaj je čovjek pomoću svog dara za marketing izgradio impresivno carstvo.

Naime, Mateschicha je bio veliki investitor u sport, Formulu 1 i brojne ekstremne sportove, a na taj je način tvrtku Red Bull plasirao na sportsku scenu. Kanije je tvrtka osnovala i brojne nogometne klubove, kao na primjer Red Bull Salzburg, RB Leipzig, New York Red Bulls i druge. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. veljača 2023 12:25