StoryEditorOCM
ShowbizIZLOŽBA U 'ZLATNIH'

'Ajme pari živ!' uzviknula je Danijela Dvornik kad je ugledala kako je Splićanka naslikala njezinog muža; Na Mertojaku je nastalo ovih šest splitskih velikana, Iva zaista zna što radi

Piše Vinko Paić
27. studenog 2019. - 16:27
martinovic00

Portreti koje upravo gledate nastajali su u proteklih godinu dana na splitskom Mertojaku u domu friško diplomirane slikarice Ive Martinović (24).

Dino Dvornik, Boris Dvornik, Oliver Dragojević, Zdenko Runjić, Jakša Fiamengo te jedna dama – Zdravka Krstulović poslužili su mladoj umjetnici kao inspiracija za prvu samostalnu izložbu “Šest splitskih velikana”, koja se može pogledati do petka u Centru za kulturu “Zlatna vrata”.

Gledajući ove osebujne ljude koji su svojim radom zadužili grad podno Marjana, nemoguće je da vas ne ponesu emocije, a primijetili smo kako je nekim posjetiteljima za vrijeme našeg snimanja kanula i suza.

Kako i ne bi kad se portreti doimaju živima, pa imate osjećaj kao da vam Oliver ili Dino žele nešto kazati.

Upravo je buđenje osjećaja bila Ivina namjera, što je nesumnjivo i postigla. Čak je i Dinova udovica Danijela Dvornik, kad je prije godinu dana prvi put vidjela sliku, komentirala da joj se “pari živ”.

- Veoma cijenim sve njih, svakoga na svoj način, i ovim portretima željela sam im odati počast. Njihovo stvaralaštvo poticaj je i meni da budem dobra slikarica.

Voljela bih da dođu njihove obitelji

Dino je ekscentričan umjetnik, sviđa mi se ta njegova živahna energija i pristup životu.

Odmalena slušam njegove pjesme i oduvijek je bio dio mene. Baš kao i Oliver sa svojim sentimentalnim hitovima. “Nocturno” i “Stine” mogla bih slušati satima.

Njegova smrt ostavila me je tužnom, a ispraćaj na Rivi neću nikad zaboraviti.

Borisa i Zdravku gledala sam dok sam bila mala u “Našem malom mistu” i “Velom mistu”. Sviđa mi se ta njihova profinjenost i lakoća s kojom su iznijeli svoje uloge.

Zdenko i Jakša napisali su Oliveru neke od pjesama koje će zauvijek ostati među nama, stoga sam htjela da i oni budu dio mojih splitskih velikana. Voljela bih da njihove obitelji dođu vidjeti izložbu i to bi mi baš značilo – kaže Iva.

Portreti su napravljeni tehnikom ulja na platnu dimenzija 70 x 90 cm. Za svaki joj je trebalo oko tjedan dana da ga dovrši, a kako nije jutarnji tip, stvarala ih je najčešće u večernjim satima, pa je znala biti budna i u gluho doba noći.

Atelje i izložbe

S obzirom na to da je ovog listopada diplomirala slikarstvo na splitskoj Umjetničkoj akademiji, tek je u fazi traženja posla. Želja joj je otvoriti vlastiti atelje, posvetiti se stvaranju radova iz sfere moderne umjetnosti i izlagati u inozemstvu.

Smatra da je Split dobra podloga za bavljenje umjetnošću, a budućnosti u slikarstvu nije je strah jer je svjesna svojih kvaliteta i uporna u postizanju ciljeva.

– Za svaku se umjetnost treba žrtvovati i posvetiti joj se sto posto. Kad nešto radim, činim to sa srcem. Portreti su samo jedno od područja koja me zanimaju. Volim kroz njih prikazivati energiju ljudi, njihovu unutarnju psihologiju, dočarati im karakter...

Uglavnom slikam određene ljude prema fotografiji. Nekad mi znaju i pozirati, što im nije baš lako jer moraju šutjeti i mirovati – smije se Iva koja, kad joj kist nije u ruci, također piše, pleše i pjeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. ožujak 2023 19:28