Scena Mozaik

Ekskluzivno

Ovaj Hrvat već je godinama prava zvijezda u Irskoj, a u domovini nisu ni čuli za njega: upoznajte domaćina hit reality showa za usamljena srca

Ekskluzivno

Za razliku od brojnih 'posvuduša' za koje svi znamo, ali malo je tko siguran čime se zapravo bave, rijetki su oni kojima će nešto predstavljati ime i prezime - Mateo Šaina.

Da vam odmah uklonimo 'upitnike nad glavom', upoznat ćemo vas s ovim Hrvatom koji je već tri godine prava televizijska zvijezda u Irskoj. Mateo je domaćin reality showa "First Dates Ireland" u kojem se samce iz svih dijelova ove države pokušava spojiti na osnovi upitnika u kojem su se izjasnili kako bi trebao izgledati i razmišljati njihov idealni partner.

Da mu ide više nego odlično, potvrđuje velika gledanost emisije, a stigla je i potvrda struke, jer je već za prvu sezonu show dobio nagradu Irske akademije za film i televiziju (IFTA) za najbolji reality show. Ne samo to, vlasnica producentske kuće "Coco TV" Linda Cullen, koja ovaj sadržaj snima za kanal RTÉ2, prilikom primanja zlatnog kipića upravo je Hrvata istaknula kao osobu koja je opravdala njihova visoka očekivanja, čime su nadmašili originalnu britansku verziju ove emisije.
 

 

Srodne duše

- Show je zamišljen na način da parovima, koji svoj prvi spoj imaju na večeri, upravo menadžer restorana olakša upoznavanje. Mene je preporučio vlasnik restorana u kojem sam radio jer su se o potencijalnim kandidatima kod njega raspitivali njegovi poznanici iz TV branše.

Odlučili su se za mene valjda jer sam im bio televizičan, ali i jer znam sve o ugostiteljstvu. Najvažnije mi je bilo da je u pitanju dobronamjeran reality program i da ću i dalje moći nastaviti raditi na poziciji restoranskog menadžera. Za sad mi nagrada koju je dobio show nije otvorila nove slične poslove, ali pregovaram o jednom projektu, no ne bi o detaljima da se ne ureknem.

Televizija je poprilično zatvoren krug i nije se jednostavno probiti. No i da ne bude ništa od toga uživam u poslu koji radim, ali neću promovirati sam restoran, jer toliko dobro me ipak ne plaćaju – šali se ovaj momak iz Labina, koji nama koji nismo gledali duže od nekoliko klipova na YouTubeu ovako opisuje emisiju u kojoj radi.

- U pitanju je TV show na koji se prijavljuju ljudi u nadi da će pronaći srodnu dušu. Naravno to se ne dogodi uvijek, ali mi se definitivno potrudimo. Produkcija spaja parove prema njihovim zahtjevima, koliko je to moguće, i onda se oni nađu u restoranu na večeri. Do deserta je potrebno otkriti ima li kemije među njima. Na kraju večere moraju odlučit žele li se opet vidjeti na drugom spoju... iako zvuči kao Tinder, nema to veze s popularnom aplikacijom. Jer dogodilo se u puno slučajeva da smo dobili prave ljubavne parove nakon emitiranja – govori Mateo, koji je u Dublinu već pravi starosjedilac. Put Irske uputio se još 2004. godine, puno prije nego je počela 'velika seoba Hrvata'.
 

 

Poruka 'gastarbajterima'

- Zadnjih godina došlo je dosta Hrvata u Dublin i Irsku, što je i logično jer su nam oni ulaskom u EU među prvima otvorili tržište rada, ali i zbog dobrog znanja engleskog jezika jer smo ga svi učili od rane dobi u školi što nam omogućuje lakši početak. Plaće su tri puta više nego u Hrvatskoj i može se dosta uštedjeti, tko želi raditi, brzo nađe posao. Ja sam tu već 13 godina, a ostao sam jer mi se sviđa način života u Irskoj, ali i sloboda koju zarađeni novac donese - kaže Šaina, koji ima i savjet za sve one koji uskoro planiraju put 'zelenog otoka'.

- Trebaju biti svjesni da je sada dosta teže naći posao nego je to bilo prije nekoliko godina, ali još uvijek onaj tko želi raditi može. No sve veći problem postaje skupa stanarina, a i troškovi života općenito su sve veći. Svaki početak je težak, ali oni koji se potrude kasnije će uživati – dodaje ovaj mladić koji ima savjet i za sve potencijale 'gastrabajetere':
- Doma je uvijek najljepše, i koliko god tu živio, uvijek ćeš izvan Hrvatske biti stranac!

Naslovnica Mozaik