Scena Mozaik

'pokušajmo još jednom'

Kakav gaf na predstavljanju novog iPhonea! Svi su čekali revolucionarnu funkciju, a onda je zapelo baš u ključnom trenutku

'pokušajmo još jednom'

Apple je danas obilježio 10 godina od prodaje prvog iPhonea tako što je predstavio novi model ovog kultnog smartphonea.

Nakon što su predstavljeni novi Apple Watch Series 3 i Apple TV došao je red i na najiščekivaniji gadget godine koji se, sada je i službeno potvrđeno, zove - iPhone 8 i iPhone 8 Plus.

Novi iPhonei izrađeni su od vrhunskog aluminija te stakla za koje u Appleu kažu da je najsnažnije na ikojem smartphoneu. Boje su srebrna, siva i zlatna. Zaslon je nova Retina. Veličine ostaju iste - 4,7 i 5,5 inča. Tu su i stereo zvučnici koji su 25 posto glasniji od onih na iPhoneu 7, piše n1info.com.

iPhone koristi novi 64-bitni procesor A11 Bionic sa šest jezgri. GPU je 30 posto brži nego na procesoru A10
Kamere od 12 MP imaju nove senzore i općenito su poboljšane.

Predstavljen je i novi iPhone X "najveći korak naprijed nakon originalnog iPhonea".

Radi se o smartphoneu s potpuno novim dizajnom. iPhone X dolazi u dvije boje - srebrnoj i crnoj. Ima potpuno novi Super Retina zaslon od 5,8 inča, rezoluciju od 2,7 MP, 458 ppi a Tim Cook za njega kaže kako je to smartphone budućnosti.

 

 

Zaslon podržava HDR, Dolby Vision, HDR10, ima kontrast 1.000.000:1, ima 3D Touch, True Tone značajku... iPhone X se može probuditi samo pritiskom na zaslon. Nema tipke Home jer je zaslon raširen do svih rubova.
Također se neslužbeno doznaje kako će novi model biti i najskuplji dosad te da će mu cijena, ovisno o inačici modela, varirati od 950 do 1.200 američkih dolara.

Za otključavanje telefona koristi se prepoznavanje lica, a značajka se zove Face ID. Poluotok koji ulazi u vrh zaslona se zove True Depth Camera System i sadrži brojne senzore koji naprave matematički model lica vlasnika i potom ga prepoznaju za otključavanje.

Craig Federighi demonstrirao je mogućnosti iPhonea X. Nije mu uspjelo otključavanje prepoznavanjem lica iz prve. Oiphone X se otključava tako što se pogleda u uređaj i povuče prstom po zaslonu od dolje prema gore, piše jutarnji.hr.

Control Center se poziva povlačenjem s vrha zaslona. Postoje i opcije za AR s prednje kamere, poput poboljšanih filtera i maski na Snapchatu. Novi su i emojiji koji kopiraju pokrete lica koje radi vlasnik telefona pred kamerom i mogu se poslati izravno preko aplikacije Message.

 

 

 

 

Naslovnica Mozaik