Scena Mozaik

Večeras u Splitu

Neobičan pothvat naš će avanturist zabilježiti na sjecištu Marmontove i Rive: Volio bih da mi se i u Splitu upišu u knjigu snova

Večeras u Splitu

Ni tropske vrućine Davoru Rostuharu ne mogu ništa, što će i pokazati večeras na splitskoj Rivi, gdje će od 19 do 22 sata u sklopu pripremne, 1200 kilometara duge pješačke ljetne turneje, održati promociju svoje ekspedicije na Južni pol. Tijekom susreta s građanima Rostuhar će ispričati priču o 1200 kilometara puta ka najjužnijoj točki, na koji kreće u studenome.

Rostuhar je na hrvatsku pješačku turneju krenuo iz Zagreba 5. srpnja, u Splitu, na sjecištu Marmontove i Rive će zabilježiti svoj 770. pješke odrađeni kilometar. Težinu priprema pokazuju i 150 do 200 kilograma teška kolica, pokretni info-pult, koja na ravnim dionicama puta Rostuhar vuče za sobom. Do sada je s njima prešao 160 kilometara.

- I to je jedan od načina priprema. Turneja ima više ciljeva, a jedan od njih su mentalne pripreme za ekstreme koji me čekaju na Južnom polu. A dočekat će me temperature niže i od minus 40. Bit će surovo. Ovako sagledavam i snagu svoje izdržljivosti koja je bitan čimbenik. Isto tako, prodajom svojih knjiga prikupljam i sredstva potrebna za ekspediciju. Ona košta 200 tisuća dolara, a nama nedostaje još 200 tisuća kuna – kaže poznati hrvatski novinar, pisac, snimatelj, pustolov, koji tijekom turneje održava i niz predavanja "Usudi se sanjati".

Ovim putovanjem po zemlji Rostuhar želi ostvariti kontakt s ljudima, naći svoje istomišljenike, svoje pleme sanjara. Kaže i kako istražuje što sve čovjek mora napraviti kako bi ostvario svoj san. A da bi ga uspio ostvariti, veli, ipak treba podršku ljudi, zajednice, navijača, plemena.

- Volio bih da mi se i u Splitu upišu u knjigu snova. Da u njoj ostave svoje misli, pozitivu. Knjigu ću nositi sa sobom na Južni pol, i ona će mi biti svojevrsna motivacija, moja snaga. I potvrda da ono što ću doživjeti tamo dolje, mogu zahvaliti i podijeliti s njima. Jedan od mojih sanjara i velikih uzora će biti i Stipe Božić, koji će mi se pridružiti na splitskom druženju – kaže Davor Rostuhar, koji veli i kako s Robertom Pauletićem, nakon virtualnog i medijskog verbaliziranja vezanog uz pitanje prvog hrvatskog stupanja na Južni pol, nije više imao nikakvu komunikaciju.

Naslovnica Mozaik