Scena Mozaik

Iznenadit ćete se

Ova zemlja liže najviše sladoleda 'po glavi': prosječna potrošnja je gotovo 28 litara po stanovniku, a najviše ipak vole jedan klasični okus

Iznenadit ćete se

Pitanje je zgodno za kviz: koja zemlja najviše sladoleda liže "po glavi" stanovnika? Ni golema Kina, ni SAD, ni Italija sa svojim čuvenim "gelatom" – rekorder je Novi Zeland, gdje je godišnja prosječna potrošnja gotovo 28 i pol litara sladoleda po stanovniku.

Puno pažnje posvećuju kvaliteti mliječnih proizvoda općenito, a kad je sladoled u pitanju, posebno su inovativni. Usprkos tome, najpopularniji okus je poznati, "obični" okus vanilije.

U SAD-u - zemlji u kojoj je običaj sladoled kupovati "na kante" (i onda u njemu, što je čest motiv u filmovima, ljubavnu tugu "utapaju" na kauču gledajući melodrame) - debelo zaostaju, s tek 20,8 litara na godinu po glavi stanovnika. Inače, u SAD-u se godišnje proizvede oko 3,3 milijarde ove ledene poslastice.

Što se Hrvatske tiče, prema lanjskim podacima, "poliže" se prosječno 5,7 litara sladoleda, što nije malo. Iako se i u Hrvatskoj sladoled jede tijekom cijele godine, i kod nas i u zemljama vodećima u svijetu po potrošnji sladoleda vršno je razdoblje – i ono dugo vruće australsko, i ono kratko i prohladno finsko - ljetna sezona.

Međutim, najveće tržište sladoleda na svijetu je Kina, koja vrijednošću tržišta premašuje SAD, gdje je prodaja sladoleda na putu da ove godine dostigne 11,4 milijarde, dok će Kina dosegnuti 12,6 milijardi dolara.

Procjenjuje se da će do 2022. godine globalno tržište sladoleda dosegnuti 89 milijardi dolara. Povećana potražnja za ovom slasticom raste, što se, među ostalim, ima zahvaliti nastojanjima proizvođača da smanje udio masnoća te kreiraju maštovite nove okuse.


Najveći potrošači sladoleda godišnje (litra po glavi stanovnika)

1. Novi Zeland 28,4
2. SAD 20,8
3. Australija 18
4. Finska 14,2
5. Švedska 12
6. Kanada 10,6
7. Danska 9,8
8. Irska 8,4
9. Italija 8
10. Velika Britanija 7

 

Naslovnica Mozaik