Scena Mozaik

CRVENI ALARM

Tražit će se rashlađenje: kad se naziru 'pasje vrućine' dobro je nešto naučiti i od pasa

CRVENI ALARM

Kako stvari stoje, čeka nas nepodnošljivo ljeto. Prema svim sada dostupnim materijalima, južna Europa imat će jedno od najtoplijih ljeta u povijesti. Toplina će zavladati zapadnim Sredozemljem već prije početka lipnja, a zatim će se toplina postupno proširiti i na Balkanski poluotok i Euroaziju. Upravo na tom području je i najveća vjerojatnost za pojavu dugotrajnih valova vrućine koji sa sobom nose i povećanu opasnost od požara, ali i situacije bez vjetra u kojima je zrak ustajao.

Na našem području se, osobito u srpnju i kolovozu, očekuje nekoliko toplinskih valova koji mogu potrajati i dulje od tjedan dana. Padat će mnogi rekordi, no same brojke u klimatološkim nizovima i nisu najvažnije.

Znači prema svim prognozama imati ćemo “pasje vrućine”. Što znači da osim dobre pripreme trebalo bi obratit i pozornost na kućne ljubimce. Redovno provjeravati imaju li dovoljno svježe tekućine, jesu li predugo na suncu ....

Uostalom nije zgorega pratiti i što oni sami rade u zaštitu od sunčanice. Evo jednog prijedloga, može se vrlo lako shvatiti poanta. Jer ljeti jedino što se može i očekivati su vreli dani i vrele noći.

Naslovnica Mozaik