Scena Mozaik

NIJE SE SA SUNCEM IGRATI

'Mažite se!' savjetovala je na Bačama dermatologica, valjda je poslušala i ova ljepotica

NIJE SE SA SUNCEM IGRATI

Smrtnost od raka kože porasla je za 50 posto u posljednjih dvadeset godina. Zbog konstantnog povećanja zastupljenosti melanoma, želimo osvijestiti ljude o tome koliko su štetni odlasci u solarij te izlaganje suncu između 11 i 16 sati, upozorila je Vinka Abramović

Brojni kupači na splitskim Bačvicama danas su, osim uživanja u ljetnim radostima, imali priliku i obaviti zdravstveni pregled kože i madeža. U sklopu javnozdravstvene akcije "Sa Suncem u lito", Županijska liga protiv raka postavila je na plažu štand i šator u kojem su građani, ali i turisti mogli besplatno pregledati kožu te se educirati o opasnostima prevelikog izlaganja suncu.

- Smrtnost od raka kože porasla je za 50 posto u posljednjih dvadeset godina. Zbog konstantnog povećanja zastupljenosti melanoma, želimo osvijestiti ljude o tome koliko su štetni odlasci u solarij te izlaganje suncu između 11 i 16 sati.

Sedamdeset pregleda u sat vremena

Također, za prevenciju ove bolesti nužno je koristiti kremu sa zaštitnim faktorom i to ne samo prije kupanja, već nakon svakog izlaska iz mora – upozorila je Vinka Abramović iz Županijske lige za prevenciju raka.

Dermatologinja Ana Sanader Vučemilović svakom je pacijentu posvetila dovoljno vremena i pažnje kako bi detaljno pregledala madeže koji bi mogli ukazivati na eventualan zdravstveni problem.

Prisutni su tako mogli obaviti ozbiljan pregled u opuštenoj i nešto neformalnijoj atmosferi.

- Ovo je pametna ideja jer se ovako pregled može obaviti puno brže nego klasičnim odlaskom kod liječnika. Primjećujem da je jako puno ljudi prepoznalo vrijednost ove akcije – kazao je Slobodan Roje, jedan od posjetitelja koji je odlučio iskoristiti jučerašnji sunčani dan za dodatnu edukaciju o svome zdravlju.

Abramović je istaknula kako je izuzetno zadovoljna odazivom.

- Već do 10 sati obavili smo sedamdesetak pregleda. Dolazi nam dosta turista te roditelja s djecom koji znaju koliko je važno da edukacija o zdravlju započne od malih nogu – kazala je Abramović.

Red za besplatni pregled konstantno se povećavao, a nakon što su uvidjeli koliko je ovo korisna prilika za njih, nekolicina kupača izišla je iz mora te odlučila potrošiti malo vremena na svoje zdravlje.

 

Naslovnica Mozaik