stdClass Object ( [id] => 296586 [title] => Solinski genijalac Ivan Mrvoš: U ponoć mi je zazvonio mobitel. Zovu iz Katara. Traže moje klupe. Odmah! [alias] => solinski-genijalac-ivan-mrvos-u-ponoc-mi-je-zazvonio-mobitel-zovu-iz-katara-traze-moje-klupe-odmah [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Nisam je želio prodat. Mjesec dana sam se premišljao, ali jednostavno nisam imao odakle izmislit tu lovu. I tako sam je na kraju stavio na oglasnik, a na kraju sam je morao prodat za duplo manje. Teške duše sam je prodao, bila je to gitara za koju sam novac zaradio radeći u prvom srednje sa svojim starim – prisjeća se 20-godišnji Ivan Mrvoš najteže odluke koju je do sada morao donijeti kada je krenuo u biznis po kojem je u kratko vrijeme postao poznat ne samo u Hrvatskoj nego i mnogo šire.

Ivan Mrvoš je, naime, ponovno izumio klupu. Njegova “pametna klupa” koja ima solarno napajanje i omogućava punjenje uređaja putem usb-ulaza, a može služiti i kao internetski “hot spot”, kratko nakon što je prvi primjerak instaliran u Solinu, postala je vijest u medijima a upiti su počeli stizati sa svih strana svijeta. Da bi nekako skrpio novac potreban za sastavljanje prve klupe, Ivan je prodao svoju Stagg gitaru, kopiju fender stratocastera, i dok priča o tome, još je primjetno koliko je teško donio tu odluku.
No, od Nove godine ta se pametna klupa, kojih je ove godine prodao 30, više neće proizvoditi – i to uopće nije loša vijest. Dapače.

- Privodimo kraju sastavljanje novog modela koji će imati nekoliko tehnologija koje smo sami razvili - pojašnjava Mrvoš.

Prije svega, ugradili su mogućnost bežičnog punjenja.

- Taj novi model radit ćemo s dosta jačim solarnim panelima i baterijama koji će omogućiti da klupa zimi izdrži i do nekoliko dana ružnog vremena. Osim toga, radimo i na povećanju dometa bežičnog punjenja što je tehnologija koju još nisu razvile niti velike tehnološke kompanije. Riječ je o zaista kompleksnoj tehnologiji budući da kod bežičnog punjenja dolazi do velike potrošnje struje i velikog zagrijavanja ovojnica, da sada ne ulazim u detalje. Za sada postoje dometi za punjenje baterija od oko pola centimetra do centimetra, a mi razvijamo tehnologiju koja će omogućiti da čovjek, na primjer, drži mobitel u ruci dok sjedi i tipka na njemu, a da se mobitel istovremeno puni - pojašnjava Mrvoš.

Pročišćivač zraka

Osim toga, u novi model klupe ubacio je i sustav za pročišćavanje zraka. Dva snažna ventilatora trebali bi “provrtiti” do 150 kubika zraka dnevno, koji će prolaziti kroz filtere u kojima će se, opet, izdvajati razne štetne čestice iz zraka.

Zaista, zašto ne?

- Efekt pročiščivača na jednoj klupi je beznačajan, ali na više klupa može se postići i neki manji učinak - pojašnjava Mrvoš.

Taj novi model sadržavat će i drugačije usb ulaze koji se neće moći lako razbiti, a osim toga bit će i “pametniji”, odnosno moći će prepoznati o kakvom se uređaju radi i tome prilagoditi punjenje, te će prepoznati i kada je uređaj napunjen.

- Sve je sada u završnoj fazi, i sve fukncionira - kaže mladi izumitelj kojeg smo jedva uspjeli uhvatiti na sat vremena za razgovor par dana prije predstavljanja novog modela.
Upravo će to predstavljanje označiti i ulazak tvrtke “Include”, u kojoj je uz Maroša još pet njegovih vršnjaka, u pravi posao. Početni je odziv, naime, bio izvrstan, no većinu narudžbi morali su odbiti jer klupe jednostavno nisu imali gdje proizvesti.

- Prvu sam klupu sam financirao a nakon toga smo nove primjerke financirali iz prodaje. Sve primjerke koje smo do sada prodali izradili smo u mojem dvoru, na otvorenom, a elektroniku smo spajali u mojoj sobi. Upita je bilo deset puta više nego što smo mogli proizvesti - veli Mrvoš koji će početkom sljedećeg tjedna krenuti u razgovore sa zainteresiranim investitorima, a kojih također ne manjka.

Velika investicija

Kako je počela cijela priča već je poznato. Prva je ideja bila izrada “pametnih stolica” koje su, ipak, vlasnicima kafića - ciljanoj klijenteli - bile preskupe, pa se prebacio na klupe. Još prije toga planirao je otvoriti servis računala.

A sadašnji planovi? Investicija od nekih 15 milijuna kuna, proizvodna hala od oko 800 kvadrata, proizvodnja do 300 klupa mjesečno, i širenje ponude, i to jedva godinu dana nakon što je prvu klupu predstavio javnosti.

Opet ćemo reći - zaista, zašto ne?

- Do kraja trećeg mjeseca planiramo imati pogon i nekih 25 zaposlenih, dobrim dijelom inženjera i programera - kaže naš sugovornik.

Nakon što je Grad Solin instalirao prvu klupu, sada su u razgovorima oko moguće lokacije na kojoj bi se izgradio pogon. Evaluacija projekta je završena, nude se i neke susjedne općine. To je lijepo za čuti, kao i to da su mu iz HBOR-a nudili kreditiranje, no Mrvoš će bez problema detektirati što je najveći problem u razvoju ovakvih firmi.

- Nama nedostaje pravi poduzetnički inkubator, u kojem će mladi poput mene, koji imaju ideju ali se nemaju kome obratiti, moći doći i dobiti potrebnu pomoć i savjete. Bugarska u Sofiji ima poduzetnički akcelerator u kojem se novi projekti financiraju u stotinama tisuća eura, Albanija je ukinula poreze na start-upove. S druge strane, kod nas postoje određeni programi pomoći poduzetnicima koji tek ulaze u posao, no takvi su programi i slabo poznati i formulirani su tako da idu u prilog većim, već postojećim tvrtkama. U pravilu se nepovratna sredstva za projekte dobiju nakon što se novac potroši, dakle refundiraju se. Još je možda i veći problem što je teško doći do informacija kome se uopće obratiti. Noćima sam sjedio ispred kompjutora i istraživao što i kako. Kada su start-up firme u pitanju, puno je teže “izgurati” projekt koji se odnosi na hardver, proizvodnju. Nekome tko razvija softver ne trebaju tolika početna sredstva, sve što treba je internet i laptop. No kada je hardver u pitanju, treba kupiti alate. Nikad ne bih uspio sastaviti prvu klupu da nisam imao nešto alata od oca, a ostatak potrebnog novca sam skrpao, eto, i prodavši gitaru. Moja je želja, ako uspijem u ovom poslu, jednog dana osnovati fond koji bi financirao upravo takve ljude s idejom. Fond kojem bi se mogli javiti, a onima za koje se procijeni kako imaju izgleda za uspjeh omogućiti sve od edukacije do nabavke potrebnih strojeva.

Osim što je trebalo znati koji alat kupiti, trebalo je s njim znati i raditi. Ivan Mrvoš je to dobro naučio radeći s ocem.

- Moj stari je radio ograde i tako sam s njim manje-više sve naučio. Recimo, nemam atest za zavarivača, ali mogu reći da varim kao bilo koji atestirani varilac. Jednako tako, dobro i brusim - smije se, dodajući:

- Struja me je uvijek više zanimala, tako da sam se dosta školovao i na “google” fakultetu, noćima bih po forumima istraživao ono što me zanimalo.

Sve to bilo puno teže da u srednjoj tehničkoj školi Ivan nije imao dva izvanredna profesora, Miroslava Dujmovića i Vicka Marušića.

- Nije im bio problem organizirati izvannastavne sate, po 4-5 sati tjedno, kako bismo izučili nove stvari - prisjeća se Mrvoš.

FESB, na kojemu je student prve godine, trenutačno je “na čekanju”, ako izuzmemo to što se s kolegama javlja na studentska natjecanja - na kojima redovito pobjeđuju. Uostalom, dio novaca potrebnih za razvoj zaradili su i na taj način.

Gospodarska diplomacija

Iako su ga već kontaktirali i iz HBOR-a nudeći mu pomoć, Mrvoš se ipak odlučio za odabir investitora koji bi u firmu ulio gotov novac kako bi izbjegao dugotrajne kreditne procedure. Za sada ima zainteresiranih sa svih strana svijeta, od Južne Koreje do Austrije, jednako kao što ga zovu sa svih strana zainteresirani za distribuciju.

- Prije par tjedana zazvonio mi je mobitel u ponoć, zovu iz Katara. Traže klupe odmah - prepričava naš sugovornik kojom se brzinom razvijaju stvari.

Osim toga, ruku su mu pružili i naši veleposlanici u Saudijskoj Arabiji i Norveškoj, što je, između ostalog, dokaz da se kod probudila i ta dugo sanjana “gospodarska diplomacija”. Naš Veleposlanik u Norveškoj trenutno radi na tome da Grad Split pokloni jednu klupu Trondheimu, svom gradu pobratimu.

Svjestan je Mrvoš da tek ulazi u pravi utakmicu, da cijela priča tek počinje. Javili su se već i drugi proizvođači, između ostalog i tvrtka od koje je ranije nabavljao panele, no počele su i grube igre.

Nedavno se tako javio na natječaj u zadarskoj županiji. Njihova je klupa odgovarala svim specifikacijama a spustili su i cijenu kako bi upali u kriterije. Ali, taj je natječaj na koncu poništen dok je na ponovljenom natječaju pobijedila konkurentska tvrtka čija klupa, ističe Mrvoš, nije zadovoljavala niti jednu specifikaciju iz prvog natječaja. Pobijedili su jer su ponudili - nižu cijenu.

U Dubrovniku, na sličnom natječaju, pobijedila je lokalna tvrtka koja je za istu cijenu ugovorila duplo manje stolica nego što je on ponudio.

Čudan je bio i incident u kojem je netko pokušao čekićem razbiti klupu instaliranu na vidilici na Marjanu, u vrijeme teškog pljuska i po mraku. Nepoznat netko raspalio je čekićem po usb ulazu, valjda želeći dokazati kako je klupa slabo izrađena, no naš je sugovornik na to odgovorio doradom proizvoda, ubacivši usb ulaze koje je sada puno, puno teže oštetiti.

- Mi smo svjesni da će se sada svi ubaciti u tu priču, no jednako tako znamo da jednostavno moramo biti, prvi, ispred svih i bolji od svih - smireno će Mrvoš koji se u cijeloj priči brani jedino tako što je zaštitio naziv “pametna klupa”.

- Mogućnosti koje se otvaraju su neograničene, neke još i mi samo naslućujemo a nismo sigurno kamo će nas to odvesti. Naš je cilj da u neko dogledno vrijeme bude u gradovima više pametnih nego običnih klupa koje bi mogli povezati i tako iz jednog centra pratiti koliko se pojedina klupa koristi i na koji način, kakvo je vrijeme na pojedinoj lokaciji, što ljudi najviše pregledavaju na internetu. Osim toga, tu je i mogućnost postavljanja multimedijalnih panoa na kojima bi se pružale različite informacije i putem kojih bi grad mogao zaraditi od oglašavanja. Cilj je, dakle, pružiti što više usluga, no, naravno, sve to ovisi o razvoju solarnih panela.
Mrvoševe klupe trenutačno su postavljene od Sarajeva, Koprivnice do Dugog Rata i Splita. Uskoro ih možete očekivati i u vašem gradu.

mARIJO KAVAIN
SNIMA ANTE ČIZMIĆ / EPH
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => oči u oči [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-12-19 17:49:18 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-12-20 22:54:33 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-12-19 23:42:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 28991 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/12/19/Spektar/ivanmrvos00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x422" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7377537 Threads: 1 Questions: 1593374813 Slow queries: 4727115 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110356088 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/solinski-genijalac-ivan-mrvos-u-ponoc-mi-je-zazvonio-mobitel-zovu-iz-katara-traze-moje-klupe-odmah-296586 [printLink] => /mozaik/zivot/solinski-genijalac-ivan-mrvos-u-ponoc-mi-je-zazvonio-mobitel-zovu-iz-katara-traze-moje-klupe-odmah-296586?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 231005 [name] => ivanmrvoš [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivanmrvos [link] => /tag/ivanmrvos ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => oči u oči [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Solinski genijalac Ivan Mrvoš: U ponoć mi je zazvonio mobitel. Zovu iz Katara. Traže moje klupe. Odmah! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-10-17-09-34-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/12/19/Spektar/ivanmrvos00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/12/19/Spektar/ivanmrvos00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Nisam je želio prodat. Mjesec dana sam se premišljao, ali jednostavno nisam imao odakle izmislit tu lovu. I tako sam je na kraju stavio na oglasnik, a na kraju sam je morao prodat za duplo manje. Teške duše sam je prodao, bila je to gitara za koju sam novac zaradio radeći u prvom srednje sa svojim starim – prisjeća se 20-godišnji Ivan Mrvoš najteže odluke koju je do sada morao donijeti kada je krenuo u biznis po kojem je u kratko vrijeme postao poznat ne samo u Hrvatskoj nego i mnogo šire.

Ivan Mrvoš je, naime, ponovno izumio klupu. Njegova “pametna klupa” koja ima solarno napajanje i omogućava punjenje uređaja putem usb-ulaza, a može služiti i kao internetski “hot spot”, kratko nakon što je prvi primjerak instaliran u Solinu, postala je vijest u medijima a upiti su počeli stizati sa svih strana svijeta. Da bi nekako skrpio novac potreban za sastavljanje prve klupe, Ivan je prodao svoju Stagg gitaru, kopiju fender stratocastera, i dok priča o tome, još je primjetno koliko je teško donio tu odluku.
No, od Nove godine ta se pametna klupa, kojih je ove godine prodao 30, više neće proizvoditi – i to uopće nije loša vijest. Dapače.

- Privodimo kraju sastavljanje novog modela koji će imati nekoliko tehnologija koje smo sami razvili - pojašnjava Mrvoš.

Prije svega, ugradili su mogućnost bežičnog punjenja.

- Taj novi model radit ćemo s dosta jačim solarnim panelima i baterijama koji će omogućiti da klupa zimi izdrži i do nekoliko dana ružnog vremena. Osim toga, radimo i na povećanju dometa bežičnog punjenja što je tehnologija koju još nisu razvile niti velike tehnološke kompanije. Riječ je o zaista kompleksnoj tehnologiji budući da kod bežičnog punjenja dolazi do velike potrošnje struje i velikog zagrijavanja ovojnica, da sada ne ulazim u detalje. Za sada postoje dometi za punjenje baterija od oko pola centimetra do centimetra, a mi razvijamo tehnologiju koja će omogućiti da čovjek, na primjer, drži mobitel u ruci dok sjedi i tipka na njemu, a da se mobitel istovremeno puni - pojašnjava Mrvoš.

Pročišćivač zraka

Osim toga, u novi model klupe ubacio je i sustav za pročišćavanje zraka. Dva snažna ventilatora trebali bi “provrtiti” do 150 kubika zraka dnevno, koji će prolaziti kroz filtere u kojima će se, opet, izdvajati razne štetne čestice iz zraka.

Zaista, zašto ne?

- Efekt pročiščivača na jednoj klupi je beznačajan, ali na više klupa može se postići i neki manji učinak - pojašnjava Mrvoš.

Taj novi model sadržavat će i drugačije usb ulaze koji se neće moći lako razbiti, a osim toga bit će i “pametniji”, odnosno moći će prepoznati o kakvom se uređaju radi i tome prilagoditi punjenje, te će prepoznati i kada je uređaj napunjen.

- Sve je sada u završnoj fazi, i sve fukncionira - kaže mladi izumitelj kojeg smo jedva uspjeli uhvatiti na sat vremena za razgovor par dana prije predstavljanja novog modela.
Upravo će to predstavljanje označiti i ulazak tvrtke “Include”, u kojoj je uz Maroša još pet njegovih vršnjaka, u pravi posao. Početni je odziv, naime, bio izvrstan, no većinu narudžbi morali su odbiti jer klupe jednostavno nisu imali gdje proizvesti.

- Prvu sam klupu sam financirao a nakon toga smo nove primjerke financirali iz prodaje. Sve primjerke koje smo do sada prodali izradili smo u mojem dvoru, na otvorenom, a elektroniku smo spajali u mojoj sobi. Upita je bilo deset puta više nego što smo mogli proizvesti - veli Mrvoš koji će početkom sljedećeg tjedna krenuti u razgovore sa zainteresiranim investitorima, a kojih također ne manjka.

Velika investicija

Kako je počela cijela priča već je poznato. Prva je ideja bila izrada “pametnih stolica” koje su, ipak, vlasnicima kafića - ciljanoj klijenteli - bile preskupe, pa se prebacio na klupe. Još prije toga planirao je otvoriti servis računala.

A sadašnji planovi? Investicija od nekih 15 milijuna kuna, proizvodna hala od oko 800 kvadrata, proizvodnja do 300 klupa mjesečno, i širenje ponude, i to jedva godinu dana nakon što je prvu klupu predstavio javnosti.

Opet ćemo reći - zaista, zašto ne?

- Do kraja trećeg mjeseca planiramo imati pogon i nekih 25 zaposlenih, dobrim dijelom inženjera i programera - kaže naš sugovornik.

Nakon što je Grad Solin instalirao prvu klupu, sada su u razgovorima oko moguće lokacije na kojoj bi se izgradio pogon. Evaluacija projekta je završena, nude se i neke susjedne općine. To je lijepo za čuti, kao i to da su mu iz HBOR-a nudili kreditiranje, no Mrvoš će bez problema detektirati što je najveći problem u razvoju ovakvih firmi.

- Nama nedostaje pravi poduzetnički inkubator, u kojem će mladi poput mene, koji imaju ideju ali se nemaju kome obratiti, moći doći i dobiti potrebnu pomoć i savjete. Bugarska u Sofiji ima poduzetnički akcelerator u kojem se novi projekti financiraju u stotinama tisuća eura, Albanija je ukinula poreze na start-upove. S druge strane, kod nas postoje određeni programi pomoći poduzetnicima koji tek ulaze u posao, no takvi su programi i slabo poznati i formulirani su tako da idu u prilog većim, već postojećim tvrtkama. U pravilu se nepovratna sredstva za projekte dobiju nakon što se novac potroši, dakle refundiraju se. Još je možda i veći problem što je teško doći do informacija kome se uopće obratiti. Noćima sam sjedio ispred kompjutora i istraživao što i kako. Kada su start-up firme u pitanju, puno je teže “izgurati” projekt koji se odnosi na hardver, proizvodnju. Nekome tko razvija softver ne trebaju tolika početna sredstva, sve što treba je internet i laptop. No kada je hardver u pitanju, treba kupiti alate. Nikad ne bih uspio sastaviti prvu klupu da nisam imao nešto alata od oca, a ostatak potrebnog novca sam skrpao, eto, i prodavši gitaru. Moja je želja, ako uspijem u ovom poslu, jednog dana osnovati fond koji bi financirao upravo takve ljude s idejom. Fond kojem bi se mogli javiti, a onima za koje se procijeni kako imaju izgleda za uspjeh omogućiti sve od edukacije do nabavke potrebnih strojeva.

Osim što je trebalo znati koji alat kupiti, trebalo je s njim znati i raditi. Ivan Mrvoš je to dobro naučio radeći s ocem.

- Moj stari je radio ograde i tako sam s njim manje-više sve naučio. Recimo, nemam atest za zavarivača, ali mogu reći da varim kao bilo koji atestirani varilac. Jednako tako, dobro i brusim - smije se, dodajući:

- Struja me je uvijek više zanimala, tako da sam se dosta školovao i na “google” fakultetu, noćima bih po forumima istraživao ono što me zanimalo.

Sve to bilo puno teže da u srednjoj tehničkoj školi Ivan nije imao dva izvanredna profesora, Miroslava Dujmovića i Vicka Marušića.

- Nije im bio problem organizirati izvannastavne sate, po 4-5 sati tjedno, kako bismo izučili nove stvari - prisjeća se Mrvoš.

FESB, na kojemu je student prve godine, trenutačno je “na čekanju”, ako izuzmemo to što se s kolegama javlja na studentska natjecanja - na kojima redovito pobjeđuju. Uostalom, dio novaca potrebnih za razvoj zaradili su i na taj način.

Gospodarska diplomacija

Iako su ga već kontaktirali i iz HBOR-a nudeći mu pomoć, Mrvoš se ipak odlučio za odabir investitora koji bi u firmu ulio gotov novac kako bi izbjegao dugotrajne kreditne procedure. Za sada ima zainteresiranih sa svih strana svijeta, od Južne Koreje do Austrije, jednako kao što ga zovu sa svih strana zainteresirani za distribuciju.

- Prije par tjedana zazvonio mi je mobitel u ponoć, zovu iz Katara. Traže klupe odmah - prepričava naš sugovornik kojom se brzinom razvijaju stvari.

Osim toga, ruku su mu pružili i naši veleposlanici u Saudijskoj Arabiji i Norveškoj, što je, između ostalog, dokaz da se kod probudila i ta dugo sanjana “gospodarska diplomacija”. Naš Veleposlanik u Norveškoj trenutno radi na tome da Grad Split pokloni jednu klupu Trondheimu, svom gradu pobratimu.

Svjestan je Mrvoš da tek ulazi u pravi utakmicu, da cijela priča tek počinje. Javili su se već i drugi proizvođači, između ostalog i tvrtka od koje je ranije nabavljao panele, no počele su i grube igre.

Nedavno se tako javio na natječaj u zadarskoj županiji. Njihova je klupa odgovarala svim specifikacijama a spustili su i cijenu kako bi upali u kriterije. Ali, taj je natječaj na koncu poništen dok je na ponovljenom natječaju pobijedila konkurentska tvrtka čija klupa, ističe Mrvoš, nije zadovoljavala niti jednu specifikaciju iz prvog natječaja. Pobijedili su jer su ponudili - nižu cijenu.

U Dubrovniku, na sličnom natječaju, pobijedila je lokalna tvrtka koja je za istu cijenu ugovorila duplo manje stolica nego što je on ponudio.

Čudan je bio i incident u kojem je netko pokušao čekićem razbiti klupu instaliranu na vidilici na Marjanu, u vrijeme teškog pljuska i po mraku. Nepoznat netko raspalio je čekićem po usb ulazu, valjda želeći dokazati kako je klupa slabo izrađena, no naš je sugovornik na to odgovorio doradom proizvoda, ubacivši usb ulaze koje je sada puno, puno teže oštetiti.

- Mi smo svjesni da će se sada svi ubaciti u tu priču, no jednako tako znamo da jednostavno moramo biti, prvi, ispred svih i bolji od svih - smireno će Mrvoš koji se u cijeloj priči brani jedino tako što je zaštitio naziv “pametna klupa”.

- Mogućnosti koje se otvaraju su neograničene, neke još i mi samo naslućujemo a nismo sigurno kamo će nas to odvesti. Naš je cilj da u neko dogledno vrijeme bude u gradovima više pametnih nego običnih klupa koje bi mogli povezati i tako iz jednog centra pratiti koliko se pojedina klupa koristi i na koji način, kakvo je vrijeme na pojedinoj lokaciji, što ljudi najviše pregledavaju na internetu. Osim toga, tu je i mogućnost postavljanja multimedijalnih panoa na kojima bi se pružale različite informacije i putem kojih bi grad mogao zaraditi od oglašavanja. Cilj je, dakle, pružiti što više usluga, no, naravno, sve to ovisi o razvoju solarnih panela.
Mrvoševe klupe trenutačno su postavljene od Sarajeva, Koprivnice do Dugog Rata i Splita. Uskoro ih možete očekivati i u vašem gradu.

mARIJO KAVAIN
SNIMA ANTE ČIZMIĆ / EPH
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/solinski-genijalac-ivan-mrvos-u-ponoc-mi-je-zazvonio-mobitel-zovu-iz-katara-traze-moje-klupe-odmah-296586 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b1699380b1a8dc24e5f6ed596bf473593ed38281 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Solinski+genijalac+Ivan+Mrvo%C5%A1%3A+U+pono%C4%87+mi+je+zazvonio+mobitel.+Zovu+iz+Katara.+Tra%C5%BEe+moje+klupe.+Odmah%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fsolinski-genijalac-ivan-mrvos-u-ponoc-mi-je-zazvonio-mobitel-zovu-iz-katara-traze-moje-klupe-odmah-296586 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fsolinski-genijalac-ivan-mrvos-u-ponoc-mi-je-zazvonio-mobitel-zovu-iz-katara-traze-moje-klupe-odmah-296586 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => oči u oči [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Životoči u oči

Solinski genijalac Ivan Mrvoš: U ponoć mi je zazvonio mobitel. Zovu iz Katara. Traže moje klupe. Odmah!

Piše PSD.
20. prosinca 2015. - 00:42
Nisam je želio prodat. Mjesec dana sam se premišljao, ali jednostavno nisam imao odakle izmislit tu lovu. I tako sam je na kraju stavio na oglasnik, a na kraju sam je morao prodat za duplo manje. Teške duše sam je prodao, bila je to gitara za koju sam novac zaradio radeći u prvom srednje sa svojim starim – prisjeća se 20-godišnji Ivan Mrvoš najteže odluke koju je do sada morao donijeti kada je krenuo u biznis po kojem je u kratko vrijeme postao poznat ne samo u Hrvatskoj nego i mnogo šire.

Ivan Mrvoš je, naime, ponovno izumio klupu. Njegova “pametna klupa” koja ima solarno napajanje i omogućava punjenje uređaja putem usb-ulaza, a može služiti i kao internetski “hot spot”, kratko nakon što je prvi primjerak instaliran u Solinu, postala je vijest u medijima a upiti su počeli st...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 19:09