Scena Mozaik

Hrvatski “X-Men”

Goran Čolak: Bit će još rekorda - mogao bih bez disanja i 25 minuta!

Hrvatski “X-Men”

Credit: Jure Miskovic/Cropix Čolakov zaron bez disanja duže od 23 minute najaprije je zabrinuo, a zatim oduševio nazočne u Viru

Višestruki svjetski prvak i ronilački rekorder, 31-godišnji Zagrepčanin s virskom adresom, Goran Čolak oborio je Guinnessov rekord nakon što je u petak navečer u zatvorenom bazenu na otoku Viru prestao disati čak 23 minute plus jednu sekundu! Dok se u očima publike na prepunoj virskoj rivi već počela nazirati ozbiljna zabrinutost, Čolak je nakon beskrajno dugo vremena izronio i postavio novi svjetski rekord u ronjenju zadržavanjem daha s prethodnim uzimanjem čistog kisika.

– Prva mi je emocija bila olakšanje što sam uspio napraviti ono što sam najavio, a sreća dolazi kasnije. Iskreno, volim osjećaj pobjede i radosti zbog postizanja zacrtanih ciljeva, no nakon pola sata idem dalje, odnosno sve ispočetka prema novim ciljevima - kazao je nakon što je uz ovacije gledatelja izronio svjež i raspoložen poput slavnog Jacquesa Mayola iz kultnog filma Luca Bessona “Veliko plavetnilo“.

’Znao sam da ću uspjeti’

U grobnoj tišini koja je oko montažnog desetmetarskog bazena trajala cijelu vječnost, hrvatski je Mayol najveću borbu vodio sa samim sobom 31 sekundu, koliko mu je trebalo za rušenje starog rekorda od 22 minute i 30 sekundi.

– Dok si pod vodom tako dugo, svašta ti pada na pamet. Smišljao sam svakakve izgovore i što ću kazati ako ne uspijem. No, nakon polovice vremena znao sam kako ću uspjeti, pa ću izgovore sačuvati za sljedeći put - kazao je nakon pobjedonosnog izrona.

Iako je spektakularnim uspjehom postao svojevrsni čovjek mutant, hrvatski “X-Men“, jedini čovjek na svijetu koji može toliko dugo izdržati pod vodom, najavio je novo obaranje rekorda.

– Osjećam kako još nisam blizu granica svojih mogućnosti, ali ne bih precizno mogao kazati gdje su te granice. Pretpostavljam oko 25 minuta, zaključio je novi vlasnik Guinnessova rekorda čije je obaranje, kako je kazao, posvetio svojim Viranima. Najljepše uspomene ga vežu upravo za taj otok gdje je u uvali Radovanjica prvi put zaronio u more i otkrio podvodnu magiju.

Više mu se sviđa podvodom nego na površini

– Bio sam dijete, možda osmogodišnjak, kada sam prvi put zaronio na plaži u Radovanjici i odmah sam znao kako mi se više sviđa biti pod vodom nego na površini. Biti u tišini, uživati u ljepotama podmorja, iskustvo je koje se ne može doživjeti na površini. Ozbiljnije ući u ronilački sport znači doživjeti “free fall“, odnosno osjećaj sličan skakanju s padobranom - kazao je najpoznatiji hrvatski ronilac koji je za svoj pothvat trenirao dulje od godine dana, svaki dan.

Božana Sviličić
SNIMIO JURE MIŠKOVIĆ / CROPIX

Udisanje čistog kisika vrlo opasno

Disciplina statičkog ronjenja s prethodnim uzimanjem čistog kisika (Static apnea 2) zbog rizika koje donosi nije službeno priznata, već se isključivo vodi u Guinnessovoj knjizi rekorda. Udisanje čistog kisika je vrlo opasno jer pluća gube mogućnost razmjene plinova, te se smanjuje normalna koncentracija ugljikova dioksida u organizmu, što dovodi do sužavanja krvnih žila i smanjene opskrbljenosti organa kisikom.

Inače, ljudi koji se bave ronjenjem na dah kao sportom, bez uzimanja čistog kisika koji znatno produžava mogućnost boravka pod vodom, u stanju su izdržati od 8 do 10 minuta bez disanja, odnosno 11 minuta i 35 sekundi koliko iznosi svjetski rekord u disciplini Static Apnea koji drži Stephane Mifsud. Odmah iza Čolaka na Guinnessovoj ljestvici, nalazi se Tom Sietas iz Kine s vremenom 22:22.

Trostruki svjetski rekorder

Goran Čolak je trostruki svjetski rekorder s dva aktualna svjetska rekorda, te šesterostruki svjetski prvak i trostruki aktualni svjetski prvak u bazičnim ronilačkim disciplinama: dinamika s perajama i bez peraja, ronjenje u daljinu s perajama i bez peraja, te svjetski rekorder u ronjenju sa zadržavanjem daha na mjestu.

Naslovnica Mozaik