Scena Mozaik

jubilej

Pauletić i Kvisko slave 1000. broj

jubilej
Tisuću brojeva za novinski tjednik, to je zaista jubilej vrijedan pažnje. Naime, na prste jedne ruke može se izbrojiti hrvatske magazine koji su se tisuću tjedana zaredom pojavili na kiosku. Ugasla “Arena”, postojeći “Globus”, “Gloria”... i tko još? U to je odabrano društvo od jučer ušla i “Kviskoteka”, vodeći hrvatski enigmatski magazin.
Glavni urednik novinske “Kviskoteke” Robert Pauletić, koji uz svoj matični tjednik i još dva skandi-izdanja inače uređuje i kompletnu enigmatiku “Slobodne Dalmacije”, ne može skriti ponos zbog velikog jubileja:

– Samo je još jedan enigmatski list s ovih prostora doživio Tisuću brojeva. Ovo je moj životni uspjeh i najveće postignuće. Bez obzira na sve druge stvari kojima se bavim, ja sam u prvom redu enigmat!

Pauletić naglašava kako tisućiti broj “Kviskoteke” izlazi na 100 stranica, u dvostruko većem opsegu nego inače, kao dar čitateljima, kojima zahvaljuje na vjernosti u duga dva desetljeća.

– Mogu stati iza tvrdnje da je ovo najljepši i najkvalitetniji enigmatski magazin koji se ikad pojavio na cijelom svijetu! Hrvatska enigmatika je, znate, u samom vrhu svjetske. Naši zagonetači su, uz Talijane, Izraelce i Amerikance, najbolji na globusu, a naša “Kviskoteka” je Mount Everest za sve njih! – kaže Pauletić, koji je u specijalnom poklon-prilogu uz 1000. broj, uz najnovija rekordna dostignuća, prikupio sve najbolje križaljke, rebuse i anagrame izišle u “Kviskoteci” tijekom proteklih 20 godina.

Dodatnu čaroliju slavljeničkom broju pružila je premijera nevjerojatnog anagrama transkripcije cjelokupnog zapisa na Baščanskoj ploči, djelo karlovačkog enigmata Zdenka Capana, za što su se odmah zainteresirali i iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Inače, Lazo Goluža, dr. Vladimir Kuterovac, Robert Pauletić, Mato Glibo i ostali enigmatski senatori “Kviskoteke” od ove godine dobili su društvo mnogih novih zagonetačkih nada, od kojih se posebno ističe mladi 27-godišnji Korčulanin Tonči Milat.

Tonči je novi, upravo proglašeni enigmatski prvak Hrvatske, pravi virtuoz tzv. malih zagonetki, pogotovo rebusa, ali na ovom nacionalnom prvenstvu iznenada je, mimo svih očekivanja, zasjao i u disciplini klasične križaljke. U konačnom je poretku prvenstva za nekoliko bodova nadmašio sve ostale favorizirane enigmate, te ugrabio pehar prvaka Hrvatske.

– Da postoji kladionica za enigmatiku, netko bi se dobro obogatio na meni! – smije se mladi Tonči Milat. – Šokirao sam se još na početku, u prvom kolu, kad sam vidio da je ocjenjivački odbor moju križaljku proglasio najboljom, ali sam neizrecivo ponosan na taj trofej, a još više na to što sam u konkurenciji više stotina najboljih zagonetača iz Hrvatske, BiH i Srbije osvojio titulu na “Kviskotekinu” otvorenom prvenstvu Hrvatske u enigmatici.

O novom prvaku Hrvatske Robert Pauletić kaže:

– Tonči je definitivno novo veliko ime dalmatinske enigmatike, uz Matu Medvidovića i Marka Mihaljevića, ostalu dvojicu Dalmatinaca koji su se u prošlosti okitili titulama državnih prvaka. Zanimljivo je da je riječ o momku koji je bio i prvak Hrvatske u matematici, znači zbilja genijalac.

Milatu će zasluženi pehar uručiti Oliver Mlakar i Tarik Filipović, suvoditelji proslave 1000. broja “Kviskoteke”, ove nedjelje na zagrebačkom Jarunu, a na uho će mu zapjevati, kako se najavljuje, Nina Badrić i Halid Bešlić, zvijezde koje će održati jednosatne koncerte u čast tisućitog broja “Kviskoteke”.

S.P.


Naslovnica Mozaik