Scena Mozaik

u 84. godini

Preminuo arhitekt Poljuda Boris Magaš; Ivanišević: Bio je vječni mladić; Baldasar: Zadužio je Split

u 84. godini
Arhitekt Boris Magaš, autor svjetski priznatih projekata i redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), umro je danas u Zagrebu nakon bolesti u 84. godini, izvijestio je HAZU.

Magaš je autor splitskog stadiona Poljud, izgrađenog 1979. godine, koji je izazvao veliku pozornost stručne javnosti na području sportske arhitekture te utjecao na arhitektonske vizure brojnih svjetskih stadiona.

Uz stadion Poljud, Magaš potpisuje autorstvo i drugih velikih projekata koji su obilježili arhitekturu druge polovine prošloga stoljeća u Hrvatskoj, poput hotelskog kompleksa Haludovo na Krku i Solarisa pokraj Šibenika. Njegovim remek-djelom smatra se Dječji vrtić i jaslice Vjeverica na zagrebačkom Mihaljevcu, a autor je i originalnih sakralnih objekata poput crkve Sv. Nikole sa samostanom u Rijeci i dominikanske crkve bl. Augustina Kažotića u Zagrebu.


Boris Magaš bio je professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu i tajnik Razreda za likovne umjetnosti HAZU-a. Rođen je u Karlovcu 1930. godine. Nakon završene arhitekture na zagrebačkom Tehničkom fakultetu 1955., godine 1977. stječe doktorat tehničkih znanosti iz područja arhitekture i urbanizma. 

Radi kao izvanredni profesor na Fakultetu graditeljskih znanosti u Rijeci, a zatim i kao redoviti profesor na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 1988. izvanredni je član Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti, a 1990. postaje savjetnik za arhitekturu i urbanizam Predsjednika Republike. Od 1991. redoviti je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Za svoj je rad dobio brojne nagrade i priznanja, uz ostalo, i nagrade za životno djelo "Vladimir Nazor" 1991., te "Viktor Kovačić" 1993.

Ivanišević: Bio je vječni mladić; Baldasar: Zadužio je Split


Naš poznati arhitekt Vjekoslav Ivanišević, koji je kao mlad bio dio tima koji je radio na projektu poljudskog stadiona, o svom preminulom kolegi Borisu Magašu ima samo riječi hvale.

- Uistinu me pogodila vijest o njegovoj smrti, iako sam znao da je slabo. Imao sam tu sreću direktno s njim raditi. Bio je vječni mladić, gotovo dječak sa svojim oduševljenjima i teorijama, zanesenjak, a ujedno i analitičan do kraja. Split mu se mora odužiti na pravi način i to tako da uvrsti stadion u zaštićene objekte kulture kao značajno djelo moderne arhitekture. Magaš je uvijek znao odgovoriti na pitanja zašto i kako, a to je u arhitekturi najvažnije – kazao nam je Ivanišević.

Dinko Kovačić, još jedan naš proslavljeni arhitekt, Magaša je dobro poznavao.

- Ja njega beskrajno volim, puno smo zajedno proživili. Bio sam njegov učenik i na to sam iznimno ponosan. Bio je izuzetan arhitekt, kolega, učitelj i čovjek nadasve. Drago mi je što je baš u Splitu ostavio najviše svojih djela. Za mene je stadion još uvijek i dan danas – nenadmašiv. On je ponos hrvatske arhitekture, a ja sam ponosan na prijateljstvo s njim – rekao nam je Kovačić.

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, iako zauzet obvezama na Danima hrvatskog turizma u Zadru, kratko nam je kazao kako je Boris Magaš veliki arhitekt koji je stadionom na Poljudu zadužio Split, a obitelji je izrazio iskrenu sućut.

(H), N. LULIĆ
Naslovnica Mozaik