Scena Kultura

Zaboravljena zakonska odredba

Izabrana nova vijeća u kulturi: članove iz redova umjetnika smijenili direktori hotela, trgovci i pravnici

Zaboravljena zakonska odredba

Na sjednici gradskog vijeća razrješena su stara i imenovana nova vijeća ustanova u kulturi, pa tako i u trima gradskim kazalištima.

Jakov Prkić iz stranke Pametno ponovio je najmanje desetak puta kako mnogi predloženi ne udovoljavaju zakonskoj odredbi po kojoj se članovi vijeća biraju iz redova uglednih umjetnika i kulturnih djelatnika.

U HNK Split tako su predložena dva pravnika, Zoran Mimica i Josip Alajbeg.

U GKM-u je liječnik Zdeslav Benzon, prodajni predstavnik Dražen Nikolić i kemijska tehničarka Vanda Školenković.

Po muzejima se pak mogu naći i direktori hotela i i stručnjaci za nadzor i zaštitu na radu, a uočljiv je priličan broj odvjetnika.

Međutim, svi redom navode kako su ljubitelji kulture, katkad su u mlađim danima nastupali u predstavama ili pjevali u zboru, a jedan je budući muzejski vijećnik naveo i da je dobrovoljni davatelj krvi.

Ipak, jedna pozitivna "izmjena" dogodila se u vijećima GKM-a i GKL-a: glumica Silvana Stanić, prethodno predložena za članicu vijeća GKM- ipak će u GKL jer se u "Teatrinu" natjecala za ravnateljicu a taj je dug i mučan izbor trajao dvije godine, pa je upitno jesu li se i emocije slegnule.

Rasprava o kandidatima za vijeća koji po zakonu ne ispunjavaju uvjete bila je kratka i mlaka i svi su prijedlozi prihvaćeni većinom glasova. Već je odavno prešlo u običaj da se na ovu zakonsku odredbu nitko puno ne osvrće, pa tako radi i nova splitska vlast.

Naslovnica Kultura