Scena Kultura

'CineStar 4DX Mall of Split'

Prvi smo posjetili novi splitski 'Cinestar' koji se svečano otvara ovog petka u trgovačkom centru 'Mall Of Split': Zavežite se, polijećemo

'CineStar 4DX Mall of Split'
Tehnologija 4DX se naziva 'apsolutnim kinoiskustvom' i za gledatelja pruža realističan osjećaj kao da se nalazi u samom filmu. Drugi splitski 'CineStar', s devet dvorana i 1386 sjedala najveći u Dalmaciji, dobio je ime upravo po toj atrakciji i trgovačkom centru u kojem se nalazi - 'CineStar 4DX Mall of Split'.

Zaveži se, polijećeš - poručio je potpisniku ovih redaka upravitelj novog splitskog “CineStara“ Ante Krstulović prije ekskluzivne 4DX projekcije blockbustera “Thor Ragnarok“ samo za “Slobodnu“. Nisam se vezao, jer pojas za 4DX nije potreban, ali jesam poletio - u svemir s Thorom i Hulkom zahvaljujući simulatorima kretanja na kinosjedalima sinkroniziranima s akcijom na platnu.

Tehnologija 4DX se naziva “apsolutnim kinoiskustvom“ i za gledatelja pruža realističan osjećaj kao da se nalazi u samom filmu. Drugi splitski “CineStar“, s devet dvorana i 1386 sjedala najveći u Dalmaciji, dobio je ime upravo po toj atrakciji i trgovačkom centru u kojem se nalazi - “CineStar 4DX Mall of Split“.

U slučaju Marvelovog spektakla 4DX je podrazumijevao pokrete sjedala u svim smjerovima tijekom akcijskih scena borbi i letova, svjetla stroboskopa koji glumi munju (prikladno za Boga groma Thora), vjetar zapuhan iz velikih ventilatora prilikom prolaska superjunaka kroz svemirsku crvotočinu, efekt trešnje dok ga trese struja…

To su samo neki od ukupno 15 4DX efekata (voda, mjehurići, magla, miris, snijeg, kišna oluja). Pokazao nam ih je uoči projekcije tehnički voditelj Mario Tržić koji nam je ove srijede predvečer, uz Krstulovića, bio vodič kroz “CineStar 4DX Mall of Split“, njegovih devet dvorana i projekcijsku kabinu.

- Snijeg je novina i nalazi se na početku instalacije. Ispred samog platna imamo “fog“ mašinu koja stvara efekt magle, imamo i efekte iz sjedala poput “leg thicklera“ ili škakljanja po nogama… - opisuje Tržić i vodi dalje do projekcijske kabine. Ondje nas dočekuje Koreanac, tehničar 4DX-a, svjetskog lidera ove tehnologije. Oči nam lete na stroj do Koreanca, “glavni mozak 4DX sustava“.

- Ovdje se programiraju “play liste“ i efekti koji će se upaliti u kojem trenutku, da li će krenuti stroboskop, oluja, zrak. Sve se isprogramira, postavi, tapira i “playlista“ kreće sa servera preko dva povezana sustava – objašnjava Tržić i dodaje kako je 4DX dvorana, rednog broja 2 i s kapacitetom 72 sjedala, opremljena laserskim projektorom zadnje generacije, kao i sve ostale.

Dvorana 2 je jedna od četiri 3D dvorane u multipleksu “CineStar 4DX Mall of Split“ – osim nje to su najveća, “petica“ (Extreme), te 7 i 9. Sve dvorane, pa i male, imaju “wall to wall“ platna, a čak tri platno veličine od gotovo 100 m2.
- Platna su doslovno od zida do zida, jedva smo ih smontirali koliko su blizu – uz smješak će Tržić.

A zvuk u dvoranama je “zadnji krik tehnologije“; svaka od njih, ovisno o veličini, ima ozvučenje 10 do 20 tisuća wata. Novina u svim dvoranama su luksuzna “VIP relax“ sjedala pomičnih naslona postavljena na sredini kina, u “prolazu“. Kad gledatelj sjedne može nagnuti sjedalo da se udobno smjesti i osjeća kao doma u fotelji, a ispred njega su tzv. zmije za staviti noge. “Love Box sjedala“, s druge strane, u zadnjim redovima nude potpunu intimu za parove.

Dosta se pazilo na komfor, što ne čudi uzme li se u obzir podatak kako je ukupna investicija tvrtke Blitz-Cinestar, zajedno s partnerima iz “Mall Of Split“, iznosila oko pet milijuna eura za projekt “CineStar 4DX Mall Of Split“. U sklopu velikog kompleksa “CineStara“, “kina posljednje generacije“, nalaze se dvije igraonice za proslavu dječjih rođendana, dok posjetitelji prije/poslije filma mogu popiti piće u “Cinema Baru“, kafiću koji funkcionira kao “predsoblje kinu“ i ima prostor za pušače i nepušače.

U “predsoblju kina“ u oko upadaju plakati filmskih klasika i kultova (“Kum“, “Istrebljivač“, “Taksist“, “Rocky“, “Aliens“, “Stvor“, “Lice s ožiljkom“, “Trainspotting“…), blockbustera (“Transformers“), ali i festivalskih art filmova (“Jastog“), što budi nadu za filmofile da će “4DX Mall Of Split“ imati raznolik program.

Put do dvorana popločan je, pak, zvijezdama po uzoru na hollywoodski “Walk Of Fame“. Zvijezdu na “Cinestarovom“ šetalištu slavnih dobili su splitski glumci koji su dali ili još davaju doprinos hrvatskoj kinematografiji, od Borisa Dvornika do Arijane Čuline, ali i legende kao što su Miljenko i Lepa Smoje.

Nakon što se ovog petka doživi svečano otvorenje “Cinestar 4DX Mall Of Split“ od subote kreće s redovnim radom za posjetitelje. Tim tragom zanimalo nas je kako će se raspodijeljivati filmovi između “CineStara Joker“ i “4DX Mall Of Split“.   

- Mi ćemo nastojati iskoristiti činjenicu da u Splitu imamo dva mutlipleksa “CineStar”, “4DX Mall Of Split” s devet dvorana i ”Joker” sa 5 dvorana, znači ukupno 14 dvorana. Isto će nam omogućiti programsku raznovrsnost i mogućnost prikazivanja znatno većeg broja filmova, pa i onih manje komercijalnih, također i različite revije.

Tako, mogu već najaviti reviju europske kinematografije ”Filmofeel” koju paralelno prikazujemo u “Kaptol Boutique Cinema Zagreb by CineStar”. Filmove ćemo raspoređivati sukladno potražnji i profilu publike koja će posjećivati naša kina – otkrio nam je programski voditelj Marko Starčević koji očekuje da će ljudi ne samo iz Splita i okolice, nego i Dalmacije dolaziti u najveće kino u Dalmaciji.

- Očekujemo da “CineStar 4DX Mall of Split” kao najveće kino u Dalmaciji bude i kino za čitavu Dalmaciju samim time što će nuditi najveći broj filmova, ali i do sada nezabilježeni broj različith sadržaja u jednom kinu - 4DX, Extreme, 3D, Dječje rođendaonice te nenadmašan i fantastičan bar u kojem postoji čak i prostor za pušače. Ovo kino je u samom svjetskom vrhu po funkcionalnim rješenjima, dizajnu i tehnološkoj opremljenosti. Vjerujem da će svi koji ga posjete biti zadovoljni. Ovim projektom CineStar potvrđuje poziciju tržišnog lidera u Hrvatskoj i regiji.

Naslovnica Kultura