Scena Kultura

'IZRUGUJEM SE STEREOTIPIMA'

Premijera 'Crvenkapice' u GKM-u Split: baka je ispaljena Vlajina, lovac prebildani ovisnik o teretani, a vuk neobrazovani šarmer

'IZRUGUJEM SE STEREOTIPIMA'

'Svi koji nastupamo jedni drugima pomažemo i korigiramo se' – veli glumac i redatelj, koji je upravo osvojio i Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju mušku ulogu u lutkarskoj predstavi ili predstavi za djecu i mlade

Druga ovosezonska premijera u Gradskom kazalištu mladih Split, "Crvenkapica" u režiji Siniše Novkovića, bit će održana 1. prosinca, u 20 sati.

Novković potpisuje dramatizaciju teksta, režiju, glazbu i grafičko oblikovanje, a uz to tumači ulogu glavnog negativca, vuka. Nastupaju još Mia Vladović, Nada Kovačević i Vinko Mihanović.

– Predstava je namijenjena našim mlađim gledateljima, a naslovu ne treba reklame – svatko zna tko je Crvenkapica, samo što će u našoj verziji poznata priča biti puno šašavija i veselija, s mnogo pjesme, komike i gegova – najavljuje Novković.

Priča o djevojčici koja nosi crvenu kapicu nipošto slučajno – ta boja simbolizira strastvenost i nepromišljenost – i daje se na laskavi nagovor skrenuti s pravog puta, postoji već stoljećima. Potječe iz srednjeg vijeka, a jednu od najpoznatijih verzija zapisala su braća Grimm – kod njih lovac na kraju donosi rješenje, međutim, bilo je i drugih oblika priče: francuski pripovjedač Charles Perrault, racionalist, naprosto je ostavio baku i djevojčicu u vučjem želucu držeći da su zbog svoje gluposti to i zaslužile.

Siniša Novković je, pak, odlučio potpuno izbjeći motiv proždiranja koji u jeziku bajki inače znači potpuno preuzimanje kontrole:

– Slijedio sam klasični obrazac, ali sam završnicu pretvorio u šašavu tučnjavu i jurnjavu, sličnu onima koje vidimo u animiranim filmovima. Likovi također imaju određene karakterne osobine koje se pomalo izruguju i s nekim današnjim stereotipima.

Kritika trendova

Majka doduše zadržava odgojno-obrazovnu ulogu, ali baka je već šašavija osoba, s "vlaškim" dijalektom, raspravlja o penziji i porezu, dok lovca, prebildanog pobornika teretane i zdrave prehrane, zanimaju kalorije i izgled. Moj vuk je, pak, neobrazovan, nepismen, ali lukav i šarmantan, kadar je obrlatii osobu. Razmišljao sam o tome kako današnja djeca takoreći žive na internetu pa sam malo kritizirao trendove koji im se nude zdravo za gotovo, a mislim da će se ti momenti svidjeti i odraslima – kaže Novković.

Mladi glumac inače je veliki zaljubljenik u animaciju i lutkarstvo i već godinama vodi Dramski studio u GKM-u. Mnoge je scene prvo tamo testirao, a budući da je u "Crvenkapici" i glumac i redatelj, asistira mu kolegica Nada Kovačević, ali pomažu i ostali kolege.

– Neophodan je taj pogled sa strane kada sam na sceni jer, razumljivo, samog sebe ne mogu vidjeti. Nada ima puno iskustva i izvrsno oko za scensku situaciju, ali zapravo svi koji nastupamo jedni drugima pomažemo i korigiramo se – veli glumac i redatelj koji je upravo osvojio i Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju mušku ulogu u lutkarskoj predstavi ili predstavi za djecu i mlade.

Veliko veselje i puno znači

Osim što glumi u predstavi "Od atoma do stanice", također potpisuje njezinu režiju, glazbu, tekst, likovno oblikovanje i izradu videoanimacija. Predstava je uz to bila i nominirana u kategoriji najbolje predstave.

– Nagradu nisam očekivao, ali sam joj se ipak nadao. Velik je to bio posao i veliko veselje. Volim raditi crtiće i danas je animacija lakša nego nekada zbog nove tehnologije, ali svejedno ne ide brzo: i sam sam se na početku začudio kada sam utvrdio da sam za tri dana rada stvorio samo 15 sekundi materijala. Međutim, isplatilo se.

Puno mi znači kada meni i Nadi Kovačević, s kojom nastupam, profesori nakon izvedbe kažu kako se komad svidio mladima, kako smo uspjeli na jednostavan način prevesti znanstveni jezik u kazališni.

Tada pomislim da će ta predstava možda nekoga i potaknuti da se u budućnosti bavi znanošću. Ili možda glumom – zaključuje Novković.

 

 

Naslovnica Kultura