Scena Kultura

KOMAD KOJI ĆE SE GLEDATI

Splićanka je uvijek kontroverzna i uzbudljiva: njezina 'Nora' razotkriva više nego bismo htjeli 

KOMAD KOJI ĆE SE GLEDATI

“Znaš li kakva nas je sreća zatekla ovih dana?” uzbuđenim glasom pita Nora Linde svoju prijateljicu iz djetinjstva.

Ona, naravno, ne zna, pa joj Nora priča o promociji svog supruga i činjenici da će ubuduće imati puno više novca. Nora se, naime, prije dosta godina zadužila kako bi platila putovanje u Italiju, koje je njenom bolesnom suprugu spasilo život. On to ne zna, a ta godinama stara laž razotkriva kakav je zapravo njihov odnos, baš kao i položaj žena u tadašnjem društvu.

Nora na kraju odlazi od kuće, od stranca s kojim živi i ostavlja nam otvoreno pitanje: je li uloga majke urođena svakoj ženi ili nam to društvo nameće da je osjećamo kao prirodni poriv?

Ovo i druga pitanja postavljena u novoj verziji Ibsenove “Nore ili kuće lutaka”, koja je sinoći premijerno izvedena u zagrebačkoj Tvornici kulture, privukla je puno gledalište koje je dugo pljeskalo djelu kojeg potpisuje uvijek pomalo kontroverzna i uzbudljiva splitska redateljica sa zagrebačkom adresom Senka Bulić.Kostime je osmislio Oliver Jularić, a u predstavi glume Helena Minić Matanić, Marko Cindrić, Lucija Šerbedžija, Igor Kovač i Darko Japelj.

Naslovnica Kultura