Scena Kultura

DJEVOJKA IZ SUSJEDSTVA

Jana Ilić Milić, beogradska glumica u hrvatskom filmu 'Fuck Off I Love You': Za Anđela bih glumila i muškarca

DJEVOJKA IZ SUSJEDSTVA
Cijela priča mi se jako dopala. Svi likovi su složeni i dobro napisani, da mi je i nešto drugo ponudio, makar to bio i muškarac, i to bi glumila (smijeh). Nije mi bila presudna ta beogradska crta. Svi mi imamo jednu neprežaljenu ljubav, zar ne? (smijeh). Film je prije svega o ljubavi, o traganju za istom, preispitivanju i strastima... bilo je lijepo biti dio svega toga - kaže Jana.

Red je ukratko predstaviti sugovornicu, glumicu Janu Ilić Milić, djevojsku iz susjedstva i jednu od zvijezda Jurkasova filma “Fuck Off I Love You“. Jana je diplomirala 2004. na Fakultetu Dramskih Umjetnosti u Beogradu, u klasi profesora Vladimira Jevtovića. Počela je raditi već na drugoj godini glume, u Beogradskom Dramskom Pozorištu, na predstavi “Let iznad kukavičjeg gnijezda“ koja i dan danas živi u kazalištu. Pritom su u postavi bili neki od najboljih srpskih glumaca i Jana se sjeća da je bila u šoku kad je dobila ulogu i imala “vatreno krštenje“.

– Imala sam sreću da učim od najboljih i nema boljeg načina da mladi glumac upliva u posao nego kroz kazalište – tvrdi Jana koja je aktivna u kazalištu i iza nje je dosta serija i par filmova, recimo “Ranjeni Orao“, “Mješoviti brak“, “Ljubav navika panika“ i popularni “Larin Izbor“, gdje vam je možda upala u oko. Trenutno radi na obiteljskoj seriji “Istine i laži“ koja se prikazuje na Prvoj TV, a u kojoj tumači glavnu ulogu. Prikazivanje je nedavno počelo i, kaže Jana, “nevjerojatno je kakav smo uspjeh postigli za kratko vrijeme – publika je jako zavoljela ovu seriju, tako da se sav trud isplatio“.

- Otkad znam za sebe osjećala sam da je ovo moj put. U mojoj obitelji svi su profesori književnosti i nije bilo lako izboriti se i uvjeriti druge da je moj put drugačiji. Ali, eto, danas svi navečer gledamo moju seriju i slatko se smijemo na moj račun.

Kako je došlo do suradnje s Anđelom Jurkasom i uloge u “Fuck Off I Love You“, ravnopravne hrvatskim glumicama poput Judite Franković, Jelene Perčin, Doris Pinčić Rogoznica…? Koliko ste blii upoznati s njegovim likom i djelom? Jeste li gledali njegov prethodni film “Zbog tebe“?
- Anđelo i ja smo prvo upoznali “online“ i dugo se dopisivali i pričali o projektu. On je jedno izvanredno biće i nevjerojatan umjetnik. Kad smo se upoznali, odmah smo se i sprijateljili, s njim je nemoguće ne sprijateljiti se. Scenarij mi se odmah dopao i lako smo se dogovorili, znala sam da želim biti dio tog filma. “Zbog tebe“ sam pogledala kada sam bila kod Anđela u Zagrebu. Sjećam se da sam gledala, šutjela i plakala, i tu je negdje pala i odluka da kad god me zove uvijek ću rado surađivati s nekim tko tako poznaje i osjeća ljude, njihove odnose, sudbine… i tko tako vjeruje u ljubav. Plus, stalno se smije. Treba to znati i umijeti.

Što vas je najviše privuklo u scenariju i liku koji igrate? Je li vam bilo zanimljivo da je upravo Aleks tiha patnja i neprežaljena ljubav protagonista filma, dakle djevojka iz Beograda?
- Cijela priča mi se jako dopala. Svi likovi su složeni i dobro napisani, da mi je i nešto drugo ponudio, makar to bio i muškarac, i to bi glumila (smijeh). Nije mi bila presudna ta beogradska crta. Svi mi imamo jednu neprežaljenu ljubav, zar ne? (smijeh). Film je prije svega o ljubavi, o traganju za istom, preispitivanju i strastima... bilo je lijepo biti dio svega toga.

Koliko ima lika Aleks u vama? Jeste li imali neku sličnu ljubav poput ove u filmu, znači s nekim iz Hrvatske?
- U meni ima samo Jane. I nje mi je previše. Mislim da nemam puno sličnosti s Aleks. Možda obje vjerujemo u nove početke ako ništa drugo.

Volite li i inače ljubavne filmove i koje preferirate, lagane romantične komedije ili one dramskije? Imate neke favorite?
- Nemam favorite. Kada bih krenula pisati koga volim od redatelja i glumaca i filmova, trebalo bi mi šest stranica vaših novina. Ozbiljan sam filmofil i imam veliku i lijepu kolekciju filmova kod kuće. Svako slobodno vrijeme koristim za gledanje filmova i serija i čitanje. Nisam fan romantičnih komedija baš, više sam za te dramskije varijante. A žanrovski najviše volim pogledati dobar triler ili dramu.

Što mislite, zašto filmova poput “Fuck Off I Love You“ baš i nema u srpskoj kinematografiji?
- Možda zato što nema takvih redatelja, s tom energijom kakav je Jurkas. Svakako bih voljela da se takvi filmovi i ovdje prave. Puna mi je kapa teških priča. Dajte malo o ljubavi.

Jurkas je najavio da s vama planira i zajedničku zbirku poezije. Možete li nam reći nešto o tome i ljubavi prema poeziji?
- Kao što sam spomenula, moji roditelji su profesori književnosti, tako da mi je ljubav već u genima. Na toj zbirci sam dugo i posvećeno radila. To je jedan veliki dio mene. Pjesme su iskrene, intimne… Kada sam čitala Jurkasove pjesme, oduševila sam se. Poslala sam mu svoju zbirku i tako je sve počelo. Radujem se. Ovo je za mene jedan veliki i bitan korak.

Jedna od poanti filma jest da ljubav treba popraviti, a ne odbaciti. “Mi smo ti nekad popravljali stvari“, govore roditelji Jurkasova lika. Postoji li recept za zauvijek?
- Svako tko vjeruje u ljubav vjeruje i u recept Zauvijek. A ja vjerujem u ljubav i u ono živjeli su sretno do kraja života.

Vjerujete li u sretne krajeve? Je li sretan kraj moguć i u životu, baš kao i u (Jurkasovom) filmu?
- Vjerujem da je sve moguće i da čovjek i ne sluti koliko dobrih i lijepih stvari može donijeti sebi ako je uporan, vjeruje u sebe i radi na sebi. Vjerujem da bismo morali izvući maksimum od sebe da bi i znali da damo i prepoznamo ljubav.

Hoćete li se pojaviti i u Jurkasovom trećem filmu? Jeste li dobili još koju ponudu iz Hrvatske?
- U trećem neću, već sam imala potpisan ugovor ovdje za seriju koju radim trenutno i nisam mogla napustiti Beograd. Inače vrlo rado. Bit će tu i četvrtog filma, ne sumnjam ja u njega. Volim raditi u Hrvatskoj i uvijek se tome radujem. U pregovorima sam za jednu vašu seriju i ako sve bude OK eto me uskoro.

Čarobna 'Lara'

Glumili ste u “Larinom izboru“, kakvo vam je bilo to iskustvo?
- Sjajno. Cijela ekipa je bila čarobna i obožavam te ljude. Sjajno je što smo postigli uspjeh koji jesmo sa tom serijom i što sam stekla prijateljstva koja čuvam i dan danas. Praktički sam živjela u Hrvatskoj, dugo smo i naporno radili.. i puno sam naučila na tom projektu. Poslovi tog kalibra su velika škola za glumca.

Naslovnica Kultura