Scena Kultura

NEĆE PLESATI 'SAMO JEDNO LJETO'

'Aziz' od večeras pod krovom HNK, Nives Ivanković zadovoljna: Ovako je intimnije... Raduje je i ono što se događa kad se zastor spusti

NEĆE PLESATI 'SAMO JEDNO LJETO'

Igranje na otvorenom ipak je dvosjekli mač: ima svoju ljepotu, ali i nepredviđene momente koji ometaju koncentraciju - preleti helikopter, po moru prođe brod s malo jačim motorom... kaže Nives

Dramska predstava "Aziz" autora Predraga Lucića koja je u režiji Dina Mustafića premijerno održana na ovogodišnjem Splitskom ljetu, seli se u kazališnu zgradu.

Prva izvedba na pozornici HNK Split odigrat će se večeras, a nakon nje slijede još tri ovoga mjeseca.

Za Splitsko je ljeto bila izabrana čistina u šumi u sklopu Vile Dalmacije gdje je osmišljen ugođaj svadbene večere na kojoj se dvije obitelji udružuju u mržnji protiv tamnoputog stranca, angažiranog kao zabavljača.

Predrag Lućić je za svoju dramu u kojoj se osvrće na planetarnu histeriju "rata protiv terorizma" i proizvodnju industrije straha osvojio nagradu "Judita" našeg lista i publika ju je odlično prihvatila, a sada će se moći pogledati u nešto drugačijem obliku.

Scenograf Dragutin Broz na scenu je preselio svadbeni stol i ekrane koji su ovoga ljeta visjeli s borova, a umjesto šumskog puteljka kojim su stizali gosti dodao je crveni tepih postavljen na praktikablima kako bi dodao notu malograđanskoga glamura.

"Aziz" je velika ansambl-predstava u kojoj nastupa petnaestak glumaca, a živopisan par čine i Nives Ivanković i Nenad Srdelić koji tumače gospođu i gospodina Bierbrau.


Sad nam je intimnije


Zapitali smo ih kako teku probe i "selidba" u drugi prostor.

- Kod ambijentalnih predstava okruženje u kojemu se igra dodaje dio čarolije čitavom projektu. U ovom slučaju ugođaju su pridonijeli i ljeto i blizina mora, ali nakon prelaska u zgradu vidim da izvedba dobiva neke nove kvalitete: postaje kompaktnija, dinamičnija i intimnija.

U kazalištu ćemo se još bolje fokusirati na publiku. Igranje na otvorenom ipak je dvosjekli mač: ima svoju ljepotu, ali i nepredviđene momente koji ometaju koncentraciju - preleti helikopter, po moru prođe brod s malo jačim motorom... kaže Nives Ivanković, koja je veoma zadovoljna ljetošnjim reakcijama gledatelja.

- Osjetili smo da su prepoznali naš rad i čitavo vrijeme bili "unutra", u centru zbivanja, kao da su i sami na svadbi. Vjerujem da će tako biti i u zgradi, a uz to, ovdje su moguće i mnoge scenografske intervencije - u prvom redu mislim na oblikovanje svjetla, kaže glumica, dodavši da ovu predstavu prati i poseban odnos među kolegama koji pomalo odumire u teatru.

- Ostanemo nakon probe, razgovaramo, družimo se - kao u neka prijašnja vremena kada nisu svi bili u vječnoj žurbi, i kada se posao nije odrađivao, nego se za njega živjelo - kaže glumica.


Sasvim nova kvaliteta


Njezin kolega Nenad Srdelić također veli da bi predstava mogla biti na dobitku zbog prelaska na kazališne daske.

- Dobit će sasvim novu kvalitetu. Inače, za mene su nastupi na otvorenom i u zgradi nešto posve različito, gotovo kao da su u pitanju dva žanra, makar se radilo o istom komadu i istoj režiji.

Izvedba će se zgusnuti i intenzivirati, a u prvi će plan izbiti neke psihološke nijanse u karakterizaciji likova.

Lucić je pisao "Aziza" inspiriran "Pirom malograđana" Bertolta Brechta i držim da će brehtijanski elementi izaći u prvi plan.

Brecht traži izravan kontakt s publikom i njegovo kazalište ima didaktičnu dimenziju. U takvom je tipu teatra poželjno izravno govoriti gledateljima, gotovo stupiti s njima u dijalog, kaže Srdelić i podsjeća da će se to posebno osjetiti kod izvedbe songova koji komentiraju radnju.

Osim Lucićevim, Srdelić se trenutno bavi tekstom još jednog splitskog autora. Usporedno s postavljanjem "Aziza" na veliku scenu, na Sceni 55 odvijaju se probe za predstavu "Ol smo za jedan dan" po motivima novela Marka Uvodića.

U godini 2017. navršava se 140 godina od rođenja te 70 godina od smrti splitskog književnika i novinara Marka Uvodića Splićanina. Drama HNK Split posvetit će novu predstavu autoru koji je svojim živopisnim kronikama ovjekovječio, a velikim dijelom i kreirao ono što zovemo duh grada.

Nives Ivanković pak dodaje na kraju kako je uvjerena da predstava "Aziz" neće "plesati samo jedno ljeto", nego znatno duže i da će se ekipa idućeg ljeta ponovno seliti u Vilu Dalmaciju - pa onda opet natrag u zgradu.

 

 

Naslovnica Kultura