Scena Kultura

Zanimljiv prikaz

Hit predstava stiže u GKL: simpatična priča o Gogi, stonogi šopingholičarki razveselit će sve uzraste, a pogotovo one najmlađe

Zanimljiv prikaz

Predstava "Stonoga Goga", druga ovosezonska premijera Gradskog kazališta lutaka Split, bit će izvedena u petak, 20. listopada, u 19 sati.

Predstava, suvremena glazbena basna, nastala je prema tekstu Andrijane Grgičević, koji je nagrađen na natječaju "Mali Marulić" za najbolji tekst 2016. godine. "Stonogu Gogu" na scenu je splitski GKL postavio s Teatrom Poco Loco (Renata Carola Gatica, Maja Katić, Zrinka Kušević, Goran Guksić), sada već stalnim suradnicima iz Zagreba.

Riječ je o manjoj kazališnoj formi, namijenjenoj najmlađim gledateljima, prikladnoj za izvođenje u kazališnoj dvorani, ali i dječjim vrtićima. Poduzetni kukac smrdljivi martin, otmjena leptirica i disciplinirani mravi samo su dio šarenog šumsko-postolarskog svijeta koji se – jezikom, slikom, ritmom i rimom – otkriva u priči o stonogi Gogi, velikoj ljubiteljici mode i poklonici cipela.Stonoga bi bezbrižno živjela da se jednog dana nije susrela s gladnom pticom od čijeg je napada jedva izvukla živu glavu, ali je ostala bez cipela. Nezadovoljna novim, bosonogim životom, Goga kreće u potragu za onim što smatra jedinim blagom, a pridružuje joj se jedan puž koji je sretan i bez cipela. Temelj priče o stonogi šopingholičarki, u kojoj je sadržana i kritika konzumerističkog društva, nastao je, kao i mnogi tekstovi za djecu, kroz igru. Autorica, koja je već osvojila nekoliko nagrada, izmislila ju je za svoju kćer.

Za likovnost predstave zaslužne su Renata Carola Gatica i Florencia Troisi, za komad, koji obiluje songovima glazbu su skladali Ivana Đula i Luka Vrbanić, a oblikovatelj svjetla je Lucijan Roki. U predstavi glume i lutke animiraju glumci GKL-a Alin Antunović, Ivan Medić i Branimir Rakić.

Paralelno sa splitskim izvedbama, "Stonogu Gogu" će izvoditi i ansambl Teatra Poco Loco, ali u sjevernim dijelovima Hrvatske.

Naslovnica Kultura