Scena Kultura

ADRIA ART ANNALE

Umjetnički 'Serum' buši zidove kapitala, naravno da skandal s nogometašem Miladinom ima veze s tim

ADRIA ART ANNALE

Kapital ima namjeru progutati sve što se ne uklapa u sliku svijeta proizašlu iz mašte 'investitora', kaže Jelenić

Što god tko u svome vokabularu podrazumijevao pod pojmom "serum", u petak, 6. listopada, može steći uvid u umjetničku interpretaciju te riječi. U Podrumima Dioklecijanove palače u 20 sati započinje 30. Adria Art Annale, smotra suvremene umjetnosti, upravo pod nazivom "Serum", a iz podnaslova manifestacije - umjetnost prolaska kroz zidove kapitala - nazire se i okosnica ovogodišnjeg okupljanja.

- Radi se o vitalnom pojmu koji utjelovljuje snagu umjetnosti kao jedinog mogućeg odgovora na mržnju, pohlepu i nasilje koji su u današnjem društvu "normalizirani"- kaže Antej Jelenić, predsjednik udruge Adria Art Annale koja i organizira smotru.

- Na ovogodišnjoj manifestaciji ćemo se kroz konceptualne radove, tribine, predavanja i akcije u javnom prostoru, baviti nekim od aktualnih poražavajućih okolnosti koje se tiču svih nas, kao što su ekologija, demokracija, umjetnost. Unatoč svijesti o nepravdi koja se svakodnevno provodi "u naše ime", građani se još uvijek nedovoljno hrabro suprotstavljaju tim pojavama. Kapital ima namjeru progutati sve što se ne uklapa u sliku svijeta proizišlu iz mašte "investitora" - dodaje Jelenić.

Kao što je poznato, Jelenićeva udruga proljetos se suočila s bizarnom situacijom "zazidavanja". Naime, bivši Hajdukov nogometaš Darko Miladin je u svibnju ove godine u Palači D’Augubio preuređivao prostor u kojem kani otvoriti hotel, ali pritom je zazidao vrata prostorije kojom se koristi udruga Adria Art Annale. Spor oko zazidanih vrata brzo je eskalirao u verbalni, a zatim i u fizički okršaj gdje je bilo i ozlijeđenih i privedenih sudionika.

Mit o investitoru-spasitelju

- U aktualnoj borbi za povrat ukradenog prostora Udruge koju ćemo detaljno prikazati na izložbi, razotkrivamo mit o investitoru-spasitelju kao kroničan nedostatak duha i duboki prezir prema "neprofitnom" obliku mišljenja, slobodi i umjetnosti, kažu u Adria Art Annalu.

- Borba za prostor udruge još uvijek traje, pred nama su sudska ročišta i daljnji pritisak na institucije koje se trude sve zataškati i predati prostor Miladinu, jasno kažu u Adria Art Annalu.

- Pojam "Serum", kao i ova manifestacija, govore vrlo jednostavnu stvar - pojašnjava Antej Jelenić - Umjetnik, a time i svaki čovjek, mora staviti svoje talente i sposobnosti u službu općeg dobra, a ne samopromocije. Ova manifestacija teži otvoriti najširi prostor slobode, dijaloga, razumijevanja i aktivnog uključenja u društvene procese. Zagađenje svijeta odraz je zagađenosti naših misli. Rat je odraz unutrašnjeg rata. Serum je, pak, sposobnost pretvaranja "bolesti" u novu, još neotkrivenu snagu - dodaje Jelenić.

Adria Art Annale još od 1985. uvodi u splitsku kulturnu scenu novi pogled na umjetnost i njen odnos s društvom. Prve izložbe su proizišle iz potrebe za aktivnim sudjelovanjem u kulturnom i intelektualnom životu, a 1990. odbačeno je izlaganje klasičnih slika i skulptura uz imperativ potrage za novim principima. Posljednjih pet priredbi koristila se proširena umjetnička forma gdje su radovi izloženi anonimno.

Bit će predstavljeni radovi umjetnika iz šire regije, videozapisi "borbene komunikacije s institucijama i uzurpatorom", performansi, etički domjenak te glazbena improvizacija nazvana "glazbeni parlament" kojom se želi usmjeriti pažnja na glazbenu komponentu politike. U subotu u 17 sati bit će održana radionica sinergije, a u 20 gostuje Dražen Šimleša koji će održati predavanje "Kulturni centri kao prostor društvene promjene". Adria Art Annale traje do 16. listopada.

 

 

Naslovnica Kultura